Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tavasszal és ősszel szervezik a legtöbb konferenciát

Ha egy időben rendeznének Szegeden az összes erre alkalmas helyen konferenciát, akkor – lapunk számítása szerint – több mint 11 ezer vendéget tudna fogadni a város rendezvényre alkalmas szállóiban, kulturális intézményeiben, egyetemi és színházi épületeiben.
A TIK is kitűnő helyszín. Fotó: Frank Yvette
A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavaly költözött új, Párizsi körúti székházába Szegeden. A rendezvényszervezéssel foglalkozó Dovál Anikótól megtudtuk: az épület nem csupán kamarai rendezvényeknek ad helyet, de külső cégek is bérbe vehetik a termeket. Nagyobb érdeklődésre tavasztól számítanak. Az épület többféle igényt tud kielégíteni: az 500 férőhelyes Lillin Károly Terem nagyobb létszámú konferenciák szervezésére alkalmas. Emellett vannak kisebb, 16-80 férőhelyes helyiségek is, ahol például olyan szegedi cégek tartanak értekezletet, továbbképzést, amelyek saját irodájukban ezt nem tudják megoldani. – A kamara honlapján közzétettük az ajánlatainkat, de sokan keresnek meg bennünket ismerősökön keresztül – monda Dovál Anikó. A Felszámolók és Vagyonkezelők Országos Egyesülete a közeljövőben tart rendezvényt a nagy konferenciateremben. Megtudtuk: egri és miskolci termékforgalmazó cégek is kértek árajánlatot a kamarától.

Konferenciák számokban

Rendkívül jó évet zárt 2005-ben a magyar kongresszusi piac – áll a Magyar Turizmus Rt. jelentésében. A nemzetközi konferenciák száma 4,3 százalékkal nőtt, s egyre több 200-250 fős kongresszust szerveznek országszerte. A helyszínek közül – bár a tendencia csökken – még mindig a szállodák a legkedveltebbek, tavaly ott rendezték a konferenciák 70 százalékát. Az egyetemen tartott szakrendezvények aránya pedig nőtt, elérte a 10 százalékot. A világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is a tavaszi és az őszi hónapok a legkedveltebbek a konferenciák megtartására. Minden harmadik ilyen jellegű rendezvényt orvosi témában tartották.

– Kevés olyan hely van Szegeden, ahol sok embert tudnak kiszolgálni. Az ifjúsági ház szerencsés, mert ezek közé tartozik – mondta a Szegedi Ifjúsági Házat igazgató Boros Gyula. Igaz, az IH-ban jelenleg nem lehet exkluzív rendezvényeket tartani. Ezért együttműködnek a szomszédos Novotel Szállóval, ahol viszont csak kisebb termekben tudják fogadni a vendégeket. A legnagyobb érdeklődés tavasszal és ősszel van az ifjúsági ház iránt, általában havi egy konferenciának adnak otthon.

A rendezvényhelyszínek közé az elmúlt években lépett be a Szegedi Nemzeti Színház, amely a nagyszínházban 650, a tavaly tavasszal átadott kisszínházban pedig 270 vendéget tud fogadni. Előbbiben diplomaosztókat, doktor- és jogászavatókat tartanak. Rendszeresen keresik meg a színházat gyógyászati és egészségügyi cégek is.

A rendezvényszervezők szerint Szegeden azért élénk a konferenciaturizmus, mert a város mindenféle igényt ki tud szolgálni. Ráadásul Szeged tudományos és gazdasági központ: az egyetemmel, a klinikákkal és kutatóintézetekkel, amelyeknek szintén sok rendezvényük van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Használt mobilok

Továbbra is vevők a használt mobilokra a szegediek, noha az utóbbi években jelentősen esett az új… Tovább olvasom