Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Tankcsapdák a sándorfalvi úton

Szeged - Legkésőbb júliusban fellélegezhetnek azok, akik a vásárhelyi, sándorfalvi és batidai úton közlekednek. Három hónapos késéssel ugyan, de kijavítják a tankcsapdákat. Megvan a pénz két másik útra is, azzal megvárják a sztrádaépítés végét.
Hónapok óta csak araszolnak a sofőrök a sándorfalvi úton; a Szeged-táblától az autópálya-feljáróig nyomvályúktól hemzseg az aszfalt. A Sándorfalva felé vezető részen meg akkora tankcsapdák nyíltak a sztrádaépítők teherautói alatt, hogy már nincs hol kerülgetni. Nagy arra a forgalom – panaszolják olvasóink a Csörög rovat telefonján. A régi algyői hídtól nyíló batidai utat pedig egyszerűen nem látni, úgy szétdúrták a több tíz tonnás billencsek.

A kátyúzás nem sokat segít, nem helyettesíti az új út építését. A Rákóczitelepen élőknek, Tápéra járóknak sovány vigasz, hogy 2013 utánra ígér új aszfaltszőnyeget a központi koordinációs hivatal. A kezelő Magyar Közút Zrt.-től a télen azt az ígéretet kaptuk, hogy áprilisban javítják az utakat. Csak kátyúztak a két útszakaszon, a tűzoltáson kívül azonban más nem történt.

Sztrádaépítők vágták tönkre, ők fizetik a javítást. Fotó: Karnok Csaba
Sztrádaépítők vágták tönkre, ők fizetik a javítást.
Fotó: Karnok Csaba

A sztrádaépítésben tönkrement utak helyreállítását akadályozza, hogy nincs kész az M43-as autópálya, az egyeztetések jelenleg is folynak a késedelemről az egyes szakaszok kivitelezőivel. Az is súlyosbítja a helyzetet, hogy a cégtársulások kötelessége rendbe rakni maguk után az utakat. Ez azért hátráltató tényező, mert a csődvédelem alatt álló Szeviép két konzorciumnak is részese: felelős a sándorfalvi és a batidai szakaszért is.

„A kivitelező konzorciumvezető ígéretet tett a csődvédelem alatt álló Szeviép Zrt.-vel érvényben lévő vállalkozási keretszerződések átkötésére a konzorciumvezető társaságra"– derül ki az utakat kezelő Magyar Közút Zrt. közleményéből. Várhatóan június végén vagy júliusban elkezdődnek a várva várt útfelújítások három szakaszon. A társaság szóvivője, Pécsi Norbert Sándor hozzátette: nem teljes aszfaltcseréről van szó, hanem kisebb-nagyobb javításokról, kátyúzásról. Rendbe teszik a 47-es utat az autópálya-felhajtótól a kopáncsi bekötőútig, és felújítják a batidai út 8-as és 12-es kilométer közötti szakaszát, ebből 800–900 méteren teljesen új nyomvonal készül. Rövidesen kijavítják a sándorfalvi út autópálya és Sándorfalva közötti részét is.

A kátyúzás nem sokat segít, nem helyettesíti az új út építését. Fotó: Karnok Csaba
A sztrádaépítésben tönkrement utak helyreállítását akadályozza,
hogy nincs kész az M43-as autópálya. Fotó: Karnok Csaba

Pénz az ablakban

A sándorfalvi út Szegedre vezető felét – bár a pénzt pályázaton megnyerték rá – egyelőre nem javítják, hiszen a felbontással elvágnák az M43-asról lehajtók útját a város felé. Még egy szakasz, a Batida és Farkirét közötti négy kilométer javításáról született már döntés, de azt is akkor kezdik el, ha a sztrádaépítők levonultak.

Olvasóink írták

 • 18. tupac 2010. június 15. 16:31
  „meg nem ártana ha a teherautókon betartanák a megfelelő tengelyterhelést mindenhol , mert nem a 1-2 tonnás autóktól megy tönkre az út ja meg normális alapot kell neki csinálni betonból és nem zuzot kőből és talán bírni fogja 1 évig ahogy ezek megcsinálják”
 • 17. ancsika34 2010. június 15. 15:20
  „Lehet hogy a kamionok vágták tönkre az utat (de nem csak ők,mert már 5éve is rossz volt)de repülve mégsem hordhatják az autópályához az anyagot.Nem a kamionosokat kell szidni ha nem azt a céget aki nem csináltatja meg.(Fővállalkozó).”
 • 16. man 2010. június 14. 21:37
  „Magyar Közút - magyar szégyen.”
 • 15. iacsop 2010. június 14. 16:20
  „Te is értsd meg, nem Újhelyit védem, de a moderátor letiltja, ha bírálom a közút kezelőt,persze, hogy igazad van, Sándorfalva után már földdel tömik a gödröket!”
 • 14. George58 2010. június 14. 16:06
  „13. hozzászólás iacsop 2010.06.14. 15:22

  Csak felvilágosítalak, hogy Újhelyi területfejlesztési (lerohasztási) államtitkárként tündöklött! Szeged útjai közben a meg katasztrofális állapotba kerültek.”
 • 13. iacsop 2010. június 14. 15:22
  „Érdekesnek tartom, hogy olyan vélemény ,ami a szocikat ócsárolja mehet, ami a közútkezelő trehány, felelőtlen magatartását bírálja - nem!”
 • 12. George58 2010. június 14. 15:14
  „Kátyús út magyarázata egyszerű: Botka és Újhelyi a szocik parazitákhoz hasonlóan abban a fogalom zavarban szenvedett, hogy a befizetett adónk (súlyadó) az ő jól tartásukra szolgál és nem út karbantartásra!”
 • 11. geza 2010. június 14. 14:57
  „HELLO DÉMON!!!!

  Június 16-án, szerdán elkezdődik a 3-as villamosvonal rekonstrukciója Szegeden. Ennek előkészítéseként hétfőtől egyirányú lesz a Béke utca, és csak a menetirány szerinti jobb oldalon lehet parkolni. Az őszig tartó felújítás vágányzárral és jelentős forgalomkorlátozással jár - tájékoztat a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. közleménye.”
 • 10. antikos 2010. június 14. 14:23
  „Borzalmas a sándorfalvi út. Egyben négy sávusítani kellene de még hamarjában. Nagy lesz rajta a forgalom...

  Kérdésem a rendőrség illetékesének. A kamionokat mikor kezdik büntetni akik erről használják az M43-t??? Jelenleg 7.5 tonna a súlykorlátozás...”
 • 9. utazó81 2010. június 14. 12:23
  „Horton ezek a pénzek már mind a családtagok vagyonát gyarapítják.”
 • 8. deszkás 2010. június 14. 12:14
  „Láda söröm van rá ha kész az m43as a 43ast úgy hagyják ahogy éppen akkor lesz.Vajon megmarad matricásnak? A Kádári utakból hány kilométer matricás?”
 • 7. CID 2010. június 14. 11:26
  „Azért az megjegyezném, hogy bár nyilván nem használt a sok billencs az útnak de a lehajtó és a szeméttelep közötti rész már régen is szar volt. Nyilván elbaszták az alapokat, s ráadásul ott gurul végig Szeged szemete, plusz a környékbeli szántóföldeket megmunkáló böhöm traktorok nagy része.”
 • 6. klj_54 2010. június 14. 08:57
  „Ez a világon mindenütt így megy.
  Egy autópálya miatt tönkremegy az oda ráhordó mellékút, mert nem arra van tervezve!
  De én azt látom, hogy bizony itt nem akaródzik személyes felelőse lenni az építkezésnek:(
  Jelen esetben is én bizony saját vagyonával is felelőssé tenném a beruházás vezetőjét!
  Akkor nem lenne ilyen-olyan százhuszonhatodik elvállalkozó, mert ugye aki vagyonával felel, az ügyel a részletekre.
  De kinek lenne ez érdeke?
  Mármint a jelenlegi felelősek közül?”
 • 5. Horton 2010. június 14. 08:56
  „" alfa 258 "

  Az a pályázati pénz, több ember vagyonát gyarapítja, mint gondolnád...Pistrui, Botka, Ulyhelyi stb...”
 • 4. alfa258 2010. június 14. 08:41
  „"bár a pénzt pályázaton megnyerték rá - egyelőre nem javítják, " Hát ez az! Magyarázat van, pénz nincs!! Vajon hová tűnt???? Az is Pistrui vagyonát gyarapítja????”
 • 3. Egyolvasó 2010. június 14. 07:29
  „Nem külömb a 43-as sem, csak azt a kamionok vágták tönkre.”
 • 2. Besenyő_Pistabácsi 2010. június 14. 07:23
  „Az ott már nonszensz! Az is egyáltalán útnak merik nevezni!”
 • 1. Amati 2010. június 14. 06:52
  „sose lesz kész...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelassult az áradás a Tiszán

Vasárnap délután 847, illetve 768 centis vízállást mutattak a mércék, az áradás lelassult, mert a Tisza felső szakaszán megnyitották a tiszaroffi tározót. Tovább olvasom