Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Tavaszi meleg és napsütés

Szeged - A városszéli mérő is 10 fokot mutatott a tegnapi napsütésben, ami nagyon jóleső az eddigi téli, havas-ködös-hideg napok után – de mi ez a tavaly januári tavaszhoz képest?
Néhány elmúlt napon fényterápiára is módja nyílt a ráérő embereknek: akár órák hosszat fürdethették arcukat a ragyogó napsütésben Szegeden és környékén. Kifejezetten jólesik ez a téli napfürdő, hiszen az elmúlt év utolsó napjától hóban, ködben, hidegben voltunk – mostanáig. Tegnap a város szélén, a Szabadkai úti, sajtóházi mérő tíz fokot mutatott kora délután, beljebb még 12 fokot is mértek, bár a hivatalos, nem napon mért hőmérséklet nem volt több 6-8 foknál.

Sokan sétáltak a tavaszias melegben a Tisza-parton Fotó: Segesvári Csaba


De mindez össze sem hasonlítható a tavaly ilyenkori, januári napok tavaszával. Kipattantak a rügyek, egyebek mellett a szegedi városháza előtti magnóliafán (népies nevén tulipánfa), virágzott az aloé a füvészkertben, egy gólya fészket rakott Sándorfalván, szabadföldi hóvirágot árultak a piacon, metszették a fákat a kertekben, és rövidujjú topban fagyiztak a lányok a Kárász utcán. Elkezdték a városban a „tavaszi" nagytakarítást. Január 10-én 18 fokkal megdőlt a melegrekord – a Kígyó patikánál 24 fokot mértek a sétálóutcán. A szakemberek azt mondták, olyan „szélsőségesen meleg" a január, mintha április lenne. Ennyire tavaszias januárt eladdig csak kettőt tartottak számon, az 1936-ost és az 1948-ast.

Tíz fok

A régiós meteorológia szerint a kellemes időszak eltart a jövő héten is: éjszaka ugyan lehűl a levegő akár mínusz egy-két fokig, de nappal nem lesz ritka a plusz tíz fok, a napsütéses helyeken és a belvárosban pedig ennél is többet mutatnak majd a mérők. Eső ígérkezik ugyan, de csak kevés, legfeljebb pénteken várható 10-15 milliméteres csapadék.  
Igaz, a tavaly ilyenkori meleg napokat megszakította – éppen egy éve – egy országos szélvihar, Szegeden is 75 kilométeres lökéseket mértek, de szerencsére csak egy tízméteres fa dőlt ki. Utána visszatért a meleg, január 18-án 14 fokkal megdőlt megint a napi rekord – holott Európában éppen ítéletidő tombolt. A Kirill nevű orkán söpört végig a földrészen, 47-en meghaltak, több millió eurós kár keletkezett. Mire ideért, megszelídült a szél, Szegeden kilenc fa lett az áldozata. A hónap végén viszont igazán megjött a derűre a ború, 29-én száz kilométer erősségű széllökésekkel, 10 milliós kár lett, és 16-an megsérültek. Akkor nem tudott ellenállni a szegedi középiskola, a Déri kollégiumának a teteje a szélnek, a súlyos bádogóriás a körútra esett, szerencsére senki sem volt éppen ott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rács mögött marad Papp Edina és férje

Újabb harminc nappal meghosszabbította a bíróság a Szerbiában kábítószer birtoklásával gyanúsított… Tovább olvasom