Délmagyar logó

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 20°C | 32°C Még több cikk.

Társadalmi felelősségvállalás a GTK-n

Szeged - Nemcsak tanítják a társadalmi felelősségvállalást a szegedi gazdaságtudományi karon, de az intézmény maga is példamutató kezdeményezéssel állt elő: olyan termékeket árulnak, amelyek méltányos kereskedelemből (Fair Trade) származnak. Ennek lényege, hogy az árból a többnyire hátrányos helyzetű termelők méltányos összeget kapnak.
A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán a közgazdászképzés megalapítása óta a tananyag része az üzleti etika, amelynek oktatásában gyakorló üzletemberek is részt vesznek. A kar 2008. október 20-án csatlakozott az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) által kezdeményezett Felelős Társaságirányítás Vendégelőadói Programhoz, amely támogatja a felsőoktatási intézményeket és a tanárokat a felelős vállalatirányítással foglalkozó tantárgyak oktatásában. A kezdeményezés lehetőséget biztosít tisztségviselők és vállalati vezetők számára, hogy megosszák az üzleti életben szerzett tapasztalataikat a diákokkal, akik így sikeres szakemberektől hallhatják az egyetemen elsajátított elmélet gyakorlati oldalát az üzleti etikáról és a felelős társaságirányításról, valamint a vállalatok társadalmi felelősségvállalásáról.

A társadalmi felelősségvállalás gondolatának érvényesülését a GTK az oktatáson túl gyakorlati szerepvállalással és példamutatással is igyekszik segíteni. A Szegedi Református Egyetemi Lelkészség kezdeményezésére már fogyaszthatók méltányos kereskedelemből (Fair Trade) származó termékek. Egyelőre kísérleti jelleggel, két helyen kapható három markáns ízvilággal rendelkező tea: a GTK büféjében és a Honvéd téri református templom melletti vendéglőben.

A Fair Trade olyan alternatív kereskedelmi rendszer, amelyen keresztül a vásárló pénze jóval nagyobb mértékben jut el a tulajdonképpeni termelőhöz, mint a hagyományos kereskedelem útján. A Fair Trade logóval jelzett termékek megvásárlása esetén a fogyasztó biztos lehet abban, hogy pénzéből kellő százalékot fordítanak a termelők méltányos bérezésére, közvetlenül támogatják a termelő közösségek gazdasági, kulturális és életminőséget javító programjait, valamint a termelés során nem használnak semmiféle környezetpusztító technikát. Egy-egy termék – legyen az kávé, tea, csokoládé, kakaó vagy üdítőital – ára kissé magasabb a hagyományos élelmiszerekénél, de ha mindezt a biotermékek piacán vizsgáljuk, akkor teljesen versenyképes árakat találunk.

A lelkészség tervei között szerepel a termékválaszték bővítése, így ősztől már legalább tizenötféle teát árusítanak, amelyekhez Fair Trade cukrot kínálnak majd. Tervezik további teázók bevonását is, szeptember közepétől pedig a Honvéd téri templomban újra megnyílik az a méltányos kereskedelmi lerakat, ahol nagykereskedelmi áron juthatnak hozzá a vásárlók a Fair Trade termékek széles választékához. A kínálatban legalább tucatnyi tea, ötfajta kávé, kakaó, fűszerek és sokféle csokoládé lesz, amelyek megvásárlásával a fogyasztók hozzájárulhatnak a méltányos kereskedelem kultúrájának elterjedéséhez Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalkozókat készít fel a mérnöki kar

Szeged - A dél-alföldi régióban működő élelmiszer-ipari mikro-, kis- és középvállalkozások… Tovább olvasom