Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Tavaszi nagytakarítás

Takarítják Szegedet, április végére megtisztul a város. A munka negyvenmillió forintba kerül. A lakótelepeken élők a környezet rendbetételébe besegíthetnek. A tavaszi nagytakarítás végére négy-öt ezer köbméter szemét gyűlik össze Szegeden.
Söpörnek a gépek. Fotó: Schmidt Andrea
Kétszázhetven hektáros zöldterületet és 160 kilométer utat kell megtisztítania a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. dolgozóinak április végéig. Eddig tart a városban a tavaszi nagytakarítás. Kovács János közterület-fenntartási igazgatóhelyettes elmondta: már február elején megkezdték a lombgyűjtést, ekkor még a fagyott talajra rá tudtak menni a porszívókkal, melyek hat ember munkáját végezték el. A mostani tavaszias időben, amikor már a föld kiengedett, csak kézzel gyűjthetik a szemetet, a faleveleket és a gallyakat. Több, mint kétszázan dolgoznak a belváros, a lakótelepek és a parkok tisztításán – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől.

A két nagy és két közepes teljesítményű porszívóval éjszaka takarítják az utakat, hogy az autós forgalmat ne zavarják. A gépeknek van mit felszívniuk: a téli csúszásmentesítés idején 1500 köbméter sóshomokot szórtak ki és a szél is rengeteg koszt behordott. A tisztítást nem csak a környezetgazdálkodási cégnek kell elvégezni, hanem a főutakat kezelő Magyar Közút Kht.-nak, a parkolókért és a villamospályákért felelős SZKT-nak. A bérházak előtt az IKV dolgozói végzik a takarítást, míg a családi házak körül az ingatlanok tulajdonosai felelnek a tiszta környezetért. Az előbb említett cégek megegyeztek: ha mindenki a maga területén teljesíti feladatát, akkor április végére megtisztul a város.

Gereblyékkel is dolgoznak, hogy a város szebb, tisztább legyen. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-nak közben az út menti hatezer fa közül közlekedésbiztonsági okok miatt hat-hétszáz fát vissza kell vágni és a többi növény ápolását is meg kell kezdeni. A játszó- és köztereket, az intézmények környékét rendbe kell hozni, valamint a saras korlátokra, KRESZ-táblákra és a rendőrlámpákra is ráfér a mosás. A Belvárosi hidat a jövő hónap közepén fürdetik, de ez forgalomkorlátozással nem jár, mert a munkát majd éjszaka végzik. A tavaszi nagytakarítás – ami negyvenmillió forintba kerül – végére négy-öt ezer köbméter szemét gyűlik össze Szegeden.

Vajon a megújult Kárász utcára és Tisza Lajos körútra jobban vigyáznak-e az emberek? – Húsz év alatt jelentős javulást nem tapasztaltam – jelentette ki Kovács János. Hiába áldozott többet a cég a körúton belüli takarításra, a csikkeket, a gyorséttermekben kapott zacskókat, az ételmaradékokat az emberek ugyanúgy eldobolják, mint régen.


Lakótelepi takarítás

A lakótelepeken a házak környékének takarításába a lakók is besegíthetnek. Akik igénylik, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht.-tól kesztyűt, zsákot és szükség esetén szerszámot kapnak. Jelentkezni Tarjánban a Víztorony téri, az északi városrészben a Kodály téri decentrumban lehet, míg az újszegedi ligetben a faháznál várják a dolgos kezű lakosokat. Az összegyűjtött szemetet a kht. elszállítja. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sándor Klára és a pult

Sándor Klára, az SZDSZ–MSZP szegedi jelöltje a Klauzál téren és a mórahalmi vásárban… Tovább olvasom