Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Tehetséges hallgatókat támogatnak

Szeged - Idén újabb 12 hallgató részesül a szegedi egyetem tehetséges diákjait támogató Sófi József alapítvány ösztöndíjában. Most összesen több mint 1,3 millió forintot kapnak azok, akik kiemelkedő tudományos és tanulmányi eredményt értek el. A díjkiosztó ünnepség díszvendége a népdalénekes Sebestyén Márta lesz.
A 2001 óta működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány eddig 6 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az SZTE legjobb hallgatóit. A 2008–2009-es tanévben kiírt két pályázatra 113 hallgató jelentkezett. Az alapító Sófi József elmondta: a kuratórium ezúttal 12 diák teljesítményét ismerte el, és összesen 1 millió 350 ezer forint támogatásban részesíti őket.

Csúcstartónak számít a most végzős, kommunikáció–német szakos Arany Mihály György, mert már harmadik alkalommal nyert ösztöndíjat az alapítványtól. Szakterülete a jelenkori osztrák irodalom, ezenkívül a Szegedi Egyetem című lapban jelennek meg írásai. A bölcsészkarról még két diákot támogat az alapítvány, mindketten pszichológushallgatók. Az ötödéves Balogh Virág az autizmussal kapcsolatos kutatásokban vesz részt, valamint önkéntesként segíti a krónikusan beteg gyermekek számára terápiás rekreációs programokat szervező Bátor Tábor Alapítvány munkáját. A szintén végzős Janacsek Karolina az emlékezet és a tanulás élethosszig tartó változásait vizsgálja. Ennek részeként a kutatócsoport tagjai olyan emlékezeti teszteket készítenek, amelyeket a betegek kivizsgálásakor alkalmaznak.

Sófi-ösztöndíjasok: állnak: Salgó László, Varga Zoltán, Devosa Iván, Janacsek Karolina, Ördög-Deák Andrea, Balla Gyula; ülnek: Mucsi Gergő, Nagy Dóra, Balogh Virág, Marosi Máté Gábor.
Sófi-ösztöndíjasok: állnak: Salgó László, Varga Zoltán, Devosa Iván, Janacsek Karolina, Ördög-Deák Andrea, Balla Gyula; ülnek: Mucsi Gergő, Nagy Dóra, Balogh Virág, Marosi Máté Gábor. Fotó: Schmidt Andrea

Az orvoskarról ketten részesülnek idén ösztöndíjban. A hatodéves Varga Zoltán másokkal együtt szívinfarktus modelleken dolgozik a biokémiai intézetben, és egyebek mellett a betegség gyógyszeres kezelésének lehetőségét kutatja. Nagy Dóra a tejcukor-érzékenység genetikai vizsgálatával foglalkozik a Szegedi Biológiai Központban (SZBK). A betegség kialakulására próbálnak magyarázatot találni a honfoglalás idejéből származó csontokból. Az ötödéves, 2007-ben OTDK 3. helyezett hallgató elmondta: a tejcukor-érzékenység a népesség 37 százalékát érinti. Dóra részt vesz a krónikus köhögésben szenvedő betegek vizsgálatában is a szegedi gyermekklinikán.

Két végzős joghallgató is kapott ösztöndíjat. Ördög-Deák Andrea nemzetközi jogi témával első helyet szerzett az OTDK-n, „szíve csücske" azonban a büntetőjog – az ügyészségen szeretne elhelyezkedni. Salgó László európai gazdasági joggal és versenyjoggal foglalkozik. Az OTDK-n 2. helyen végzett hallgató kiemelte, hogy nyolcnapos gyakorlaton vett részt az országgyűlésben. Terveiről azt mondta: legszvesebben egy budapesti nemzetközi ügyvédi irodában, vagy egy nagyvállalatnál jogtanácsosként helyezkedne el.

Kitüntetett alapítvány

A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány tevékenységét tavaly decemberben a repüléstudomány és rakétatechnika magyar származású tudósáról elnevezett Kármán Tódor-díjjal ismerte el az oktatási miniszter. Ez a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés.

Mucsi Gergő ütőhangszeren tanul a zeneművészeti karon. Inkább előadóművész lenne, mint tanár. Addig is nagy vágya, hogy eljusson az ütőhangszerek bölcsőjének számító Afrikába és Ázsiába, hogy megismerhesse e zenei kultúra gyökereit.

A Sófi-alapítvány eredetileg biológushallgatók támogatására jött létre, ám az elmúlt években a támogatott fiatalok körét kiterjesztette az SZTE többi karára is. A biológusok számára azóta külön pályázatot írnak ki. Idén közülük ketten nyertek ösztöndíjat. A negyedéves Balla Gyula az SZBK genetikai intézetének egyik kutatócsportjával a rák kialakulásához vezető folyamatokat próbálja feltárni élesztőgombák segítségével. A harmadéves PhD-hallgató Marosi Máté Gábor pedig a központi idegrendszert és annak idegsejtjeit érintő betegségek kezelésével foglalkozik. Ide tartozik az epilepszia, az Alzheimer-kór és a stroke. „Oxigénhiányos állapotban az idegsejtek egy része elpusztul, ezt próbáljuk minimalizálni, az idegsejteket megmenteni" – magyarázta Gábor, aki jelenleg a doktori disszertációját írja.

A természettudományi és informatikai kar hallgatója Devosa Iván is, aki azon dolgozik, hogy az informatika eszközeit felhasználva próbálják fejleszteni a fiatalok egészségtudatosságát. Ehhez olyan szoftvereket kell írni, amelyek interaktív formában képesek nevelni a célközönséget.

A Sófi-ösztöndíjakat június 28-án adja át a TIK-ben az ünnepség díszvendége, Sebestyén Márta, Grammy- és Kossuth-díjas népdalénekes, Szabó Gábor rektor, valamint az alapítványt támogató cégek képviselői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

OTDK: Közel 70 első helyet szerzett az SZTE

Szeged - Az utóbbi évek legjobb eredményét érték el a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 szekciójának versenyein. Tovább olvasom