Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Téglával dobták meg a magyar szurkolókat Albániában

Szeged - Magyar – köztük szegedi, szentesi és makói – szurkolókat dobáltak meg téglával Tiranában, az Albánia elleni labdarúgó-világbajnoki selejtező helyszínén. Az egyiküknek betört a feje. A mérkőzés után a vendégdrukkereket szállító buszok váltak célponttá, a kőzápor mintegy kétmillió forintos kárt okozott a járművekben.
– A találkozó előtt semmi sem utalt arra, hogy balhé lehet. Az albán határon nagyon előzékenyek voltak velünk a vámosok. Miután kiderült, hogy a válogatott mérkőzésre megyünk, gyorsan továbbengedtek bennünket. Csupán annyit mutogattak, hogy 2–1-re ők fognak nyerni – elevenítette fel az Albánia–Magyarország világbajnoki selejtező mérkőzés előtt történteket Tóth József. A szegedi drukker 14 társával kisbusszal utazott ki Tiranába, a találkozó helyszínére.

A fővárosban már várták őket a rendőrök, felvezető kocsikkal a szállodáig kísérték őket. A szegedi, szentesi és makói szurkolókból álló különítmény a Szkander bég téren beszélt meg találkozót a többi magyar drukkerrel.

A magyar szurkolók a Szkander bég téren gyülekeztek, ahol már kifeszítették a transzparenseket.
A magyar szurkolók a Szkander bég téren gyülekeztek,
ahol már kifeszítették a transzparenseket.

– Lehettünk vagy százan, már ekkor előkerültek a mezek, sálak, dobok és zászlók. A buszt elővigyázatosságból a szálláson hagytuk. Mint utóbb kiderült, nem volt alaptalan az óvatosságunk. A közeli kocsmákban hangoltunk a meccsre, de ekkor még semmiféle összetűzésbe nem kerültünk. Közös fényképeket készítettünk az albán szurkolókkal, baráti volt a hangulat – emlékezett vissza a meccs előtti órákra József.

A 4 eurós tikett egy külön szektorba szólt, itt helyezték el a mintegy 150-200 hazánkból érkezett drukkert. Ahogy szokták, most is kifeszítették a transzparenseket, karneváli hangulatot teremtettek a lelátón. Már akkor furcsálták, hogy nem volt köztük ütközőszektor, az albánok közvetlenül mellettük álltak. Sokáig nem volt balhé, akkor szabadult el a pokol, amikor a magyar válogatott megszerezte a vezetést.

A magyar és az albán drukkerek közé elfelejtettek ütközőszektort kialakítani.
A magyar és az albán drukkerek közé "elfelejtettek" ütközőszektort kialakítani.

– A gólunk után valóban előkerült egy-két görögtűz, de nem provokáltuk a másik tábort, saját csapatunkat ünnepeltük. Az albánok ekkor kezdtek el bennünket dobálni. Egy mellettem álló sráchoz egy fél téglát hajítottak, alig győztük kapkodni a fejünket. Egy vérző fejű magyar fiút el is vittek a mentők. Közben a rohamrendőrök is megjelentek, néhány balhésabb randalírozót ugyan kiemeltek, de ez csak tovább bőszítette őket. Innentől szinte kiesett a meccs, csak arra ügyeltem, hogy el tudjak hajolni a felém zúduló tárgyak, kövek elől, amelyek között még csaptelep is volt. A meccs után még egy jó fél órát a helyünkön tartottak bennünket, utána rendőri felvezetéssel kísértek a szállásunkhoz. Hallottunk a magyar buszokat ért támadásokról, hogy kővel többnek is kiütötték az ablakát, de ezt már nem láttuk – beszélt a rázós élményről József.

Egy másik szurkoló, a makói Túri Csaba is hangsúlyozta, hogy nem provokálták az ellen drukkereit. – Hiába hajigáltak felénk, nem vettük fel velük a kesztyűt, semmit sem dobtunk vissza. Nem tagadom, volt bennünk para, a félidőben két oldalról, negyedórán át folyamatosan záporoztak felénk a téglák, de csak túléltük. Egyébként sem szegték kedvünket a történtek, legközelebb is biztatni fogjuk a csapatunkat – jelentette ki a szurkoló.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. MC_05 2009. április 03. 17:26
  „waterbear!

  Te magyar vagy? Mit szóltál ahhoz, amikor az albánok (több mint 10000-en) kifütyülték a Magyar Himnuszt? Te is fujjogtál tán? (csak ezt tudom kinézni belőled, a szánalmas írásaid miatt).

  Lehet, hogy a magyar foci nagyon szar, de én inkább ezt követem, mint a nyugati színházakat (van kivétel) a cicafiú játékosokkal (c.ronaldo) együtt.”
 • 22. Sz.S. 2009. április 03. 16:42
  „Ez a leghitelesebb leírása a """balhénak""".

  http://www.168ora.hu/sport/torghelle-elpuskaz-ket-ziccert-a-masik-kapu-elott-33465.html”
 • 21. waterbear 2009. április 03. 12:25
  „Sz.S.

  Én legalább így imádom a búvárkodást, és igen sokszor voltam, voltunk Albániában, Monte Negróban, stb...
  Volt olyan is, hogy közel 50-en 10-12 autóval...
  De valahogy minket nem dobáltak még meg, nem hogy téglával, csapteleppel, hanem semmivel sem.

  Nem elgondolkodtató ez egy kicsit?”
 • 20. Sz.S. 2009. április 03. 11:15
  „török!

  Szerintem nem miattunk nem járnak a "normális" (mi ezek szerint nem normálisak vagyunk) emberek meccsre járni hanem a színvonal alatti játék és a lepusztult stadionok miatt. Most is kint voltak a "nem normálisak" közül jópáran Málta ellen és mégis kiment 35000 ember, mert megcsillant a remény a jó eredményre. Még egyszer mondom NEM PROVOKÁLTUNK, semmi okunk nem volt rá meccs előtt is békésen elvoltunk az albánokkal, közösen ittunk stb stb. Pesten sem szólt egy rossz szót sem senki hozzájuk nem ,hogy még dobálta volna valaki őket...

  waterbear!
  Szerinted mi nem imádjuk a futballt amikor ilyen és még ennél jóval nagyobb túrákat vállalunk azért ,hogy 90 percen keresztül láthassuk a csapatunkat játszani??”
 • 19. waterbear 2009. április 02. 23:02
  „Sz.S...

  Valóban, itt a neten sem HG a nagy arc, de nem is akar annak látszani, mindössze egy normális, sport szerető szurkolónak.”
 • 18. török 2009. április 02. 22:49
  „SZ.S: gyanítom, hogy HG nem akart görög tüzet a határon sem. :)

  én kinézem belőletek, meg a magyar táborból, hogy provokál. eszméletlen, amit a meccseken szoktatok művelni, miattatok nem járnak a normális, focit szerető emberek meccsre.”
 • 17. Sz.S. 2009. április 02. 21:54
  „HG!

  Én a képen látható urakkal voltam a meccsen és nem emlékszem ,hogy átdobtak volna bármilyen tüzet mivel nem is vittünk!! Amúgy emlékszek ,hogy a határon találkoztunk valami nagyon béna magyar társulattal, valószínűleg ti voltatok azok, hát barátom nem tőletek lesz pokoli egy magyar tábor az biztos...
  Továbbá miért nem tetted szóvá a helyszínen a kifogásaidat?! vagy csak neten nagy az arc?!
  Amúgy azt is elárulom neked ,hogy a képen két külön társaság néhány tagja látható.”
 • 16. waterbear 2009. április 02. 12:00
  „Zejko....

  Ez ügyes hozzászólás volt, megmutattad magad röviden, velősen:-))

  Tény hogy nagyon régen nem voltam már meccsen, de ennek mindössze két oka van... a magyar foci minősége, és a szurkolói táborok, a "kemény mag" minősége.
  Sajnos az átlagember mára a szurkolók nagy részét velük azonosítja, azokkal akik csak piával, ordibálással, verekedésekkel tarkítva tudnak elképzelni egy meccset, és bandába verődve érzik magukat meghatározó erőnek ... akár egy palota pincsivel szemben is. Ebben élik ki magukat és sokszor az sem érdekli őket, hogy a saját csapatuk nézi le őket, mert kellemetlen már az is a csapat számára, hogy ilyen szurkolóik vannak.
  Ezt is bizonyítani tudod a rövid kis hozzászólásoddal Zejko...
  Mindezek mellett azért ez egy Európai jelenség, ami mindenhol megvan sajnos.

  Őszintén sajnálom a HG szintű szurkolókat, akik a játék élményéért, a csapat bíztatásáért utaznak ezer kilométereket is, és az ilyen társaik keserítik meg az élményeiket, rosszabb esetben sodorják őket is olyan helyzetbe, ahová egyébként önszántukból sohasem kerülnének.

  HG minden tiszteletem a Tiéd, hogy a hozzászólásoddal ezt itt így felvállaltad, de legalább tiszta vizet öntöttél a pohárba. Köszönöm!”
 • 15. HG 2009. április 02. 09:58
  „NAGY KAMU!

  a képen látható urak mellett álltam a meccs alatt. Érkezés után, mikor még se játékos, se labda nem volt a pályán, először "mocskos zsidók", majd "cigányok, ez nem Európa" felkiáltásokkal melegítettek. A jámbor és segítőkész rendőröket pedig minden eszközzel provokálták. Ez lenne a csapat bíztatása?

  Az is kamu, h nem dobáltak semmit, még a játék előtt átdobtak egy görögtüzet az albán szektorba.

  Az állapotukról annyit, h másnap találkoztunk velük a határon, a társaságunk jelezte nekik, h előző nap egymás mellett álltunk a meccsen, de a tekintetükből az látszott, h kb arra sem emlékeznek, h a meccsen járttak.

  Ha nem lettem vna ott, én is bevenném ezt a maszlag dumát, de sajnos nagyon szégyenteljesen viselkedtek, és meggyőződésem, h a magyar tábor kezdte a provokálást.

  Emellett a biztonság garantálásának elmúlasztása albán részről kétségtelen.”
 • 14. smalltown 2009. április 02. 04:34
  „10 Zejko
  Te viszont biztos sokat jarsz meccsre, ott szedted ossze ezt a sok eszt!”
 • 13. rozator 2009. április 01. 21:24
  „Hozzátok haza a téglát! Bajban van az építőipar!”
 • 12. CID 2009. április 01. 21:18
  „Zejko, Zejko, azt eddig is tudtuk, hogy nem Magyarország (jelenlegi) területén születtél, de most kifejtenéd iménti véleményed ?”
 • 11. Yossarian 2009. április 01. 19:52
  „puff neki! a magyar foci drukkerek mennyivel különbek?”
 • 10. Zejko 2009. április 01. 19:34
  „6. Te se jarsz surun mecsre te szenny kimelj meg a buta hozzaszolasodtol.”
 • 9. studyfy 2009. április 01. 18:56
  „comet-tel értek egyet: "a szurkolói huliganizmus nálunk sem ismeretlen fogalom". Van egy pár ultra tábor, akik képesek hasonló cselekedetekre, saját hazánk fiai kárára is, nem kell külföldinek lenni ahhoz. Ezt a tényt is el kell ismerni.
  Ez azonban nem menti fel az albánok viselkedését!”
 • 8. rozator 2009. április 01. 18:33
  „Az volt a baj,hogy nem foglalták vissza Albániát,ha már ott voltak!(Rigómezőre való tekintettel!)Valamikor mi harcoltunk ott is! Meg a don kanyarban is!További jó utakat a fiúknak,ha úgy adódik Szlovákiában is!Én mindkét országban jártam,és semmi bajom nem volt velük.”
 • 7. comet 2009. április 01. 18:10
  „az biztos hogy az ország renoméja lenullázódott, de itt inkább albán gyökerek akciójáról lehetett szó, akik talán azt sem tudták hol van Magyarország.
  Ha ők nyernek nem lett volna semmi gubanc. A magyar csapat elrontotta az örömüket és ezt így vezették le.
  Ennyi a történet. A szurkolói huliganizmus nálunk sem ismeretlen fogalom.”
 • 6. waterbear 2009. április 01. 18:10
  „Hihetetlen ez nekem.... 3-4 évvel ezelőtt végigjártuk Albániát, búvárkodtunk, nézelődtünk... de csak pozitív hozzáállással találkoztunk, sőt egy kempingben ott hagyták a kulcsot, ha akarunk maradjunk még, és majd zárjunk be és adjuk oda a boltosnak a kulcsot.... ja, és nem fogadtak el egy fillért sem!

  Ezek után felmerül bennem a kérdés, vajon a szurkolók ugyanúgy nem csináltak semmit, mint Dunaszerdahelyen vagy hol?”
 • 5. CID 2009. április 01. 17:28
  „IVY : valóban érdekes népség vagyunk, de azért az albánok sem piskóták. A balkán krémjéhez tartoznak.”
 • 4. magyarok 2009. április 01. 16:51
  „egyet értek az egyes hozzászólóval...”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadnapos rendőr fogott el egy körözött férfit Szegeden

Szeged - Egy szolgálaton kívüli rendőr fogott el egy kétszeresen körözött férfit kedd délután… Tovább olvasom