Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tanösvény a határon

Helyi védelem alá akar helyeztetni két, növényritkaságoknak helyet adó területet Röszke határában a helyi természetvédelmi szervezet. Ezt a területek tulajdonosai is támogatják, hiszen ökoturisták paradicsoma lehet a környék.
Minden évszakban sokan látogatják a védetté nyilvánítandó területet. Fotó: DM/DV
Védetté szeretne nyilváníttatni két területet Röszke határában a Beretzk Péter Természetvédelmi Klub. – Ritka, védett növények élnek itt. A területek egyszersmind kitűnő kirándulóhelyek is, az ökoturizmus leendő paradicsomai – mondja Sára Endréné, a klub alapítója, vezetője, szíve-lelke, motorja, a röszkei iskola kémia–fizika–környezetvédelem szakos tanára.

A húszhektáros Börcsök-szék gazdái már jó ideje a klub tanácsai alapján gondozzák a területet – a feleakkora Molnár-rét részint állami tartalékföld, részint Molnár Anita, a klub régi tagja a tulajdonosa. Az önkormányzat pártolja a kezdeményezést; a klub most viszi a képviselő-testület elé a védelem alá helyeztetésre vonatkozó javaslatot.

– Nem tudni, mit hoz a jövő. Ha idetelepül mondjuk egy nagyáruház, ne a Börcsök-szék és a Molnár-rét legyen az első, amelyeket megvásárol s fölszánt – indokolja a védelem szükségességét Sára Endréné, akinek a tevékenysége Röszkén ismertté tette a természetvédelmet. A két védendő terület – kékperjés láprét maradványai – tele van olyan ritka, védett növényekkel, mint a fátyolos nőszirom, a törpe nőszirom, az agárkosbor, az éles mosófű, és még sorolhatnánk a példákat.

Természetvédő gazdálkodás

Összesen tizenöt, védelemre érdemes terület található Röszkén, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság szakembereinek véleménye szerint. A Beretzk Péter klub szeretné a további területek gazdáit is meggyőzni, hogy járuljanak hozzá azok védetté nyilvánításához. A tulajdonosok, ha természetvédő gazdálkodást folytatnak, még akár több pénzt is kaphatnak az uniótól, mint amit most jövedelmez nekik a föld.

De honnan tudják az erre járó kirándulók, hogy mit érdemes nézni, mire kell nagyon vigyázni? Máris két nagy poszter fogadja őket Börcsök-széken és Molnár-réten. Rajtuk a terület állat-, növényvilága képekben, szöveggel. Azt is megtudhatják például, ilyen virág mikor nyílik, milyen madár mikor fészkel itt. A Molnár-réten odúpark is található a klub jóvoltából, s a madárlakók beköltöztek. A terület bejárását tanösvények biztosítják; a Börcsök-székit egészen az országhatárig meghosszabbítják. Pályázati pénzekből kerékpárokat szerez be a klub: ha Szegedről eljön ide egy iskolai csoport vagy egy család, kibérelheti a bicikliket, és bejárhatja a vidéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb húsz dolgozó távozik a tanárképzőről

Noha a tanév már elkezdődött, az egyetemi tanárképzés átalakulása folyamatos. Május óta hatvanan… Tovább olvasom