Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Tégy az erőszakmentességért!

Szeged - Szegeden második alkalommal rendezték meg a Békejel az erőszakmentességért elnevezésű rendezvényt. A hétfő esti demonstráción körülbelül félezer ember vett részt. Kecskeméty Borbálával a rendezvény egyik szervezője beszélt a Jelről és céljaikról.

Az idei békejelek, ahogyan a szegedi is a Világkörüli menet a békéért és az erőszakmentességért elnevezésű globális rendezvénysorozatnak a magyar kezdőpontjai. A tegnap a Dóm téren több száz résztvevővel létrejött fáklyás békejelet szegedi egyetemisták, önkéntesek hívták életre a Humanista Mozgalom tevőleges támogatása mellett.

A fáklyák kialudtával Kecskeméty Borbálával a szegedi békejel egyik főszervezőjével, a Humanista Mozgalom szimpatizánsával beszélgettem a rendezvény létrejöttének okairól, illetve mozgalmuk céljairól.

- A Békejel egyik legfontosabb üzenete - mind az egyén, mind a társadalom felé -, hogy személyes és össztársadalmi konfliktusainkat, problémáinkat ne erőszakkal, erőszakos módszerekkel próbáljuk megoldani, hanem minden helyzetben részesítsük előnyben az erőszakmentesség elveit, minél kevesebb szenvedés árán védjük saját érdekeinket. Légy bátor, hagyj fel az erőszakkal! feliratú molinót feszítettek ki a szervezők a színpaddá alakult dóm lépcsőjénél. A felirat üzenetének gyakorlati megvalósításáról így vélekedett:

- Olyan társadalmat "vizionálunk", ahol nyílt és őszinte kommunikációval, egymásra és környezetünkre odafigyelő párbeszéd során, békés eszközökkel képesek az emberek megoldani magán- és közösségi problémákat.

A rendezvényen elhangzott, hogy az idei békejelek csupán a kezdetét jelentik egy több hónapos rendezvénysorozatnak, amely őszre csúcsosodik ki egy globális akciósorozattá.

- A Világbékemenet tulajdonképpen egy rendezvénysorozat, amelynek megnyitójaként említhetjük a békejeleket szerte a világon - mondja Kecskeméty. A Jel különlegessége hogy először Magyarországon, Budapesten, a Hősök terén formálták meg még 2004-ben, szóval nekünk különösen fontos ez az esemény. Egy párbeszédet óhajt létrehozni minden lehetséges eszközzel, mert van miről beszélgetnünk, ha alakítani szeretnénk közös jövőnket.

A Világbékemenethez máris számtalan híresség csatlakozott: a
dalai láma, Michele Bachelet chilei elnök, Viggo Mortensen színész, hazánkban Hámori Gabi színésznő, Szabó Győző színész, a Heaven Street Seven zenekar, Kepes András író és még sokan mások. A teljes lista megtekinthető a www.vilagbekemenet.hu honlapon.

Olvasóink írták

  • 3. teebee 2009. március 27. 10:26
    „Hülye hippik!”
  • 2. hazám 2009. március 27. 05:35
    „Csak béke lenne az országban is, ne csak jelképesen!”
  • 1. smalltown 2009. március 26. 23:19
    „Vegre ilyesmirol is olvasni a sok utcai harcos utan!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: fizesse a város az ügyeleti patika veszteségeit!

Szeged - A szegedi Fidesz szerint egyetlen patikának kellene ellátni az éjszakai ügyeletet, az… Tovább olvasom