Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Tarján arca szépül, megfiatalodik

Utolsó, látványos részéhez érkezett a tarjáni lakótelep-felújítás: telepítik a játszótereket és ültetik a növényeket. A munkák ütemezés szerint haladnak, a többletköltségek megfeleltek a várakozásoknak.
A Tarján bisztrónál még most burkolják a parkolót és a buszmegállót, de a tarjáni lakótelep egymilliárdos felújítása az utolsó szakaszához érkezett. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester szerint ütemezés szerint halad a közművek és terek rekonstrukciója. November végére szinte az összes nagyobb burkolati és kertészeti munkát befejezik. A költségek szintén a várakozás szerint alakulnak, de a közművek előre nem látott hibái miatt a tartalékkeretből is felhasználtak közel hetvenmillió forintot. A műszaki átvétel azután történhet meg, ha a kivitelező Sade Magyarország Kft. az összes hibát egyeztetés szerint kijavította.

Díszburkolat, új utcabútorok a panelos városrészben Fotó: Karnok Csaba

Dolgoznak a játszótérépítők. Három nagy és tizenöt kisebb – az uniós előírásoknak megfelelő – játszóhely létesül. Miért ilyen sok, ha amúgy öregedő városrészről beszélünk? Az új játszóterek száma csak a fele a
20 ezer cserje

Telepítenek 20 ezer cserjét; sövénynek és a kihelyezett virágládába való a borbolya, boglárka, lonc, gyöngyvirágcserje, som, rózsa és hibiszkusz. Fák alá és sötétebb előkertekbe, ahol még a fű sem nőne ki, páfrány és árnyliliom kerül. Évelőből háromezret ültetnek, az utolsó mozzanat pedig a gyepesítés lesz. A kertészek száraz hűvös időt várnak, mert sárban nem tudnak dolgozni. Ahol a piac vagy a játszóterek miatt szükséges, ivókutakat szereltek fel: például a Csillag térre, a Lugas, a Csorba és a Sólyom utcába. Díszkútból kettő lesz: a piros iskola előtt és az Olajbányász téren.  
lakótelepen elbontott régieknek. Ez megfelel a lakosság összetételének, és előre is gondolkodnak, hiszen egy lakótelep, amelynek háztömbjeit korszerűsítették, s közterei is megújultak, vonzza majd a betelepülő fiatal családokat.

A parkosítás terveit Boldog Mária és Rácz Mária táj- és kertépítész készítette. A tömbbelsőket kulturált belső udvarokhoz hasonlóan telepítik be növényzettel. A régi, kimosott földre marosi fövenyt és humuszt hordattak. Az ültetést 148 előnevelt fa telepítésével kezdték. A fasorokból betegség vagy száradás miatt kiemelt példányokat pótolták és sűrítették a lombkoronát ott, ahol nem volt elegendő árnyék. Meghatározott törzsvastagságú, levelükkel vagy virágjukkal díszítő fákat válogattak: juhart, gyertyánt, törökmogyorót, kőrist, csörgőfát, hársot, ginkót és lepényfát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilek Turkutól Toledóig

Szeged - Szeged nemzetközi kapcsolatrendszerének formálásában a gazdasági kamarák, az egyetem és más intézmények mellett civil szerveztek is részt vesznek. Tovább olvasom