Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tanyára cserélték a városi életet

Ópusztaszer - Nagyvárosi életét cserélte le tanyasi önellátásra Nagy Tamás és családja. Az ópusztaszeri portán gyermekkori álmát valósította meg: a természet közelében él feleségével és kislányával. Unatkozni sosincs idejük, azt mondják, ezt az életmódot nem cserélnék el semmiért.
Hepehupás földút vezet be a takaros parasztházhoz, mely előtt a póznán üresen árválkodik már a gólyafészek. A bozontos kutya bizalmatlanul ugatva köszönti a vendéget, mely nem túl gyakori itt, az ópusztaszeri tanyavilágban. Egy fiatal családhoz érkeztünk, akik nagyvárosi életüket cserélték le az önellátó gazdálkodásra.

- Nekem ez volt a gyerekkori álmom – mutat körbe takaros portájukon a házigazda, Nagy Tamás. A zöld ablakos vályogházban barátságos meleg fogad, ropog a tűzifa, az asztalon, mázas bögrékben pedig már ott gőzölög a mézes tea, amellyel az iskolából hazaérkező Kincsőt várták szülei.

A férfi és felesége Szegeden, az egyetemen ismerkedett meg. Krisztina korábban a fővárosban élt, így számára már az Alföld is nagy változást jelentett. Nem is bírta sokáig hegyek nélkül, így a diploma megszerzése után Tokajba költöztek. Adódott azonban egy lehetőség, hogy a természetszerető Tamás álma megvalósuljon, így döntöttek: visszaköltöznek Csongrád megyébe, egy ópusztaszeri tanyára.

Portájukon gyakorlatilag minden a természet szeretetéről szól. Napenergiával állítják elő meleg vizüket – nyáron az udvari hordóban, ősztől tavaszig pedig napkollektorral. Mellékhelyiségük száraz komposztvécé, vagyis szalmával leszórva gyakorlatilag szennyvíz létrehozása nélkül tudják használni. Egyetlen „modernizációs hívságról" nem mondtak le: a villanyról.

Tanyára cserélték a városi életet.

– Bár én még dolgozom, a célunk, hogy fő foglalkozásunk a tanyasi élet legyen – árulta el Tamás. Ettől pedig már nem is járnak messze, hiszen néhány dolgot leszámítva önellátóak. Az ebédre asztalra került gyöngyös levesből is csupán a tésztát nem ők állították elő: veteményeskertjükben megterem a zöldség, kecskéik adják a tejet, amelyből Krisztina sajtot, túrót, joghurtot készít, tartanak még rackát és baromfit is, hobbiként pedig lovakat.

– Azon gondolkoztunk a minap, hogy mikor unatkoztunk utoljára, de nem tudtuk felidézni – mesélte mosolyogva Krisztina arra a kérdésre, hogy mivel töltik itt napjaikat. A televízióról például már évekkel ezelőtt lemondtak, mert nincs idejük leülni elé. Egyedül a társasági életet hiányolják néha, de tulajdonképpen azt sem kell nélkülözniük: időről időre segítenek tanyaszomszédjaiknak a ház körüli munkákban, ezek jó alkalmak egy-egy nagy beszélgetésre is.

Hogy hogyan találja meg a helyét ebben a világban egy 8 éves kislány? Kincsőt látva kijelenthetjük: remekül. Ő a tanyán nőtt fel, és nem is vágyik a városi életre. Iskola után nem játszóterezni jár, hanem cicájával játszik, lovagol vagy éppen tyúkokat etet. De persze a társaság sem hiányzik az életéből, hiszen sokszor késő délutánig az iskolában marad szakkörökön, foglalkozásokon, hogy ne maradjon ki semmiből.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. rekettye 2010. október 31. 14:13
  „A gyereknek ott jó, ahol családi harmónia van.Harlem, nyócker, tanya, város mindegy.”
 • 77. K.T. 2010. október 30. 19:36
  „OFF
  #69 kutyafülnek és minden szenvedőnek :)
  Ajánlom figyelmetekbe a Firefox-hoz a Lazarus plugin-t.
  Minden mezőt írás közben archivál és egy gombnyomásra visszatölt, hiába szállt el az az oldal frissítése miatt.
  És van visszavonás művelet is, ha valamit véletlen törölnél, stb.
  ON”
 • 76. koxos 2010. október 29. 17:16
  „jönnek itt a tiszta levegővel az alföldön nincs tiszta levegő minden szar itt ülepszik le”
 • 75. ferdzso 2010. október 28. 12:42
  „Vigyétek "frakkot" is! De nem le "térkövezni" ám az udvart, mert arra "háklis egy kicsit"! (Na, jó: ha mégis, írjátok ki, hogy "Kárász utca", akkor talán...)”
 • 74. jozko 2010. október 28. 12:27
  „Kis túlzással:

  Kezdem megérteni Mózest...
  Sőt átérezni a helyzetét.
  Amikor egymás után vágta földhöz a kőtáblákat...”
 • 73. vári 2010. október 28. 10:28
  „web

  Átolvastam. Sokan kifejtették, mi nem tetszik nekik a tanyasi életben - vagy igazuk van, vagy nem -, de nem látok lenéző hozzászólásokat, ellenben azt pedzegették némelyek, hogy "a panellakók" lusták és életképtelenek, a munkájuk pedig értéktelen (nem szó szerint, hanem a sorok között olvasván).
  Persze azt megértem, hogy rozator hozzászólását zokon vetted, ugyanolyan sértő, mint a fentiek.”
 • 72. jq 2010. október 28. 08:50
  „Ha egy ilyen tanyán lakás a gyerek veszélyeztetése, akkor mondjuk a "nyócker"-ben lakóktól most rögtön el kellene venni a gyereket. Személyes tapasztalatból mondom, mi a gyerekek miatt költöztünk vissza Szegedre Bp-ről (ráadásul kertes házba). Remélem, emiatt senki nem vádol majd a gyerekek veszélyeztetéséért :)”
 • 71. web 2010. október 28. 08:07
  „56. hozzászólás vári 2010.10.28. 00:15
  Ha átolvasnád még-egyszer a cikket és a hozzászólásokat, akkor tudnád értékelni............”
 • 70. Smerdis_of_Arshak 2010. október 28. 07:57
  „én erről ... bolygóról is elkölöznék legszívesebben”
 • 69. kutyafül 2010. október 28. 07:10
  „67. louis
  Épp most szállt el a hozzászólásom, hasonló tartalommal. Ha lesz időm, újra írom.”
 • 68. louis 2010. október 28. 06:41
  „jav:
  Nem értem, hogyan lehet ennyi vádaskodást összehozni egy szép család önállóan, nem kényszerűségből, hanem tervezetten felépített élet/tere/formája, kiegyensúlyozott élete láttán.”
 • 67. louis 2010. október 28. 06:39
  „Nem értem, hogyan lehet ennyi vádaskodást összehozni egy szép család önállóan, nem kényszerűségből, hanem tervezetten felépített élet/terét/formája, kiegyensúlyozott élete láttán.
  Az apa neve ´Madarász´ , így ismerik legtöbben. Mond ez valamit? A természet szeretete gyermekkorától kezdve meghatározó tulajdonsága. Hogy 40 éves korára meg is tudta valósítani, hogy a Természet legyen az élettere, ennek csak örülni lehet.
  A kislányért meg felesleges aggódni, szeretetben él, a Szülők fogják tudni, mikor és hogyan kell majd váltani, bízzuk rájuk.
  Öröm látni az összhangot, a szeretetet, ami összeköti őket.
  Nem pózolnak, inkább feszengenek a fotózás miatt, mégis: Schmidt Andrea képei egy harmonikus, boldog családot örökítettek meg.
  Többször végignéztem a galériát, mert örömteli látványt nyújt.”
 • 66. franzvon 2010. október 28. 06:38
  „Hát igen...Az nagyon jó, ha az embör tudja magáról, hogy hasznos amit tesz.”
 • 65. kékcitrom 2010. október 28. 05:54
  „Mi tizenkét éve adtuk fel a városi életet és cseréltük a házat tanyára. Az akkor kiskamasz fiam kétségbeesetten tiltakozott ellene, mert akkor nem látott mást csak a sarat és, hogy a barátai az utcából a közös bulik és szimplán az eddig megszokott élete oda lett. Nem kellett neki sok idő és rájött így járt jobban, és azóta nem vágyik vissza a városba. Mi tanyára költöztünk a város pedig "jött utánunk". Nem telt el nap, hogy egy két haver, barát ne látogatta volna meg, gyakorlatilag nálunk lett a banda főhadiszállása! Van tér, hatalmas bulikat lehet szervezni és még a szomszédokat sem zavarja, ha hangosabbra sikeredik! Volt, aki nálunk látott állatokat testközelben életében először.....nagy élmény volt neki!”
 • 64. Hmmm... 2010. október 28. 03:10
  „Egyik leanyom analitikus vegyesz. Az utobbi evekben elelmiszerek vizsgalataval foglalkozott es kelloen elrettentette az elelmiszerek allapota /tejtermekek, husok, zoldsegek es gyumolcsok/.Laktunk mi mar kozepes nagysagu varosban, falun, most eppen valoban egy tobb millios varosban. Ismerem az eletformakat, nehezsegeiket es a lanyom is. Mi mar gondoskodtunk arrol, hogy 2-3 ev mulva ismet egy kis falucskaban /300 fo/eljunk es a gyerekeim is igyekszenek minel elobb lehetoseget teremteni hasonlo eletformara. A vom vilag meretu vallalatnal dolgozik, megsem okoz gondot a falun valo elet. O is lakott farmon is.Nagyon sokan vannak, akik elettapasztalataik alapjan dontenek igy. Az urbanizacio nem feltetele a muveltsegnek, a kulturaltsagnak es megfelelo eletnek eletnek, csupan egy fajtaja annak. Inkabb azt mondanam, bizonyos szempontbol kenyelmesebb mint a kistelepuleseken, tanyakon valo elet. Tanyan sem feltetlenul kell onellatonak lenni, sokan csak valoban ott elnek, munkahelyekre jarnak be dolgozni.A gyerek pedig majd azt az eletet valasztja felnott koraban, amelyik imponalobb szamara.”
 • 63. majdénmegmondom 2010. október 28. 02:33
  „Azért én arra gondolok, hogy a civilizáció és az urbanizáció kéz a kézben jár.
  Úgy látom külföldről írsz (tegeződjünk az internet végtelen útvesztőjében és jó esélye van, hogy én vagyok az idősebb), talán egy nagyvárosból. És nosztalgiából. A nosztalgia veszélyes lehet. Higgy nekem.”
 • 62. Hmmm... 2010. október 28. 02:23
  „A civilizacionak nem az a lenyege, amit on itt kifejt. Az urbanizacio nem kizarolagos lehetoseg egy normalis elet megvalositasahoz. Ezek a fiatalok muveltek es valoszinuleg tisztaban vannak az eletforma nehezsegeivel s semmivel sem alantasabb vagy kevesebb az eletuk mint masoknak. Biztos vagyok benne, elkovetnek mindent, hogy gyermekuknek elonye es ne hatranya szarmazzon a dontesbol. Az is valoszinu, ha valtozik a velemenyuk, mozdulhatnak, s akkor a kislanynak egy nagyon szep emlek marad az itt eltoltott nehany ev, mert a gyerekek altalaban elvezik az ilyen jellegu eletet. Lehet, hogy szuksegbol koltoztek ide,akkor pedig tisztelni valo, hogy nem futamodtak meg, hanem vallaltak az atlag ember szamara nehez eletmodot. Ebben az esetben vehettek volna falusi hazat is ,hiszen azok is vannak mar olcso arban. A gyerek valoszinuleg tehermentesitve van maximalisan, foglalkoztatasa a hazkorul nagyon sok elonyt rejt magaban. Olyan tapasztalatokat tud szerezni, ami a kesobbiekben, az eletben maradas szempontjabol hatalmas elonyt jelentenbek barmilyen jovo is varjon ra.”
 • 61. majdénmegmondom 2010. október 28. 01:46
  „Az is lehet, hogy kényszerből szorultak ebbe a helyzetbe. Előfordulhat bárkivel. De akkor nem így kellene tálalni és nem kellene a civilizáció 10 ezer éve kitaposott útján ellenkező irányban menőket idealizálni.
  Itt az újságíró vétke.”
 • 60. majdénmegmondom 2010. október 28. 01:43
  „A szülők majd megkapják a saját büntetésüket amikor az egész szétrobban. Sajnos akkor is a gyerek jár a legrosszabbul.”
 • 59. majdénmegmondom 2010. október 28. 01:39
  „58. hozzászólás Hmmm... 2010.10.28. 01:24
  "Mindenkinek joga es lehetosege van valasztani."
  Igen, a felnőtteknek. Tiszteletben is tartjuk még akkor is ha nem hiszünk benne. Joguk van hozzá.
  Mindenkinek joga van húst nem enni, védőoltásokat nem engedni, gyógyszereket nem bevenni, életet mentő vagy javító műtéteket megtiltani. Kiiratkozni a civilizációból. Ha felnőtt. Ha mindezt kiskorú gyermekekre kényszerítjük akkor az más dolog.
  Nem lehet véletlen, hogy bírói ítélet is született olyan szülők ellen akik nem engedték beadni a kötelező védőoltásokat. Kiskorú veszélyeztetése okán.
  Jó, itt talán nincs szó kiskorú veszélyeztetéséről de az biztos, hogy a kislány életét nehezítik és lehetőségeit szűkítik.
  A fene törődik az idióta és nagykorú szülőkkel.”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyirbálnák a hallgatói jogokat

Kiszivárgott a felsőoktatási törvény módosításának néhány részlete. Tovább olvasom