Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Tejárusoknál razziáztak a szegedi piacon

A Mars téri tejárusoknál razziáztak az élelmiszer-ellenőrök. Szóltak a flakonos tejért, az árusoknál a köpenyeket, a csarnokból a szellőztetést hiányolták. Hétfő óta Kecskemétre hordják az összes élelmiszermintát Csongrád megyéből, ugyanis bezárták Szegeden a Bécsi körúti csúcslabort.
Két hete tart az élelmiszer-ellenőrök fokozott nyári razziája. Tegnap Tari József élelmiszer-higiéniai mérnökcsapata Szegeden a Mars téri tejárusoknál járt. Az Irén csarnokban tizenkét őstermelő kínálta a portékáját: házi tejet, túrót, sajtot.

Az ellenőrök a tejtermelés „elejével" kezdték, minden árustól elkérték az állataik orvosi igazolását. Megnézték az árusítás körülményeit: a mosogatók, pultok tisztaságát, a takarításról vezetett jegyzőkönyvet. Kinyitották a hűtőket, ellenőrizték a kannák hőmérsékletét, a hűtési naplót. Egy mórahalmi asszonyt figyelmeztettek, hogy ne fagyasztóban, hanem hűtőben tartsa a tejet. Nála ugyanis a tej plusz három, a fagyasztóláda viszont mínusz három fokos volt. Az asszony ki-be kapcsolgatja a ládát, hogy a tej megfelelő hideg maradjon, és ez hiba.

Bezárt a szegedi labor

Hétfő óta Kecskemétre hordják az összes élelmiszermintát Csongrád és Békés megyéből. Bezárt ugyanis Szegeden a Bécsi körúti csúcslabor, ahol tavaly több mint 21 ezer mintán megközelítőleg 150 ezer vizsgálatot végeztek. A szegedi háttértechnika áldozatul esett a „régiósításnak". Azt, hogy miként tud megbirkózni a kecskeméti labor három megye mintáival, vagy az összevonás miatt elmaradnak vizsgálatok, nem tudtuk meg. A kecskeméti élelmiszerlánc-biztonsági igazgatóság vezetőit nem tudtuk elérni.

Néhány árusra rászóltak, mert nem viseltek köpenyt, hajvédőt. Erre egy dóci asszony megadóan magára húzta az otthonkáját. Azt mondta, havonta feltűnnek a „fiúk", az is előfordul, hogy „morognak" valamiért, de tudja, nekik ez a dolguk. És valóban, Tari József elmagyarázta a tejeseknek, hogy flakonban, kispohárban „kiszerelt" terméket továbbra is tilos árulniuk, és hogy csak a vevő edényébe mérhetnek túrót, sajtot. A vevő üvegét szívességből sem tárolhatják a hűtőjükben. Látszott az őstermelőkön, tudják ők, hogyan működik a „rendszer".

– Sokat fejlődött a tejpiac. Gondoljunk csak a szabadtéri asztalokra vagy a régi tejcsarnokra. Igaz, mindig van mit finomítani – összegezte tapasztalataikat Tari József. Régebben keményen büntettek, volt, akit biztonsági őrrel kísértettek ki a piacról. Ez megtette a hatását, most elég a figyelmeztetés, tegnap sem bírságoltak. Változatlanul gond viszont, hogy nem szerelte be a piacigazgatóság a szellőztetőt, így bent reked a szag, és nagyon meleg van. Izzadtan meg ugyebár nem lehet túrót mérni. (A Szegedi Vásár és Piac Kft. ügyvezető igazgatóját tegnap nem tudtuk elérni.) A hatóság a tejmintákat laboratóriumban megnézeti, van-e benne a megengedettnél több szalmonella, mert ilyen havonta előfordul.

Két hét alatt vizsgáltak 12 méztermelőt, 42 szarvasmarhatelepet, 12 sertésszállítót, 5 tejfeldolgozót, 10 sertésvágóhidat, 6 takarmánykeverőt. Megnézték 68 élelmiszerüzlet 258 szezonális termékét; például tejet, mézet, fűszerezett húst, jégkrémet. Egy helyen koboztak el kis mennyiségű jégkrémet, mert lejárt a szavatossági ideje, emiatt 50 ezer forint bírságot szabtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sajátos szegedi munkaközvetítő

Nyolcvan embert vett föl a programjába Szegeden és Vásárhelyen egy alternatív munkaközvetítéssel… Tovább olvasom