Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Tápét elöntötte a víz

A Szegedre és környékére tegnap délután hirtelen zúdult eső Tápén és Deszken már sehova sem tudott lefolyni: 30-50 centiméteres víz lepte el az utcákat, befolyt a pincékbe és a lakásokba is. A polgármesterek harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek lapzártánkkor is dolgoztak.
Tápét elöntötte a víz Fotó: Gyenes Kálmán
Több utca került víz alá Deszken, és a Kossuth utcában egy lakóházat is elöntött. A tegnap délutáni özönvíz megijesztette a lakókat, akik hevenyészett homokgátakkal igyekeztek megvédeni ingatlanjaikat. – A Kossuth utcai lakóháznál a közvetlen veszélyt kora estére elhárítottuk, de felkészültünk arra, hogy – további esőzés esetén – homokzsákokkal védjük – mondta Simicz József polgármester, aki délután fél háromkor rendelte el a harmadfokú belvízvédelmi készültséget.

Három tűzoltóautó szivattyúzott

A faluban gyorsan megszervezték a védekezést. Három tűzoltóautó szivattyúzta a vizet, további három szivattyú és egy szennyvízszállító autó dolgozott. Az árkokat két markológép és húszfős brigád tisztította és ásta, szabaddá téve az utat az esővíznek. Fél hatkor ideiglenesen lezárták a 43-as főútvonalat, hogy a Dózsa és az Árpád utcából a főút másik oldalára szivattyúzták át a vizet. A védekezési munkát a polgármester irányítja, a polgárőrök és a rendőrök is segítettek a forgalomelterelésben, Újhelyi István országgyűlési képviselő pedig – amennyiben szükséges lesz – megígérte a gyors kormánysegítséget a helyszínen.

Tápén 100-150 ház került veszélybe

A szegedi polgármester, Botka László délután 4 órától rendelt el ugyancsak harmadfokú készültséget: Tápén becslések szerint 100-150 ingatlan is veszélybe került, az utcákat 30-50 centis víz borította el.
Kárfelmérés csak ma

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese elmondta, a tűzoltók és a katasztrófavédelem emberei addig védekeznek Tápén, amíg teljesen nem víztelenítik az utcákat és az ingatlanokat. A kárbecslés, az esetleg szükségessé váló fertőtlenítés és a takarítás csak ezután, valószínűleg ma reggel kezdődhet meg.  


A felhőszakadás következtében kialakult folyam a kertekbe, garázsokba, a házakba is betört. A Gyöp soron és a Kuruc utcában néhol térdig gázoltak a vízben. Biacsi Mihály a nappalijában is. A férfi, aki vízműnél dolgozott, azt mondta, ezen a területen évek óta nincs megoldva a vízelvezetés.

– Tessék, itt a házam! Huszonöt millió – mutatott gyönyörű, új házára az egyik lakó, akinek családja bentről nézte az épületet minden oldalról nyaldosó folyamot.

– Az én garázsomban 15 négyzetméter lambéria és csemperagasztó ázik – tette hozzá egy másik férfi, aki hétéves kislányát a hátán hozta ki a házukból, a gyerek ugyanis attól félt, rádől az épület. A lakó elmondta, egy éve lakik itt, és negyedszerre van bent a víz a garázsában.

Több száz ingatlan veszélyeztetett

A Szegedre és környékére tegnap délután zúdult esővíz-tömeg Tápén és Deszken már sehova sem tudott lefolyni: 30-50 centiméteres víz lepte el az utcákat, befolyt a pincékbe és a lakásokba is. A polgármesterek harmadfokú belvízvédelmi klészültséget rendeltek el, a tűzoltók és a katasztrófavédelmisek lapzártánkkor is dolgoztak.  
– Ekkora még sosem volt az ár – vette át a szót Márta Sándor. Ő egy órája még be tudott menni a kapubejáróra, most azonban már ott is a víz az úr. A férfi attól félt, a ház és a járda közötti repedéseken betörő víz alámossa az egész épületet.

A folyam az eső elállta után is egyre csak nőtt. Az utca melletti Búcsú tér ugyanis magasabban fekszik mint a Gyöp sor, ezért onnan folyamatosan jött a víz. Az elhagyatott, gazos tér helyén egykor tó volt, oda most is szivattyúzhatnák a vizet – ha meglenne.

Mindent elborított a bűzös áradat

A tűzoltóság öt kocsival, öt szivattyúval fél három, azaz a felhőszakadás kezdete óta dolgozott – tudtuk meg a helyszínen Kakuszi Sándor főhadnagytól. Elmondta: a vizet a körülbelül kétszáz méterre lévő kanálisba vezetik.

A Szendrey Júlia utcában a „szerencsésebb" tápaiak, akiknek csak a kertkapujukig állt a víz, seprűvel, lapáttal próbáltak megszabadulni az akkorra már feltehetően szennyvizet is tartalmazó bűzlő áradattól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordbevétel a szabadtérin

Minden idők legsikeresebb szabadtéri évadját zárták a hét végén. A nézőszám és a bevétel… Tovább olvasom