Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Tavaszi szél vizet áraszt - mekkora lesz a zöldár?

Szeged - A tél elején még izgultak, ma már sokkal nyugodtabbak a vízügyesek. Lassan olvadt a hó, a Tisza vízgyűjtőjén már alig maradt belőle. Megtudtuk azt is, hogy milyen együttállásnál jöhet rekordárvíz.
Az Alsó-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (ATIKÖVIZIG) munkatársai akkor is a folyót figyelik, amikor az irodában ülnek: monitorokon keresztül elemzik a Tisza vízgyűjtőjét, annak minden rezdülését. A tavaszi ár nagyságát Lázár Miklóssal, az ATIKÖVIZIG Vízrajzi és Környezetértékelési Osztály, osztályvezető-helyettesével próbáltuk megbecsülni.

– Annak a valószínűsége, hogy a maradék hóból árvíz alakulna ki, kicsi. Ellenben, ha sok eső esik, jelentős árhullám indulhat meg. A májusi, júniusi csapadékból kialakult árvizet hívjuk zöldárnak – tudtuk meg Lázár Miklóstól. Az osztályvezető-helyettes szavaiból kiderült, a hosszú távú meteorológiai előrejelzés alapján jelentős tavaszi ár keletkezésének az esélye most az átlagosnál kisebb – ugyanis, normális helyzetet prognosztizálnak. Megtudtuk, tavaly december elején a sokéves átlagot meghaladta a hó mennyisége, majd az olvadást követően folyamatosan az átlag alatt maradt. – Napjainkban, a hóban tárolt vízkészlet az április eleji sokéves átlag húsz százalékának felel meg – mondta Lázár.

A számításaik szerint az olvadó hó miatt már nem kell félnünk. De mi a helyzet a nagy esőkkel? Mennyi idő alatt ér Szegedre egy északon kialakuló ár?

– Az, hogy északon árad egy kisebb mellékfolyó, például a Sajó, alig van hatással Szegedre. Egyetlen folyó nem fogja jelentősen megváltoztatni az Alsó-Tisza vízszintjét, komoly árvíz kialakulását több tényező alakítja. Abban az esetben, ha a Tisza teljes vízgyűjtőjén egy időben jelentős eső esik, akkor számolhatunk komolyabb árvízzel. Ráadásul a vízgyűjtőnk a Keleti-Kárpátokig tart, úgyhogy 3-400 kilométer távolságból is a Tisza felé folyik az eső, olvadó hó. Ha a felső Tiszán esik, valamint a Maros és Körösök is áradnak – akkor készülnünk kell – summázta az osztályvezető-helyettes.

Idén kicsi a valószínűsége egy rekord árnak. Fotó: delmagyar.hu
Idén kicsi a valószínűsége egy rekord árnak.
Fotó: delmagyar.hu

Megtudtuk, ha 3–4 egymást követő napon, területi átlagban 30–40 milliméter esik, abból már jelentős árhullám lehet. Gyorsan csak a déli mellékfolyók (a Körös és a Maros) vize érhet le Szegedre, a felső-tiszai árvizek útja, a Vásárosnamény Szeged távon 2-3 hétig is eltarthat.

– Ahhoz képest, ahogy nekiindultunk az évnek – a telített talajok, a sok csapadék miatt – nehéz tavaszra számítottunk. Most úgy tűnik, kicsit mellénk állt a szerencse – mondta Lázár Miklós.

Olvasóink írták

 • 12. queenmargareth 2011. április 09. 11:40
  „12. 9349779 2011.04.09. 11:10
  nem fognak önnek esni, mert teljesen igaza van, aki azért személyesen is megtapasztalta, látta élt benne, mint én is, tudja miről van szó!”
 • 11. deszkás 2011. április 09. 07:37
  „Nógrádi úr kijárta ezután állami feladat lesz a vizelvezetés megoldása kerül amibe kerül elven persze adóforintokból. A gazdának ez teher és mint mondta :nem hagyhatjuk őket magukra.”
 • 10. apuka 2011. április 08. 19:27
  „6. Most felsorolhatnám az összes üres vagy félig telt csatorna nevét, de Te úgyis csak a házad előttit ismered. Ilyen "nyomják Krahácsot" hozzászólást kell írni, azt úgy is mindenki elhiszi. Minden valamilyen központi szerv a hibás mindenért.”
 • 9. Mignon 2011. április 08. 14:09
  „Klarafalvan, több evtizede a legjobb baratom a gatör volt.

  Üldögeltünk a "Golyafeszek"-ben, es engem felvilagositott, hogy
  arviz ellen van, de belviz ellen sajnos nincs hathatos vedekezes...!”
 • 8. Mignon 2011. április 08. 13:58
  „Semlyek.

  :)”
 • 7. queenmargareth 2011. április 08. 12:14
  „Székkutas környékén a szántóföldeken és az árokban, ami nem tisztított!!!áll még a tenger...”
 • 6. sajtmano 2011. április 08. 12:06
  „5.) Mikor láttál arrafele "üres" árkot?”
 • 5. apuka 2011. április 08. 11:27
  „4. A legtöbbször az jelenti a problémát, hogy a tábláról nem folyik bele a víz a csatornába, hiába üres. A földtulajdonosnak sokkal egyszerűbb a csatorna kezelőjére mutogatni. Sajnos nem kerülhető el, hogy ásóval lapátttal lecsapoljuk a földünket a csatornába. Ezt a mai "úri" parasztok közül kevesen fogják megtenni.”
 • 4. sajtmano 2011. április 08. 09:32
  „Akkor már csak egy kérdésem van: a subasa-domaszék környéki vizeket miért nem lehet levezetni a Tiszába, ha már ennyire alacsonyan van?
  Jaaa, hogy az M5ös nyomvonala volt régen a csatorna, és most ásni kellene? Akkor hajrá!”
 • 3. antikos 2011. április 08. 08:59
  „A jó Isten segítse hazánkat!!! Segítse és építse!!!”
 • 2. balihoho 2011. április 08. 08:47
  „A múlt évben s így kezdődött, aztán májusban......”
 • 1. queenmargareth 2011. április 08. 07:16
  „ne legyen rekord ár. nem kell több eső egyenlőre, még mindig nagy területek vannak belvíz alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koktélkeverő-verseny Szegeden

Szeged - Tizennégy versenyző részvételével rendezik meg vasárnap este az I. Flair Open országos… Tovább olvasom