Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Tarján felújítására egymilliárd forint

Majdnem egymilliárd forintot nyert Szeged uniós pályázaton az ország első lakótelep-felújítási programjára. Az önkormányzat szerződött, pályáztat, és Tarjánban télen kezdődik az építkezés. Nyolcezer tarjáni környezete épül-szépül a következő két évben. A felújítás tervezőmunkával kezdődik. Közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat, és körültekintően tájékoztatja a lakosságot.
Fotó: Segesvári Csaba
Nyolcezer tarjáni környezete épül-szépül a következő két évben. Szeged – Magyarországon először – uniós pályázaton nyert több mint 975 millió forintot, és több mint 108 millió forintos önrészt biztosít a panelnegyed rehabilitációjára. A város legrégebbi lakótelepének valamennyi közterülete megújul a Lugas utca, Budapesti körút és József Attila sugárút közötti területen. Az egyedülálló óriás-beruházás teljes költsége 1 milliárd 83 millió forint.

A több mint egymilliárd forintból két kilométer csapadékvíz-elvezető csatorna épül, kicserélnek másfél kilométer vízvezetéket és ugyanennyi szennyvízcsatornát, kilencvenöt új lámpaoszlopot állítanak. Valamennyi közösségi tér új burkolatot, zöldterületet kap összesen 225 padot helyeznek el, valamint 113 új parkolóhely létesül.

A felújítás tervezőmunkával kezdődik. Közbeszerzési pályázatot ír ki az önkormányzat, és körültekintően tájékoztatja a lakosságot. A munka novemberben és decemberben kezdődik a helyszínen: akadálymentesítik a közintézményeket. Mozgáskorlátozottak és babakocsival közlekedők bejutását könnyítik meg Budapesti körúti orvosi rendelőkbe és a gyógyszertárba, a tisztiorvosi szolgálat városi intézetébe, a Bölcsőde és a Sás utcai óvodába, valamint Sólyom utcai és a Weöres Sándor-iskolába. Télen a fejlesztési iroda előkészíti a tavaszi munkakezdést. Mint minden alapos fejlesztés, a tarjáni építés is először bontással indul. Az ott lakók útlezárásokra, járda- és térbontásokra, közműcserékre számíthatnak.

A Záportó és a töltés közé játszótér, műfüves és görkorcsolyapálya készül. Fotó: Segesvári Csaba
Három csomópontban – az Olajbányász téren, a József Attila sugárút és Budapesti körút sarkán, valamint a Csillag téren – cserélik az összes azbeszt-cement vízvezetéket és szennyvízvezetéket. Elbontanak a harminc elavult játszóteret, hogy helyükön pihenőparkok, vagy – ahol szükséges – parkolóhelyek létesüljenek. Nagy játszótér készül a Zöldfa, a Csorba utcánál és a Záportónál, kis játszóhelyből még tizenötöt terveznek. Az Olajbányász téren eltűnik a magasított, gazos felület, helyette díszburkolatot és pihenőrészt alakítanak ki. Kivágnak a városrészben 250 beteg vagy balesetveszélyes fát. Megújul több mint 90 ezer négyzetméter zöldfelület, alá öt kilométer hosszú öntözővezetéket fektetnek, a vizet fúrott kút biztosítja majd. A lakótelep-felújítás vége 2008 tavaszára várható.


Kicsit örülni

A Budapesti körúti orvosi rendelő előtti kis téren írta alá tegnap a tarjáni fejlesztésről szóló szerződést Csanádi Ágnes, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. vezérigazgatója és Botka László polgármester. Az ünnepség után a környékbeliek ötletekkel bombázták a város emberét. Kérték, itt legyen több parkoló, amott szűnjön meg a lárma, vágják ki a pelyhező nyárfákat. A polgármester hosszasan hallgatta és eligazította a panaszkodókat. Végül mosolyogva kérte: – Tessék már egy kicsit örülni! 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piramisok homokból, vízből, kagylóőrleményből

Speciális fúrótechnikát fejlesztett ki a szegedi múzeum antropológusa, Varga András. Segítségével… Tovább olvasom