Délmagyar logó

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Tankönyvreform

Százötven betűnél rövidebb mondatok, lényegesen kevesebb idegen szó, könnyebben értelmezhető szöveg, fotók vagy grafikonok minden egyes oldalon – az oktatási tárca javaslata szerint januártól már ezen elvek szerint kell válogatni az általános iskolás diákok tankönyveit.
Az Oktatási Minisztérium az általános iskolások tankönyveit reformálná meg. A tervezet szerint januártól már csak olyan könyvekből tanulhatnának a diákok, amelyek nem tartalmaznak 150 betűnél hosszabb mondatokat. A felsősök könyveiben minden második mondatból kizárnák az idegen szakkifejezéseket, a középiskolásoknak szóló kiadványokban pedig tíz mondaton belül legfeljebb nyolc terminus szerepelhetne. A reform célja, hogy a mondatok rövidítésével és az idegen kifejezések használatának csökkentésével érthetőbbé tegyék a szövegeket a gyerekek számára. Így a magolás helyett az önálló gondolkodásra tanítanák a gyerekeket – ezt segítik majd az önálló problémamegoldást igénylő feladatok, valamint az, hogy minden oldalon egy fotó vagy grafika segíti az olvasott szöveg megértését, feldolgozását.

– Nagyon jónak tartjuk, hogy az anyanyelv jó és érthető használata, a szövegértés előtérbe került. Úgy gondoljuk azonban, hogy a mondathosszúság és érthetőség közötti összefüggést nem lehet angolszász kutatásokra alapozni, hiszen a magyar nyelv más, mint a szűkebb mondatokat használó angol – mondta Koller Lászlóné, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. A kiadók szervezetének vezetője hozzátette: eddig csupán a magyar tankönyveket vizsgálták az oktatási tárca szakértői, azt azonban senki nem tudja, hogy milyen hosszú mondatokat tud értelmezni például egy nyolcéves kisgyermek. Az idegen szavak előfordulásának arányát sem lehet százalékban megszabni, hiszen vannak olyan tantárgyak, amelyekben nagyon sok terminus szerepel, míg másokban kevesebb a nem magyar kifejezés.

A szaktárca javaslata decemberben kerül a parlament elé. Amennyiben elfogadják, januárjától fokozatosan vezetnék be a tankönyvjóváhagyás rendszerének átalakítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Háromezer nyugdíjas kért távhőtámogatást Szegeden

Szegeden közel háromezer nyugdíjas kért távhődíj-támogatást november 15-éig. A jogosultak… Tovább olvasom