Délmagyar logó

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Tartalék nélkül nincs siker

Szeged - Háztartási napló, spórolás, késleltetett vágyak – többek között ez a sikeres nők ismérve Csapó Ida szerint. Az 57 éves női önismereti tréner Szegeden tartott előadást a nők és a pénz kapcsolatáról. Jelmondata: a nőnek lelkiekben, anyagiakban és szellemiekben kell gazdagnak lennie.
A nők és a pénz kapcsolatával foglalkozik Csapó Ida női önismereti tréner, nő- és pénzspecialista – jelenleg ez a foglalkozása az 57 éves vállalkozónak. A minap Szegeden tartott előadást például arról, hogyan kellene a nőknek spórolniuk. A recept egyszerű: a sikeres pénzügyi viselkedéshez az első lépés a háztartási napló vezetése.

– Fel kell írni, hogy mi az a pénzösszeg, amit minden hónapban elköltünk. Ide tartoznak például a számlák és a hiteltörlesztés. Ennek az összegnek havonta a zsebünkben kell lennie, ha nincs munkánk, akkor is. Ez úgy lehetséges, hogy a fizetésünkből félreteszünk mondjuk 10 százalékot, amihez nem nyúlunk – tárta fel a kézenfekvőnek tűnő titkot.

A tartalék önbizalmat ad, megszünteti a kiszolgáltatottságot, és jól jön például válás vagy munkahelyváltás esetén. A spórolás mellett meg kell tanulni eligazodni a pénzügyi területeken: tudni kell például, hogy mit csinál a bróker, és mit jelent, ha valaki független pénzügyi tanácsadó.
– Egyszerűnek hangzik, de a nők sokszor rábízzák a pénzügyeket a férfiakra. Akik – a társadalmi elvárások miatt – nem vallják be, ha még sincs érzékük hozzá.

Csapó Ida lassan 10 éve foglalkozik a nők segítésével. Szerinte azok lesznek sikeresek, akiket támogatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Csapó Ida lassan 10 éve foglalkozik a nők segítésével. Szerinte azok lesznek sikeresek, akiket támogatnak.
Fotó: Schmidt Andrea

– A szocializáció miatt alakult ki az a hibás sztereotípia, hogy a nők nem tudnak a pénzzel bánni. Valójában a rájuk kényszerített társadalmi szerepek miatt nincs erejük arra, hogy a család pénzügyeivel is foglalkozzanak – magyarázta.

Hozzátette: a nők fizetése és ezért a nyugdíja is kevesebb, mint a férfiaké, karrierjük menete a szülés miatt megtörik – ugyanakkor tovább élnek, mint az „erősebbik nem". Ezért is fontos, hogy megtanuljanak a nők gazdálkodni.

A szakember elmondta: meg kell szüntetni az önkorlátozó hiedelmeket, például azt, hogy a család és a munka nem összeegyeztethető. Fel kell ismerni, hogy a hétköznapi élethez nagyon kevés dologra van szükségünk, és késleltetnünk kell a vágyainkat ahelyett, hogy hitelre vásárolnánk.

Csapó Ida szerint a pénzügyi intelligencia fejleszthető. Háromféle embertípust említett: a kudarcos (aki eladósodik), az átlagos (akinek nincs tartaléka) és a sikeres. Saját magát az utóbbi kategóriába sorolta.

Gazdagnok.hu

Az 57 éves Csapó Ida Zalaegerszegen született. Elvált, egy 32 éves lánya és egy 11 éves fiúunokája van. Többek között vállalkozó-marketing szakközgazdász és magyar–könyvtár szakos diplomával rendelkezik. Első vállalkozói igazolványát 1983-ban váltotta ki, és 3 év múlva már főállású vállalkozó volt: gyöngyfűző kisiparosként. 2000-ben találta meg életfeladatát: segíteni a nőknek – ilyen szempontból feministának vallja magát. Több nőszervezet alapításában is részt vett, vállalkozónőknek tartott tréningeket. Honlapja szerint 2007 nyarán annyi pénze volt, hogy másfél-két évig meg tudott volna belőle élni az akkorihoz hasonló életszínvonalon.

Olvasóink írták

  • 2. eva45 2009. július 26. 14:31
    „Tanácsokat én is tudnék osztogatni másoknak. Különben a semmiből csk a semmit lehet elrakni.
    Nem tudom értékelni az ilyen okoskodókat.”
  • 1. csanyiv 2009. július 25. 14:38
    „És hol van ebben az a csodálatos, észt osztogató siker?
    Ez egy elég átlagos élettörténet, nagy sikernek semmiképpen nem nevezném, hogy egy gyerekkel, egy egész életpálya alatt félretett annyit, amiből akár másfél évig is fenn tudná tartani az életszínvonalát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerigo Tot telt idomú asszonyai a várban

Szeged - Mustban fürösztötték, gyalog járta be Európát Amerigo Tot. Ilyen sztorikat olvasni a Tóth Imreként született világhírű szobrászművészről. Tovább olvasom