Délmagyar logó

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tavaszi vagy téli fehérség: az óvodások egyformán élvezik

Angyalka, jéggolyó, kövér hóember és szánkó – erre jó a hó télen és tavasszal is. A Hajnóczy utcai óvodások tegnap délelőtt kihasználták a márciusi telet. Az egyik kisfiú szerint további havazás várható, és megismerkedtünk két Regina királynővel is.
Nem sokszor került elő a szánkó az idei télen, így annál nagyobb az öröm. Fotó: Karnok Csaba
A márciusi hó bosszúságot okoz és még csak aranyat sem ér. A legtöbben – a felnőttek legalábbis – ilyenkor már az enyhülést várják. Kíváncsiak voltunk, hogy a gyerekek, akik télen rajonganak érte, hasonlóan éreznek-e a tavaszi hóval kapcsolatban is.

Jókor érkezünk a Hajnóczy utcai óvodába, a kicsik a nemrég felújított udvaron szánkóznak, szórják egymásra a havat, vagy golyókat gyúrnak belőle. Szemmel láthatóan kicsit sem zavarja őket a meteorológiai anomália.

– Én szánkóval jöttem – szögezi le mindjárt a beszélgetés kezdetén a négyéves Andris. Félreértések elkerülése végett megjegyezi: apukája hozta őt és testvérét. A havat tavasszal éppen úgy szeretik, mint télen, mert jó hógolyó gyúrható belőle – illusztrációképpen egyet hozzá is vág a falhoz –, és kövér hóembert lehet belől építeni. Az jó, ugye? – kérdezi.
– Jó. Egyébként csak a falnak szabad dobni a hógolyót? – faggatjuk. Hátsó szándékunk az, hogy fondorlatos módon rávegyük a kisfiút: dobálja meg társait.
– Nem, át is lehet dobni a falon – közli, és nekifutásból átíveli a golyót a szomszédban dolgozó munkások területére.

Eközben egy kíváncsi tekintetű kislány lép oda hozzánk, és Regina királynőként mutatkozik be. Nem lepődünk meg, csak később, amikor egy piros sapkás leányzó is azt állítja: ő Regina királynő. Valószínűleg neki lehet igaza, mert őt szánkón húzzák, az első kislány pedig gyalog járt.
– Én is szoktam húzni a többieket, mert gyorsan szaladok – jelenti ki Martin, és megmutatja, milyen sebesen fut szánkó nélkül. Szerinte 150-nel.
– Ez már jéggolyó – hoz egy maroknyi olvadó hó-
darabot Konsztantin –, azért gyúrom, hogy elolvadjon, mert még nem

tudom, hogy akkor milyen.
A kisfiú később a lábnyomokat figyeli a hóban, és találgatja, hogy melyik kié lehet. A nyomokat szánkózók keresztezik, a szánkók útját pedig Regina királynő, aki megmutatja, hogy angyalkát is lehet a hóban csinálni.

Konsztantin eközben visszatér, és egy hógolyót ad ajándékba.
– Nem hideg? – kérdezzük.
– Nem – válaszolja, és újabb adaggal kapunk.
– Azért mégis itt hagynánk az óvoda udvarán biztonságban – közöljük udvariatlanul, mire a kisfiú így szól: – Vigyétek csak haza nyugodtan. Fog még esni egy másik hó is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától bontják a piacot a Szent István téren

Tegnap végleg el kellett költözniük a szegedi Szent István téri árusoknak. Ma elkerítik a területet,… Tovább olvasom