Délmagyar logó

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 20°C | 28°C Még több cikk.

Taroltak a versenyen az erdészetis diákok

Az iskola történetében ilyen jó eredményt még nem értek el a szegedi Kiss Ferenc Erdészeti Szakközépiskola diákjai: az országos szakmai versenyen az első négy helyet szerezték meg.
Egy elméleti és hét gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk az idei Kiss Ferenc-kupán induló diákoknak. A versenyen a hazai nappali tagozatos erdész technikusok vehettek részt, a gyakorlati fordulót Ópusztaszeren, az elméletit Szegeden rendezték.

A szegediek taroltak. – Négyfős csapatokban versenyeztünk, de az egyéni eredményeket is figyelembe vették. Időre kellett mindent teljesíteni, s mindegyik feladatot pontozták – magyarázta a szakmai verseny menetét Kormos Róbert, aki három számban is első helyet ért el.
– Az egyik állomáson a faállományt kellett azonosítani. Ez nem okozott gondot, tudomásunk szerint nincs olyan fafaj, amit nem ismernénk fel! – mondták a fiúk nevetve. Ezt a számot Zsadányi János nyerte, s a gyérítésjelölésben is ő kapta a legtöbb pontot.

– A gyérítésjelölés azt jelenti, hogy egy 500 négyzetméteres területen tíz perc alatt kellett azokat a fákat kell kiválasztani, amelyeket kivágnánk – magyarázta a szakkifejezést János.

Kósa Attila motorfűrészelésben bizonyult legjobbnak. Szerelni kellett, fát darabolni bakon. Emellett a fiú határazonosításban is jeleskedett: egy térkép alapján kellett megtalálni és végigjárni negyven perc alatt azokat az állomásokat, ahol egy-egy feladat várt rájuk. A leendő erdészek kispuskával is lőttek, a legjobb eredményt Benák Csaba érte el.

A fiúk büszkén mesélték: ezen a versenyen szegediek még soha nem szerepeltek ilyen jól, pedig a Kiss Ferenc Kupát a hatvanas évek óta rendezik meg Magyarországon.
– Kispuskával a verseny előtti héten szinte minden nap gyakoroltunk. Minden délután készültünk a feladatokra – mondta Csaba.

A hatodéves erdésztanulók örömmel emelték fel a verseny legjobbjainak járó kupát, amiről gyorsan meg is állapították: kőris fából faragták, csakúgy, mint a plakettet. A díjak vándorolnak, de viszik magukkal a győztesek nevét: mindkettőbe belevésik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hosszú vajúdás a szülészeteken

Szeged mindkét fekvőbeteg-ellátó intézményében csökkentek a finanszírozott szülészeti és… Tovább olvasom