Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Tavaly húszmilliárd volt a kár

A madárinfluenza eddig nem okozott akkora kárt Magyarországon, mint tavaly: akkor több mint egymillió házi szárnyast pusztítottak el a hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. A teljes kár elérte a húszmilliárd forintot.
Tavaly először június 9-én tájékoztatta Magyarország az Európai Uniót arról, hogy a madárinfluenza vélhetően megjelent háziszárnyasokban. Három hónappal később, augusztus 31-én fejeződött be a védekezés. Süth Miklós országos főállatorvos tájékoztatása szerint akkor a betegség terjedésének megállítása érdekében mintegy egymillió háziszárnyast pusztítottak el, illetve vittek kényszervágásra: 90 ezer tyúkot, 740 ezer kacsát, és több mint 180 ezer libát. A tulajdonosok kártalanításáról 638 határozat született, ezen a címen tavaly 936,6 millió forintot fizettek ki.

A madárinfluenza tavaly összesen húszmilliárd forint veszteséget okozott a termelőknek, ebből az összegből 14 milliárd az árveszteség, a hírre ugyanis jelentősen csökkent a felvásárlási ár.

Összehasonlításképpen: a magyar baromfiágazat éves árbevétele 250 milliárd forint körül mozgott az utóbbi években. Ennek az összegnek a hatvan százalékát a belföldi értékesítés adnak, negyven százalékát a kivitel.

A Baromfi Terméktanács abban bízik, az idei veszteségek elmaradnak a tavalyi mögött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A matekkal küszködtek a felvételizők

A végzős általános iskolás diákok a hét végén írták meg azt a központi feladatsort magyar nyelvből… Tovább olvasom