Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Tekeredik a lassú mozi

Harminc évvel ezelőtt az egyik legnagyobb élményt adta a gyerekeknek a szalagos diafilmek vetítése – amit a tévémentes hétfőkön a szüleik is örömmel néztek. A diafilm azonban – a videó és a DVD térhódítása ellenére – ma is jelen van.
Újra divatba jött a szalagos diafilmek vetítése. Fotó: Karnok Csaba
A harmincon túliaknak gyerekként kellemes órákat szerzett a szalagos diafilmek vetítése: a többtekercsnyi mesefilm végére biztosan tűzforróra melegedő vetítőgép gombjának tekergetése egyedi hangulatú estéket szerzett a családnak. A hetvenes-nyolcvanas években még ritkaságnak számított a videomagnó, így a tévémentes napokon sokan ültek a vászonként szolgáló falak, ajtók elé, hogy szórakozzanak.

A diafilm azonban – a töméntelen tévécsatorna, videó, DVD és számítógép csábító lehetősége ellenére – még ma sem tűnt el teljesen. Sőt: kis szegedi körképünk tanúsága szerint, sokan keresik ma is a „szakállas" vizuális szórakozási lehetőség „hozzávalóit".

Öreg néne a sláger

A Nagy Jenő utcai játékboltban a karácsonyra készülődve nagy a sürgés-forgás. A pultnál nagyjából negyvenféle diafilmből válogathatnak az érdeklődők, az egykor 20-30 forintba kerülő tekercseket – amelyek ma is ugyanolyan időtálló műanyag dobozban vannak – ma már ezerkétszázért lehet megvenni. Mint Kádárné Tanács Mária, a játékbolt eladója elmondta, az emberek ugyan drágállják a szalagos mesék árát, a Vízipók, a Vuk, a Csipkerózsika viszont ma is ugyanolyan nagy sláger, mint harminc évvel ezelőtt. – Az Öreg néne őzikéjéért szinte megvesznek: nem győzünk eleget rendelni belőle – árulja el a kereskedő. Hozzáteszi: az oktató jellegű filmeket és kötelező olvasmányokat szinte egyáltalán nem keresik az emberek. Vetítőgépet is árulnak – a 21. századhoz szabott űrkorszaki designban – tizennégyezer forintért.

Lusta szülők DVD-je

A Jókai utcai könyváruházban úgy hetven-nyolcvan féle diafilm van speciális tartókon a falra aggatva. Itt kicsit olcsóbban, egy ezresért kaphatjuk meg a Piroska és a farkast, a Misi mókus kalandjait, vagy a Süsüt. Az üzlet vezetője, G. Ludányi Lilla elmondta: nem jelentős a diafilmek forgalma – inkább csak akkor növekszik meg, ha egyes meséket akciósan adnak. Vannak visszajáró vevőik is: ők gyakran öt-hat filmet is visznek egyszerre. A vezető elárulta, hogy ő és férje is rendszeresen vetít négyéves kisfiuknak, aki nagyon élvezi a nyugodt tempójú, színes „mozikat" – szülői kommentárral.
– A mai szülők nemigen érnek rá, vagy lusták a diavetítővel babrálni, inkább bekapcsolják a videót, vagy a DVD-t a gyereknek – vallja a kisgyermekes anyuka.

Béltekiné Kántor Tünde, az Arany János Általános Iskola napközis tanára szerint a gyerekeknek nagyon tetszik a semmihez sem hasonlítható mesés diafilmek vetítése, amelyek az olvasás gyakorlásához is nagyon hasznosak. Alkalomszerűen veszik elő ugyan az iskolai masinát, akkor azonban több mesét is megnéznek, majd átbeszélik azokat.

Élvezhető olvasás gyerekeknek

A kisiskolásokra az élmény az újdonság erejével hat, otthon ugyanis csak néhányuknak van diavetítője vagy filmjei.
– A gyerekek sokkal jobban átlátják, megértik a kis képeket: egyáltalán nem fárasztó, sőt élvezetes számukra az ilyen olvasás – mondja a tanárnő a mesediák gyakorlati hasznáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt a Krisna-templom

Bezárták a Sándor utcai Krisna-templomot. A szerzetesek a pappal együtt elmentek Szegedről. A… Tovább olvasom