Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tavalyi áron árulják a virágokat Szegeden

Virág- és sültkolbász-illat versenyzett a levegőben egymással a Mars téri Irén csarnok előtti kofasoron. Amíg az ételből sokan falatoztak, a virágosoknak nem volt nagy a forgalmuk. Sokan még a Valentin-napi kiegészítőkön sem tudtak túladni.
Drágák a rózsák, de nyugtatnak. Fotó: Schmidt Andrea
Kevés olyan dolog létezik, aminek a múlt évhez képest nem emelkedett az ára. A vágott virágok ezen ritka dolgok közé tartoznak, ugyanis szinte napra pontosan egy éve a Mars téri piacon ugyanennyiért vagy még kicsit drágábban is kínálták a bokrétákat.
– Még így sem viszik. Ha pedig árat emelnénk, senkinek nem kellene – mondta Kovácsné Mária.

A virágkereskedő szerint hiába volt enyhe a tél, a fóliákat az egyenletes hőmérséklet és páratartalom fenntartásáért ugyanúgy kellett fűteniük, mint a kemény hidegben. A kereskedőknek tehát nem hozott extrahasznot a tavaszias időjárás. Ettől függetlenül a virágokra természetesen hatott a fóliákon át beszűrődő napfény: a szokásosnál sokkal hamarabb nyíltak ki. A virágárusok úgy tapasztalják, ezen növények azok, amikre a piacra kilátogatók csak a legutolsó sorban költenek. Sok termelőnél még tegnap is a keddről maradt csokrokhoz illő szívdekorációk és egyéb Valentin-napi kiegészítők kellették magukat.
– Hagymákat és virágmagokat szoktam vásárolni, sokkal olcsóbbak, mint a 200-300 forintos virágszálak. A jó idő miatt a kertemben már szépen fejlődnek a tulipánok és nárciszok, remélem, most már semmilyen fagy nem fogja bántani őket – mondta Horváth Lászlóné.

Kezében egy lila jácinttal tartott hazafelé Hidasi Jánosné. – Nagyon szeretem az illatát. Amint megjelenik belőle a vágott fajta, azonnal veszek belőle. Igaz, pont annyiba kerül, mint egy jácint illatú illóolaj, ami persze jóval tovább tart, de az igazi növény illatával, s persze szépségével nem versenyezhet – magyarázta az asszony. Ha a virág tartós növény lenne, az uraknak ajánlott lenne már most beszerezni a közelgő nőnap egyik elmaradhatatlan ajándékát. A már említett, fóliába besütő nap miatt ugyanis a csokrok hozzávalóinak nagy része erre az időpontra pont elnyílik majd, így bizonyos, hogy mostani áruknál jóval drágábban juthatunk hozzájuk a boltokban és a piacokon egyaránt.


Terápia

Felmérések bizonyítják, hogy az emberek többsége csaknem 22 órát tölt naponta zárt térben, és szinte folyamatosan stresszhatásoknak van kitéve. A bezártság, a feszültség betegít, ám néhány növénnyel, pár szál virággal akár a betegségek kialakulása is megelőzhető. Az ember-növény kapcsolat már az ókori Rómában kialakult: az emberek jobb kedvük és egészségük érdekében nemcsak gyönyörködtek a rózsákban, de ették is azokat. A munkahelyek felvirágozásának pedig már szakirodalma is van: kísérletek sorával igazolták, hogy a növényekkel gazdagon, szépen díszített irodákban, műhelyekben jobb a hangulat, kisebb a feszültség, élénkebb a munkatempó. Közelségük, látványuk még a betegségből való felgyógyulást is kedvezően befolyásolja. Kísérlet mutatta ki, hogy abban a kórházban, ahol parkra, virágágyásokra, fákra néznek a kórtermek ablakai, hamarabb felépülnek a betegek a műtétek után, mint ott, ahol csak falak vagy forgalmas utak vannak a látómezőben. A virágterápia az otthoni lábadozást is lerövidíti. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogadták a költségvetést

Elfogadta tegnap a szegedi közgyűlés a város 2007-es költségvetését. A kormánypárti képviselők… Tovább olvasom