Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Távozott a színházból Telihay Péter főrendező

Szeged - Telihay Péter tegnap közös megegyezéssel távozott a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának éléről. Anyagi okok miatt nem mutatják be A vihart, amit a volt főrendező állított volna színpadra. A próza új vezetőjét egyelőre keresik.
A teátrum tegnap közleményben tudatta: „Telihay Péter főrendező december 1-jétől távozik a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának éléről. A szerződés felbontására közös megegyezéssel került sor annak együttes mérlegelését követően, hogy a tagozat vezetése az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján olyan mértékben igényel folyamatos jelenlétet, közvetlen irányítást, ami a rendező számára művészi elfoglaltságai miatt és családi okokból egyaránt nem tűnik lehetségesnek."

Gyüdi Sándor főigazgató október végén azt nyilatkozta lapunknak: amikor felkérte Telihayt, tisztában volt vele, hogy már leszerződött a Lukrécia meggyalázása című Britten-opera gdanski megrendezésére, ezért nem érte váratlanul a főrendező huzamosabb távolléte. A direktor nem tartotta szükségesnek Telihay fizikai jelenlétét, úgy vélte, telefonon, e-mailben is tudnak egyeztetni. Mi változott azóta? – kérdeztük.

Telihay Péterre ezután vendégrendezőként számítanak a Szegedi Nemzeti Színházban. Fotó: Frank Yvette
Telihay Péterre ezután vendégrendezőként számítanak a Szegedi Nemzeti Színházban.
Fotó: Frank Yvette

– Időközben bebizonyosodott, hogy vannak a tagozatvezetői munkának olyan részei, amelyek folyamatos jelenlétet igényelnek. A társulattal, a művészekkel és a születő bemutatókkal is törődnie kell a főrendezőnek. A prózai produkciók lehet, hogy máshogyan alakulnak, ha a főrendező a próbafolyamatra is ránéz időnként. Igazgatóként én is tettem megjegyzéseket a vendégrendezőinknek, de korántsem azzal a szakmai öntudattal és kompetenciával, amellyel a főrendező tehetné. A színészeket lelkileg is gondozni kell, meg kell beszélni velük a produkciók fogadtatását – felelte tegnap kérdésünkre Gyüdi Sándor, aki szerint Telihay Péter a poszttal járó közalkalmazotti fizetést kapta meg arra az öt hónapra, amíg a színház egyik vezetője volt. A munkaviszonya közös megegyezéssel szűnt meg, távozásával összefüggésben nem kapott anyagi ellenszolgáltatást, bánatpénzt. Gyüdi azt is hangsúlyozta: a színház prózai bemutatóinak egy részét bírálatok érték, ám nem emiatt távozott a főrendező, akivel a prózai előadások értékeinek megítélésében egyetértenek a színház művészeti irányítói.

– A főigazgató úrral abban állapodtunk meg, hogy vendégrendezőként számít a munkámra a jövőben, mint ahogyan én is szívesen dolgoznék a társulattal – mondta tegnap Telihay Péter. Ezt Gyüdi Sándor is megerősítette, a rendező művészi kvalitásaival kapcsolatban továbbra sincsenek kétségei, számít rá.

Elmarad A vihar

Telihay Péter távozásával kikerült az évad műsortervéből A vihar – a Shakespeare-drámát a volt főrendező állította volna színpadra. A főigazgató szerint ennek elsősorban anyagi okai vannak, mint ahogyan annak is az lehet, ha a szezon végéig esetleg további bemutató elhagyására kényszerülnek. A színházi törvény elfogadása jövőre átírhatja a színházak finanszírozását, változhat az önkormányzati és az állami támogatás mértéke. A teátrum jelenlegi gazdasági helyzetével kapcsolatban Gyüdi Sándor úgy fogalmazott: „Rezeg a léc, de úgy tűnik, ezt az évet már megússzuk fizetési problémák nélkül."

Keresik az új tagozatvezetőt

– Telihay Péter távozásával új helyzet teremtődött: most kezdhettük el keresni az utódját. Igyekszünk gyorsan megtalálni, de nem akarjuk elkapkodni, hiszen a napi üzemmenetet a színház szervezete biztosítja – állította Gyüdi Sándor. A főigazgató a lehetséges jelöltekről – Bodolay Géza, Hargitai Iván és Valló Péter – lapunkban múlt héten megjelent latolgatással kapcsolatban úgy fogalmazott: értesüléseink nem légből kapottak. – Három nagyon különböző típusú színházi személyiségről van szó, először azt kell eldöntenünk, mi legyen a kiválasztás legfontosabb szempontja. Az egyik jelölt akkor eshet ki, ha a folyamatos jelenlét, a másik, ha inkább a nyugodt, kevés konfliktussal járó működés a fő szempont. Ha pedig azt mondjuk, hogy erős prózát az teremthet, ha a szakma nagy bölényei közül valaki áll a tagozat élére, akkor a legfiatalabb rendezőnek kisebbek az esélyei. Egyelőre mérlegelünk.

Olvasóink írták

 • 8. gyarmati_nő 2008. december 07. 15:54
  „Na, fröcsög már a sok kultúrembör...”
 • 7. Kasza 2008. december 06. 20:48
  „Dönci, A Pillantás az jó darab volt ,nézd meg Bodolai Pornógráfiáját és fől fogod vágni az ereidet NAGYON SZAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAR! Sok pénzért .”
 • 6. martin812 2008. december 03. 16:19
  „Fizettessék visza vele.”
 • 5. Dönci 2008. december 03. 15:18
  „Azért ismerjük Hargitait: Tartuffe.Reviczkiy,Pillantás. Ez csak itt Szegeden.”
 • 4. szegedifiú 2008. december 03. 09:35
  „Öt hónap közalkalmazotti fizetés. Ez fél és 1 millió közötti összeg. Ennyit dobott ki a város az ablakon!”
 • 3. Kasza 2008. december 03. 01:21
  „Legyen a Hargitai Iván őt még nem ismerjük . Bodolai egy elmebeteg a Valló Péter meg maradjon annak aki.”
 • 2. opinion 2008. december 02. 22:37
  „A fenn megszólaló Piramusz szavaihoz csak annyit: Köszönet érte! Színház szerető lélekből szólt. Érthető, világos, tiszta.”
 • 1. Piramus 2008. december 02. 18:21
  „Nem feltétlen az a lényeg, hogy ki távozott, hanem -akkor is mikor Ő érkezett - ki jön. Mint többen is megjegyezték már előttem nem kell vizsgálni, hogy akkor már szerződött-e máshová, más munkára, ami ebben a világban olyam természetes, ezzel nincs is semmi gond. Arról szóljunk pár szót, hogy miért nem mondott akkor nemet? Ha annyira kimagasló színházi ember ő, mint hírlik róla, tudnia kellene, hogy egy új direktor és a hozzá kapcsolódó megújult vezetés egy új profilt fog megrajzolni. Ehhez neki - mint "ecsetforgatónak" igencsak sok köze van. Mint ahogy a leépítéskor is sokat tett. Ismeretlenül, látatlanul, hallatlanul. Hallatlan jó érzékkel dobott bombát a régi fészekbe. Az ő régi fészkébe, ahol felnevelkedett olyan "jó" színházi szakemberré, mint mivé lett. Ahogy mondják. Itt tanítgatta a mestere, aki már nincs és most nem tudja kérni véleményét, lehet, ha volna sem tenné. Rusztra gondolok. De talán a sok tudásba bekerült a zavarkeltés, "botránytevés", igazgatók semmibevétele, "hülyének" nézése.

  Aki szereti a sportot, az tudja, a legjobb játékosból nem lesz, vagy csak ritkán lesz jó edző, vagy menedzser, ma ez a jobb kifejezés. Ahhoz hogy dobja, rúgja, vágja a labdát, fusson bajnoki köröket, ússzon, motorozzon más képességek kellenek. De a jó tanulóból sem lesz jó tanár. Gyakran nem!
  Az mást kíván. Más érzéket, érzékenységet, ékeket belül persze. Rajta nem volt sem kívül sem belül ilyen. Dehát csak a képét láttuk az újságban, honnan az előítélet?


  Felmerültek nevek. Mind kiváló, ma már legalább akkora formátumok, mint Telihay volt. Persze kicsi szórás van adologban, mert mondjuk Valló ugye azért más. Bodolay sokat tett már le a rendezőmúvészet oltárára. Áldoztak is érte. Ahogyan hallom Kecskeméten mostanság örömtüzek gyújtásával áldoznak, mert elment. Lehet megint színházba járni. Olyan színházba ahol a közönség - minden rétege - megkapja, amit szeret és nem azt kapja amit szeretnie kellene. Volt már ez így!!!! Nemcsak a színházban. De az ledölt. Vagy mégsem? Áll még a néhány vár a végeken........ Hargitai rendezett itt nagyon jót és sikereset. Miért kellett feladni Pécset? Beszélni kell mindenkivel! De leginkább a marketingnek kellene letenni az asztalra azt a termékkört amit eltud adni. Székhelyinél is voltak evvel gondok. Fenyegette ő is a jegyeseket kirúgással ha nem adják el az ő darabjait. A jó színdarabot nem eladni kell! Azt megveszik. Nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angyaltalálkozó a Móra-múzeumban

Szeged - Angyaltalálkozót rendeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. A cél, hogy minél több angyal… Tovább olvasom