Délmagyar logó

2019. 02. 15. péntek - Kolos, Georgina -1°C | 9°C Még több cikk.

Teknősbébi a pusztában

Zsombó - Az élőhelyvesztés mellett az utóbbi évtizedekben komoly veszélyeztetőként léptek fel a különböző, Magyarországon is megjelent idegenhonos teknősfajok.
A mocsári teknős valamikor rendkívül gyakori volt a vizek járta Alföldünkön vagy a természetes partvonalú nagy tavainkon és az azokat övező mocsarakban, mára azonban nagyon megfogyatkozott ezeken a helyeken. A Balatonon szinte nem lehet vele találkozni – írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Elszigetelt tavakban, holtágakban vagy az alföldi csatornarendszerekben még mindig megtalálható, így találhattak munkatársaink Zsombón járva egy bébiteknőst. Sokan úgy gondolják, hogy a vizes élőhelyek védelmével a mocsári teknős védelme is megoldott. De a mocsári teknős a víztől távol, a szárazföldön helyezi el tojásait. Az alkalmas tojásrakó helyek azonban már nem tartoznak a védett vizes élőhelyekhez, gyakran szántóföldi művelés alatt állnak. Pedig a mocsári teknősnek a tojásrakáson túl is szüksége volna szárazföldi élőhelyekre.
Mocsáriteknős-bébit találtak kollégáink Zsombón. FOTÓ: Kuklis István
Az élőhelyvesztés mellett az utóbbi évtizedekben komoly veszélyeztetőként léptek fel a különböző, Magyarországon is megjelent idegenhonos teknősfajok. Eddig a vörösfülű ékszerteknős az, amely nagy számban lelhető fel a hazai természetes vizekben is. A vizsgálatok szerint agresszív viselkedésével elsősorban a napozóhelyekről szorítja ki a mocsári teknőst. Feltételezhetően olyan parazitákat is hordoz, amelyekkel szemben a mocsári teknős nem ellenálló.

A mocsári teknős védelme tehát sokkal komplexebb megközelítést igényel, mint azt korábban gondoltuk – hívja fel a figyelmet az egyesület. Magyarországon – mint minden kétéltű és hüllő – védett. A képen látható apróság természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapható vagy túl drága a szóda- és habpatron - Elrakhatjuk emlékbe a régi szifonokat

Nem kapható vagy túl drága a szóda- és habpatron - Elrakhatjuk emlékbe a régi szifonokat
Év elején megszüntette a visszaváltható szóda- és habpatronok előállítását a magyar gyártó - az eldobhatósra álltak át. Tovább olvasom