Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Téglagyári igazgatóból magánnyomozó

A szegedi téglagyár egykori igazgatója nyugdíjazása után magánnyomozó lett. A hatvankét éves Fejes Ernő nem pipázik, mint Sherlock Holmes vagy Maigret felügyelő, de legalább olyan jók a kapcsolatai, mint a híres detektíveké. Egyelőre még tanulja a szakmát, viszont azt mondja: a megcsalás bizonyítása és az ezzel járó megfigyelés nem az esete.
Fejes Ernő régi álma teljesült: detektív lett. Fotó: Schmidt Andrea
Az általa megadott helyen, egy szegedi kávézóban találkozunk. Fejes Ernő magánnyomozó már vár, nincs pipa, de még cigaretta se a szájában, harminchat éve leszokott a dohányzásról. Pedig Sherlock Holmes vagy Maigret felügyelő – a filmek híres nyomozói – elképzelhetetlenek a pöfékelő nélkül. Körülöttünk minden asztalnál ülnek. Nem kell fülelni ahhoz, hogy kiderüljön, miről társalognak a szomszédban. A szegedi magánnyomozót ez nem zavarja, hiszen nagyon sokan ismerik a városban.

Fejes Ernő 1969-ben, 26 évesen lett a téglagyár igazgatója, így akkor ő volt az ország legfiatalabb vezetője. A téglaiparban negyven évet dolgozott. Nevéhez fűződik a szegedi téglagyár privatizálása, amiért még Antall József miniszterelnöknél is lobbizott.

– Sajnos igazgatóként a felszámolás furcsa körülményeit is meg kellett élnem. Mindezt a Vigyázat, kezdő vagyok című könyvemben le is írtam – mondja sóhajtva. Neveket is említ, kik és hogyan tették tönkre a szegedi téglagyárat, de ezt bizalmasan kezelendő információként említi.
A hatvankét éves, minden szavát megfontoló nyugdíjas igazgató munka nélkül nem tudná elképzelni az életét: a Tisza-Maros 43 Kft. tulajdonosa, amely az aradi téglagyárat üzemelteti, és két éve elvégezte a magánnyomozói kurzust is.

– Fiatal koromban a határőrségnél szolgáltam és már akkor érdekelt a belső elhárítás, de leszerelés után az utam más irányba vitt. Érdeklődésem a nyomozói munka iránt sosem lankadt. Emlékszem, volt egyszer egy nagyszabású téglagyári lopás, és a rendőrséggel párhuzamosan én is nyomoztam. Sikerült tíz perccel hamarabb lefülelnem a tettest – mesél első próbálkozásáról a londoni központú, huszonhat tagországú Nemzetközi Detektív Szövetség tagja, aki hivatásosként egy éve dolgozik. A megfigyelési felkéréseket nem szereti, nem az ő műfaja. Inkább – régi kapcsolataira alapozva – a gazdasági jellegű problémák megoldásával foglalkozik. De volt már országhatáron átnyúló autólopási ügye is.

– Még nagyon a kályhától indulva kezdek minden ügyet, ezért olvasom a szakirodalmat és a Columbo-filmeket is más szemmel figyelem már. Például megtanultam: ha elküldenek melegebb éghajlatra, abból is lehet erényt kovácsolni – mondja a detektív, akinek példaképe Doszpot Péter egykori nagy sikerű nyomozó. A nyugdíjas téglagyári igazgató végül elárulja: azt fontolgatja, hogy magánnyomozói irodát nyit. Aztán felteszi magának a kérdést: „Akkor mi lesz a téglaiparral?" Fejes Ernő ugyanis „kiszimatolta": Szerbiában eladó az egyik téglagyár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom