Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Tavasszal újra elővehetik az Utazást

Csoda. Ezzel a szóval jellemezte Ragány Zoltán, az Utazás egyik főszereplője a rockopera három előadását. Simon Boglárka megtisztelőnek tartja, hogy a Szegedi Nemzeti Színházban játszhattak.
Ragány Zoltán és Simon Boglárka élvezte a sikert. Fotó: Frank Yvette
Három este játszotta a Szegedi Nemzeti Színházban az Utazás című rockoperát a SZTEage Egyetemi Színpad. A két fiatal főszereplővel, a vegyészhallgató Simon Boglárkával és Ragány Zoltán egyetemi oktatóval (szerepük szerint a szerelmesekkel, Lady Ashtonnal és Veres Pállal) a darabról, a sikerről beszélgettünk.

– Csoda volt ez a három nap. A közönség imádta az Utazást, szinte kizárólag pozitív kritikát kaptunk – fogalmazott Ragány Zoltán, majd szomorúan hozzátette: most, hogy az előadásoknak vége, üres a lelke.
– Csodálatos és megtisztelő volt a Szegedi Nemzeti Színházban játszani – mondta Simon Boglárka, aki szerint a darab sikere a cselekményen túl a mindenki által fogyasztható zenének volt köszönhető. A lány legkedvesebb jelenete egyébként az, amikor szerelmesével csónakon menekül, ám az orosz katonák elfogják őket. Technikailag legnehezebbnek a ferihegyi jelenetet tartja, legizgalmasabbnak pedig az első felvonás kezdetét, amikor egyedül énekel a színpadon. Zoltán kedvence a forradalmi jelenet, ebben tanítványaival az egyetemi gyűlésről az utcára vonul.

– Sokunknak sokat adott a darab. 1956-ról történelemórán tanultunk ugyan, de ez a szép, drámai történet rengeteget hozzátett ehhez a tudáshoz – magyarázta Boglárka.

A főszereplők úgy érzik, a szerdai utolsó előadás sikerült a legjobban. Ekkor kapták a legtöbb elismerést (bár a publikum minden este állva tapsolta őket), és ők is ekkor voltak a legfelszabadultabbak.

A színészek elmondták, szóba került, hogy tavasszal újra színpadra állítják a nagyszínházban az Utazást. Boglárka ezzel kapcsolatban lelkesen úgy nyilatkozott, hogy még legalább százszor szívesen előadnák a rockoperát, hiszen mindenki nagyon szerette a darabot.


Két pisztoly

Székhelyi József színidirektor az Utazás díszbemutatóján ezekkel a szavakkal köszöntötte a közönséget: „Kedves Barátaim, '56-ban 10 éves voltam, talált, egyébként kitárazott, rozsdás pisztolyomat szegény Apám dobta egy éj leple alatt valamelyik csatornába. Ezért kaphatott volna talán 10 évet is, jómagam pedig mint kiskorú, 10 év javító-nevelőt a fiatal korúak valamely műintézetében. Ma 50 évvel a történelmi események után ismét találtam egy pisztolyt, ezúttal betárazva, csordultig a kultúra töltényeivel. Most Apám helyett én dobom a közélet, és a közérzet csatornáiba. Abban a reményben cselekszem így, hogy a Gondviselőtől kaphatok még 10 évet javításra, nevelésre egy fiatalkorú társadalom, a csenevész demokrácia intézményrendszerében. Ezzel a szellemmel szövetkezett Universitas és a Nemzeti Színház, rektor és direktor itt Szegeden, a történelmi hagyomány a kultúra ápolására. Mosolyogjatok, mert ünnepelni csak derűsen, bizakodással, intelligensen lehet. Sőt kell! Ezt a szükségszerűséget felismerve kívánok nézőtérnek és színpadnak, Szegednek és Budapestnek jó Utazást." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kozma József azt mondja, nem a pénzért politizál

Kozma József (képünkön) a helyhatósági választások egyik legnagyobb vesztese. A volt szegedi… Tovább olvasom