Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tankönyvek, hosszabb-rövidebb várakozás után

Van általános iskola, ahol naponta egy, máshol két évfolyam veheti át a tankönyveit, és van, ahol egy hétvégi napon kapják meg a kiadványokat a szülők. A sorban állás ideje is változó: lehet öt perc és lehet 45 is.
Számlát vagy nyugtát kell írni, átvételt igazolni, így persze tovább tart. Fotó: Schmidt Andrea
Füzet, új tolltartó, vonalzó és körző a legtöbb családban már megvan, a tankönyvekkel pedig ezekben a napokban egészül ki a diákok felszerelése. Az általunk felkeresett általános iskolák más-más módot választottak a tankönyvosztásra.

A Rókusi I-es Számú Általános Iskolában négy napon keresztül várják a szülőket, csütörtökön az elsős-másodikos, pénteken a harmadikos-negyedikes, hétfőn ötödikes-hatodikos, kedden pedig a hetedikes-nyolcadikos gyerekek illetve szüleik állnak sorba a könyvekért. A csomagok névre szólóan vannak előkészítve, de az ellenőrzés, esetleg a számlaírás miatt esetenként várakozni kell.

Tóthné Fuchs Ágota negyedik osztályos gyermeke tankönyveiért állt sorba háromnegyed órát. – Kivárjuk és közben beszélgetünk – mondta.
Az anyukákkal – ők voltak többségben – mi is szóba elegyedtünk. Kiderült, hogy a legtöbb gyerek azonnal belenéz az új magyar, történelem könyvekbe, de akad olyan is, akit noszogatni kell, hogy kézbe vegye a kiadványokat.

Az iskola munkatársai szerint várakozni csak az alsós gyerekek esetében kell, a szülők ugyanis munka előtt, után vagy ebédszünetben, de egyszerre jönnek a könyvekért. A felsősök már maguk intézik a beszerzést, ők egész nap ráérnek, ezért nem egy időben érkeznek.

A Madách Imre Általános Iskolában egy nap csak egy évfolyam tankönyveit osztják. Külön napot kapnak azok, akiknek ingyen jár a könyv és kijelöltek egy pótnapot is, arra az esetre, ha valaki nem ért rá jönni. A korábbi gyakorlat a Madáchban az volt, hogy három napig lehetett átvenni a könyveket, de ez hosszú sorban állást jelentett a szülőknek, ezért az iskola váltott. Idén minden zökkenőmentesen zajlott, megszűnt a sorban állás – mondta az iskola igazgatója, Ezumachné Németh Györgyi.

Harmadik utat választott a Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola – tudtuk meg az egyik szülőtől. Náluk egy hétvégi napon, a Radnóti Könyvesboltban lehet átvenni a kiadványokat. A szülők előre megkapták a könyvek listáját, melyen jelölhették, ha valamelyik könyvet – mivel már megvan a családnak – nem kérik és a lista tartalmazta a tankönyvek árát is. Az a szülő, akivel beszélgettünk elmondta, tavaly – ugyanezzel a módszerrel – öt perc alatt magkapták a könyveket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tej fehér és fekete

Friss tej kapható a szegedi lakótelepeken – fehéren és feketén. Szabályosan viszont csak… Tovább olvasom