Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tankönyvek – változó árakon

Az általános iskolások közül a hetedik osztályosok fizetnek a legtöbbet tankönyveikért, a középiskolában az elsősök csomagja a legdrágább. A nyelvkönyvek ára 500 és 5000 között is ingadozhat. Akár 40 százalékot is spórolhatnak a tankönyvek árából az iskolák, ha csomagban rendelnek egy-egy kiadótól.
A felső tagozatosnak a duplájába is kerülhet a könyv. Fotó: Karnok Csaba
Akár 40 százalékot is spórolhatnak a tankönyvek árából az iskolák, ha csomagban rendelnek egy-egy kiadótól. Az általános iskola első osztályosait 6-7 ezer forintból indíthatják útnak a szülők, attól függően, melyik kiadótól milyen könyveket rendel az iskola. A legdrágább a hetedik osztály, ennek oka, hogy új tantárgyak kerülnek a tantervbe.

– Az alapcsomag ára a hetedik évfolyamon a mi kiadónknál tizenháromezer forint, nyelvkönyvvel együtt tizenötezer – mondta Menyhártné Hámori Andrea, a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. kereskedelmi és marketingigazgatója. – További költséget jelenthetnek a segédanyagok. Például az elsős gimnazisták alapcsomagja 14 ezer forintból hozható ki a legolcsóbban, de ha a tartósabb, négy éven át használatos atlaszt, irodalmi és történelmi szöveggyűjteményt is megrendelik, akkor több ezer forinttal kell többet fizetni.

Az általános és középiskolában egyaránt a nyelvkönyvek kerülnek a legtöbbe, ez meg is duplázhatja a tankönyvcsomag árát. Egy elsős, két idegen nyelvet tanuló gimnazista könyvei például 21 ezer forintba kerülnek – de a határ a csillagos ég. A szegedi Fókusz könyváruházban a nyelvkönyvekből is sokfélét kínálnak, igen változó áron.

250 millió a várostól

Az elmúlt tanévben a 23 ezer 921 szegedi általános és középiskolás, valamint szakképzős nappalis diáknak közel a fele – 10 ezer 865-en – használt ingyentankönyvet. Az önkormányzati támogatás 136 millió forint volt, ingyenes tankönyvre 122 milliót költöttek. Az előzetes becslések szerint idén is ennyien kérnek támogatást. Nem kell fizetniük a három- vagy többgyermekes családban élő diákoknak; ha egyedül élő szülő neveli a gyerekeket; a tartósan beteg vagy fogyatékos tanulóknak; ha rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy saját jogon kapnak családi pótlékot.

– A boltunkban kapható nyelvkönyvek közül a legolcsóbb kiadvány ára 500 forint, ennél a társalgási füzetnél azonban vannak jóval drágábbak is – mondta Molnár Imréné üzletvezető. – A nyelvkönyvcsaládok tankönyvvel és munkafüzettel öt-hat ezer forinttól kaphatók.

Sokat fizethetnek azok a diákok is, akik szakközépiskolában tanulnak. Egy könyvcsomag ára akár 28 ezer forint is lehet. Egy szélsőséges példa: a vízvezeték és központifűtés-szerelő diákok számára készült, a Műszaki Könyvkiadó gondozásában kiadott tankönyv ára 9788 forint. A vendéglátó-ipari szakközépiskoláknak ajánlott Ételkészítési ismeretek című kiadvány 6259 forintba kerül. Az intézmények gyakran választják azt a megoldást, hogy a nagyon drága könyveket megvásárolják, és az iskolai könyvtárból kapják kölcsön a tanulók ezeket.

– Az utóbbi három évben a könyvválasztás szempontjai gyökeresen megváltoztak – mondta Menyhártné Hámori Andrea. – Az elsődleges az ár, másodsorban az a fontos a pedagógusok számára, hogy komplett csomagokat kapjanak. A harmadik szempont a megszokás. Az, aki 10-15 éve használja ugyanazt a tankönyvcsaládot, s bevált módszerrel tanít, nem választ az újabb kiadványok közül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Találgatnak a deszki kórházról

Megszüntetné az aktív betegellátást az egészségügyi minisztérium felkérésére készült javaslatcsomag… Tovább olvasom