Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Tanyasi termékek piaca a Marson: folytatás következik

Szeged - A szegedi Mars téren februárban nyílt meg pályázati forrásból a tanyasi termelők és termékek piaca. Marad a helyén a jövőben is, annak ellenére, hogy a projektnek vége lett.
– A magunk erejéből nem tudtunk volna a szegedi Mars téren árusítani – mondta a sándorfalvi termelő, Csúri Beáta, aki férjével, Csúri Lászlóval többek között a nemrégiben levédett Délibáb fűszerpaprika-őrleményt kínálja. – Az agrárkamara segítségével jutottunk az ingyenes asztalhoz: ez azért nagy segítség, mert nekünk termelni is kell, nem tudjuk minden energiánkat és pénzünket az árusításra fordítani. Sokat számít az is, hogy olyan helyen mutatkozunk be, ahol mindenki színvonalas termékkel jelenik meg.

Tanyai termékek piaca a Marson: folytatás következik. Fotó: Frank Yvette

A pályázat

Kispál Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Igazgatóságának elnöke elmondta: a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán még 2012 decemberében közel 7 millió forintot nyertek a tanyai termékek piacra juttatása témában. A projekt 8 millióba került, a két összeg közötti különbség az önerő, amelyet a Csongrád Megyei Agrár Nonprofit Kft. állt. Ebből a pénzből tudták kifizetni többek között az asztalok bérletét és a parkolás díját, és reklámra is költöttek. A projekt április 30-án befejeződött.

Februárban nyitott a szegedi Mars téri nagycsarnokban a tanyai termékek piaca: akkor jelentették be, hogy az agrárkamara támogatásával egy nyertes pályázatnak köszönhetően április 30-áig minden hétfőn és pénteken 30 asztalon ingyen árulhatnak a termelők, és a parkolás is díjmentes. Tegnap pedig azt jelentették be, hogy a kamara és a piac közötti együttműködés folytatódik. Erdei Péter, a Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: tart az együttműködés, marad az ingyenes parkolás, sőt a csütörtökkel együtt már 3 napon át tart nyitva a tanyai termékek piaca. A péntekért azonban már fizetni kell: asztalonként 1800 forintot.

Télen, a tanyasi piac nyitásakor beszéltünk Pálfi Gyulával, a domaszéki Gasztrofarm tulajdonosával, aki kolbászt, sonkát, szalonnát, tepertőt, zsírt hoz Szegedre. Neki bejött a piac – magyarázta –, a forgalom ugyan változó, de hónapokra lebontva megéri itt árusítani. A vásárhelyi Halász Imre családi gazdálkodó különleges sajtjaival jelent meg a Marson, azóta is örül a lehetőségnek.

Olvasóink írták

 • 15. nagypappa 2013. június 17. 21:28
  „A jelenlegi 10 ha mellé nem nagyon hiányozna, de kössz.”
 • 14. szabójóska 2013. június 17. 11:26
  „Nagypappa. Adok egy kertet művelésre ingyen. Próbálkozzon!”
 • 13. szabójóska 2013. június 17. 09:16
  „Nagypappa.Minden nagyon szép látom. Nem ő szorította be.Biztos:Jó ez? Nem Javul a helyzet? Nem! Gondolkodik? Nem, Fiatal? Miért vállalta? Nincs idősebb mellette? Ennyire mindegy a városnak?
  Nem akarom sorra venni azt a tengernyi badarságot, felelősség áthárítást elemezni amit leír.Mondatonként.
  Most van egy állapot.Ami nem jó (szerintem)Maga valahogy ott tart_ De jó,még meleg!
  De később ki fog hűlni és cserepes lesz.
  Van továbbá egy nagy tévedés a korábbiakban,meg a maga írásában is. Ez pedig nem más:az importárú és a nagybani piac termékeinek eladása. Szeged környékén vannak bőven nagybani termelők akik a kis piacon való értékesítést átengedik. mindig is átengedték,ma is átengedik a kofának Amikor nekem még nyolc mázsa cseresznyém termett.én is azt csináltam. Pedig csak három szép nagy fám volt a kertben. Ma már egy sincs. mert az újszegedi szennyvízkúp valamennyit kiölte De kiölte a Füvészkert fáinak nagy részét is.Aztán meg a kofa is dolgozik és adót is fizet
  Senki sem akar termelni? Mennyi lett a víz és a benzin ára?Mennyi lett a takarmány ára és milyen lett a hozzáférhetőség? Hagyjuk már abba az újságszagú demagóg locsogást a segélyekért való kuncsorgásról Ez sehova sem vezet!Majd meglátják.”
 • 12. nagypappa 2013. június 17. 04:15
  „11. szabójóska 2013.06.16. 21:24

  Szép sorjában: Kiszorította be a tejeseket egy rakásra? A mostani igazgató?
  KI építette, tervezte a csarnokot? A mostani igazgató?
  A futó soron nem lehet asztalt bérelni, drágán adják. Érdekes, még sincs ott egy talpalatnyi hely sem. Miért veszik ki az asztalt drágán? Mert megéri. Ne feledd ez piac. Az árakat a kereslet kínálat határozza meg. Igaz ez az asztalokra is.
  Sajnos az idősek kihalásával arányosan csökken a kiskertekből beáramló áruk mennyisége. Az igazgató szociális érzékenységét jellemzi, hogy megengedte negyed asztalon INGYEN!? helypénz megfizetése nélkül lehet árusítani.
  Miért is van a rengeteg import áru? Mert senki nem akar termelni. Panaszkodni, segélyt felvenni, elmenni rokkant nyugdíjra sokkal egyszerűbb. Nézd meg a börtön sarkán lévő pakolót, hány árus parkol rokkant kártyával.
  Azt látom, fiatal az igazgató, nincs kellő tapasztalata, de lelkesen minden újat kipróbál, szépen halad előre a piacszervezéssel.
  Azzal a nem kevés számú "őstremelővel" akik csak a virágcserépben rendelkeznek földdel nem tud mit tenni. nem is az ő dolga.
  Sajnos van egy nem is kis számú "őstermelői" kör mindent ingyen szeretne kapni, de csak ő és senki más ne árulhasson.”
 • 11. szabójóska 2013. június 16. 21:24
  „Sajnos az ügyvezető (?) igazgató úr nem igen ért a szegedi piac lélektanához, de a pénzezéshez annál inkább.Szerintem a dalosok jók voltak, más kérdés ,hogy a kékfestő inkább sváb mint szegedi.De számomra úgy hatottak ottan,mintha a Szegedi Nemzeti Színház színpadára viszont tojóházat akarnánk csinálni.Kérdezném még nagy tisztelettel, ha a régi tejes néniket beszorítottuk abba a kis részbe ahol csak lapjára fordulva férnek el,most az újak a csarnok közepén a tejtermékekjó helyen vannak?Ha a húsárudáknak hűtőpultokból és hűtő kamrákból kell árulni,amikor pár éve a csarnokot megcsinálták,miért nem gondoltak arra ,hogy majd kellenének mondjuk középre is izolált,árammal ellátott helyek. A mostani egy lekvár egy barack egy sajt egy hús jó?:Nem kellene a cipőket gombokat birizgálni inkább. Mondják azt is a kinti bemenő sori asztalok nem lesznek bérelhetők, hanem naponta húzós árakat kell értük fizetni.Pénzezünk,variálunk? A közvetítő kereskedelmet kárhoztatjuk az áremelésekért? A Kft a legnagyobb és legostobább árfelhajtó. Szeged körül a gyümölcsösöket a zöldségtermelő helyeket szisztematikusan beépítették panelgigászokkal. Ezek most keresztül kasul járnak a Belvároson. Valahonnan kell hozni a gyümölcsöt és a zöldséget. Mari nénik és Pista bácsik meghaltak Újszegeden is. Helyettük erődítmény szerű bekamerázott házak vannak lebetonozott egész kertekkel. Ezt akarják az új okosok megmagyarázni, közben a pénzek millióknál kezdődnek számukra.Sajnos ez az út nem vezet jóra ,nézzenek szembe magukkal és a valósággal!
  Én nem értem, mit akarnak (de szerintem ők sem). Szerintem amit csinálnak az egyre rosszabb”
 • 10. info 2013. június 16. 16:58
  „Piac,igen piac, őstermelők akik a ládaszámra veszik a káposztát és két sorral odébb eladják haszonnal.Na nem az a baj, hogy veszik, hanem ha ő őstermelő ? Ugyanaz a termetes asszonyság a friss házi ! tojását kínálja hatalmas kartonból az asztal alá rejtve,hogy a tyúkjába be volt építve a piros színű bélyegző, ama helyéra ahol terem a tojás.....Kérdem én honnan származó dolgokat árul ezek szerint...”
 • 9. nagypappa 2013. június 16. 15:19
  „7. agi50 2013.06.16.

  Fején találtad a szöget!
  Az igazgató a piac legkisebb forgalmú részét jelölte ki a Tanyasi áruk piacának. Ezzel szeretné a forgalmat a csarnok börtön felőli sarkába csábítani. Sikeresen.”
 • 8. mediashreck 2013. június 16. 13:41
  „Piaci kolbasz die-, vagy oda.
  Melegben, hidegben, legyek lepik be vagy sem.

  Csak ugy eszembe jutott:
  -Tudja valaki is közületek, hogy
  Magyarorszag az Europai Uniotol tulajdonkeppen
  evente hany millio (!) Eurot is kap, un. "agrartamogatas" cimen...?
  (aki nem tudana : ugy 45 milliot!)

  Utana zabaljatok csak.”
 • 7. agi50 2013. június 16. 13:32
  „2.vmagdi- szerintem a füstölt huskészitményeknek semmi baja nincs, ha levegős helyen tároljuk (nem zárjuk nejlonzacskoba, hanem kamrában, felakasztva, akkor még a meleget is jól viselik, max. kicsit kifolyik a benne lévő zsir). Én szivesen veszek házi készitményű árukat, ahol a készitő a nevét adja hozzá, semmi bajuk nincs. Ha pedig izlik, akkor máskor is tőlük vásárlók, akár füstölt kolbászról van szó, akár sajtról, akár házi örlésű pirospaprikáról, stb. Abban viszont egyetértek, hogy mindenkinek egyformán kellene helypénzt fizetni, max. ha nem annyira forgalmas helyen árulnak, akkor azt a helyeket olcsobban adnák.”
 • 6. 78 2013. június 16. 13:24
  „1. szabójóska !teljes mértékben igazat adok.ezzel a marhasággal(kornyikálás)annyit értek el,hogy még azt a kevés vevőt is elűzték a piacról.anno nem voltak ilyen bohócságok,mint múlthét pénteken és mégis jó piacok voltak,ja akkor nem 50e volt egy asztal/hó.”
 • 5. BFerry 2013. június 16. 12:57
  „Sziasztok,
  nekem is valtozott a velemenyem, sokaig en semm vettem igy semmi elemiszert a piacokon. Peldaul regebben napolyit, meg Nutellat a vasarban etc. De amiota itt is naponta vannak botranyok, peldaul a kihasitott nem elvezhetö husokat a hentesek összekevertek, es feldolgoztak kolbasznak, ugyhogy az emberi csalasok felsö hatara nem ismer hatart. Meg volt
  a lohusbotrany, ahol romaniabol az összen nem jarokepes lovat levagtak, es holladok meg elarasztottak vele Europat.
  Csak ezek a termekek szepen be voltak csomagolva, es boltban 5 pecsettel arultak - es mi volt benne, na ja nem az ami
  kellet volna.
  Szoval, attol elterve, hogy a 40°C melegben a kolbaszbol folyik a zsir, a többi dolog menne nyaron is ezen a piacon. De a tavalyi Hungarikum fesztivalon vettem kolbaszt, az is csunyan nezett ki a melegben, allitolag nagyon egeszsegtelen,
  de megis szeretem.
  En teszteltetnem a fogyasztokkal, ha megy, miert nem lehetne sikere? Nem kell venni ott, el lehet mellete menni, es csak megnezni. Es ha meg ellenörizve is vannak, biztos nem csalnanak. Bar a Magyar ember olyan, hogy masnap megtalaja a kiskaut a nagykapu mellet, es megjenik az Ukran kolbasz, ami a felebe kerül, es a magyar aron aruljak!
  (de ez vicc csak)
  Szoval, meg kell engedni, ki kell a fogysztokkal probalni es ha van sikere, majd magatol ki fögja nöni magat vagy nem.
  B Ferry”
 • 4. macs 2013. június 16. 12:18
  „Múltkor láttam egy filmet az angol termelői piacokról, ahol az árusítóknak nagyon komoly feltételeknek kell megfelelniük. Remélem nálunk is van.”
 • 3. mackópajtás 2013. június 16. 12:05
  „2. vmagdi

  Ha jól tudom pályázni lehetett a helyekre is. És ha így van akkor ilyen alapon minden pályázat diszkrimináció...”
 • 2. vmagdi 2013. június 16. 10:23
  „én biztos zicher, hogy nem vennék piacon árult kolbászt, szalámit, sonkát még klimatizált helyen se, nemhogy kánikulában. Sőt, még az asztalt is elkerülöm. Szerintem akinek korrekt az áruja nem is szorul erre a módszerre, mert az már készítés közben tudja, hogy hova kerül az áruja.
  Ráadásul diszkriminatívnak tartom a többi , asztalért és borsos árat fizető eladóval szemben.”
 • 1. szabójóska 2013. június 16. 10:15
  „Furcsa világ volt.Valamikor nem a piacra jártak,még hegedülni sem. Olyan hangos volt, hogy az ember szavát nem értette. Röpködnek a milliók, díszelgünk. Egy nagy sumákolás egyelőre az egész.Szégyen az egész piac.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thomas Anders: Cheri, cheri lady!

Noha Thomas Anders némethez képest angolosan távozott tegnapi koncertje után, és senkinek sem adott interjút, azért nekünk így sikerült kiszedni belőle valamit. Tovább olvasom