Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Távvezérelt kotrógép a Holt-Maroson

Vastag iszapréteg borítja a Holt-Maros alját a holtág Fő fasor és Bérkert utca közötti szakaszán. Kikotrása a napokban kezdődött, szeptember végére fejeződik be.
Az iszapkotrás megakadályozza, hogy elmocsarasodjék a holtág. Fotó: Segesvári Csaba
Hogyan iszaposodhatott el a rehabilitált Holt-Maros máris – az iszapréteg vastagsága húsz centitől fél méterig változik – holott csak tavaly adták át? Nagy a szervesanyag-terhelése: a csapadékvíz sok hordalékot mos be a partokról, ez fokozza az algák, a vízi növényzet fejlődését, mindebből, lebomlásuk után, iszap válik. A holtág mindkét oldala fás terület, ősszel rengeteg levél hullik a vízre – ez is elbomlik. Folyamatos karbantartást igényel a terület, melynek része az iszaptalanítás is – tudtuk meg Maróti Tibortól, a Szegedi Víziközmű Zrt. víz- és csatornahálózat-üzemvezetőjétől. Az eltávolításra mindenképp szükség van a vízminőség romlásának megakadályozásáért.

A munkához használt távvezérelt kotrógép önállóan úszik vízen, embernek nem kell benne ülnie. Az aljzatról vízzel együtt eltávolított iszap a holtág egyik sarkában kialakított zagykazettába kerül, csövön – a víz pedig visszafolyik a holtágba. A kazettában összegyűlt iszapot naponta távolítják el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A volt kormányfő a közhangulatról

Kampánykörútján tegnap Szegedre és Hódmezővásárhelyre látogatott Orbán Viktor. A Fidesz-MPSZ elnöke… Tovább olvasom