Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tarjánban mindenki ismeri őket

Több száz gyermeket, családot, kismamát gondoznak a tarjáni körzet védőnői. Közülük ketten, Róta Béláné és Dobó Lászlóné 20 éve dolgoznak együtt. A hivatás szeretete marasztalja mindkettőjüket ezen a pályán – 32 éve.
Róta Béláné és Dobó Lászlóné 32 éve dolgozik védőnőként. A tanácsadáson az anyukák jó szót is kapnak. Fotó: Schmidt Andrea
A tarjáni lépcsőházban csengetésünkre Szilvia nyitott ajtót. Az édesanyához Dobó Lászlóné Éva védőnővel érkeztünk családlátogatásra. A lakásban rend és tisztaság fogad, a kisbaba szobájának falára édesanyja festett rajzfilmfigurákat.

– Nagy nap ez a mai – hajolt a gőgicsélő Lilian fölé szeretettel a védőnő. – Ma vagy három hónapos. Most egy kicsit levetkőztetlek, megnézzük, meggyógyult-e már a bőrödön a melegkiütés!

A kisbaba nemtetszéssel fogadta, hogy kicsomagolják a ruhájából, de a vizsgálat rövid ideig tartott, s végül Éva elégedetten állapította meg: nyoma sincs már a pöttyöknek. Az anyukával minden fontos kérdést megbeszéltek: kapja-e a kicsi a vitamint, hogyan szopik, van-e elég tej, mennek-e levegőre mindennap, próbálkozik-e a kislány a karjával kinyomni magát, ha hasra fekszik? Nem sokkal később elköszönünk, Évát még számtalan teendő várja a rendelőben. A Budapesti körúti rendelőben külön tanácsadóban dolgoznak a terület védőnői. Közülük ketten, Róta Béláné Edit és Dobó Lászlóné 32 éve vannak a pályán – Szegeden végezték el a főiskolát –, ebből húszat közös munkával töltöttek.

Szabadság idején helyettesítik egymást, s a családok mindkettejüket elfogadják és bizalommal vannak irántuk. Nemcsak munkatársak, hanem barátok is; nagyjából egykorú fiaik kamaszkorát is együtt vészelték át.

– Tarján speciális körzet, rendkívül nagy a fluktuáció, a lakosság gyorsan cserélődik. Az itt élő családok zöme 1,5 szobás lakásban él, amit a második gyermek megérkezése után általában nagyobbra cserélnek – mondta Éva. – A városrészben nagy számban laknak főiskolások, egyetemisták. Közülük sokan vállalnak kisbabát, de a diploma megszerzése után elmennek Szegedről. Vannak viszont olyan édesanyák, akik bár más körzetbe költöznek, visszajárnak hozzánk, hiszen a családokkal szoros kapcsolat alakul ki.

– A mobiltelefon nagy segítség – mutat rá a technika vívmányára Edit. – Napi 24 órában be vagyunk kapcsolva, kivételes esetben szombaton és vasárnap is kimegyünk a családokhoz. Gyakran kérik az anyukák, legyünk ott az első fürdetésnél, amikor az újszülöttel hazatérnek a kórházból. Ezt örömmel tesszük.

Az édesanyák igénylik a védőnők látogatását, szívesen is fogadják őket. Hasonlóan jó viszony alakult ki a körzet oktatási intézményeivel. Éva úgy látja: hivatásukhoz elengedhetetlen az emberek szeretete. Szerinte csak úgy lehet együtt dolgozni, ha el tudjuk fogadni a másik embert. Aki nem érez elhivatottságot a védőnői munka iránt, még ha azt is választja, nem marad sokáig a pályán. Látványos sikereket ugyanis nem lehet elérni, be kell érni apró örömökkel.


Sokszínű munka

A Tarjánban dolgozó védőnők a kötelező tevékenységek – szűrővizsgálatok, családlátogatás- és gondozás, tanácsadás, óvodai, iskolai egészségnevelő munka, adatgyűjtés, dokumentáció – mellett szülésre, szülőszerepre felkészítő tanfolyamokat is szerveznek. 10 éve minden karácsonykor ünnepséget rendeznek a körzetükbe tartozó családoknak. Az iskolában a szűrővizsgálatok, védőoltások mellett meghatározott tematika szerint egészségnevelést is folytatnak. Például arról is tartanak előadást, hogyan válik a kislány nagylánnyá. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal mennek tüntetni Budapestre

Nem zsarolni akart a nyomdaigazgató, hanem garanciát kapni: nem lesz több sztrájk. Némi huzavona… Tovább olvasom