Délmagyar logó

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 5°C | 12°C Még több cikk.

Tél előtti csúcsforgalom a Cserepes soron

Csúcsforgalom volt szombaton a szegedi Cserepes sori piacon. A téli ruhaneműdömpingben mindent kínáltak – a fityegős sapkától a pufi kabáton át az ujjatlan kesztyűig. A hideg nem zavarta a vásárlókat.
Fotó: Frank Yvette
Gáspár Alice szomszédasszonyával villamosozott ki szombat délelőtt a Cserepes sorra. A barátnők sűrűn megfordulnak a piacon. Szerintük még mindig sokkal olcsóbban lehet megkapni a sátrak alatt a téli ruhákat, mint a városban.

– Más a hangulata a piacnak, mint a butikoknak vagy a plázának. Nem szeretjük a puccos dolgokat. Itt is ugyanúgy megkapjuk a gyerekeknek a téli holmit, mint az üzletekben – magyarázza Barta Amália, aki nagyot nevet, amikor arról kérdezem, nem szokta-e elkísérni a férje.
– Ha kijönnének, biztosan nem kísérnének bennünket a büfénél tovább.
Utálnak vásárolni. Inkább maradjanak otthon a gyerekekkel, ne morogjanak itt a fülünkbe, hogy mikor megyünk már haza – mondják az asszonyok. Majd az egyik kínai árusnál alkudoznak egy kantáros, bélelt bársonynadrágra, amit 2600 forintért kínál a kereskedő. Aki állítja, hogy ilyen minőséget sehol nem kap a piacon, de még a városban sem.
– Pici lányod szeretni fogja. Nekem hinni. Több százat eladni a héten. Akarod macival? Vagy nyuszis mintával? Nem gond, neked azt is megoldom – kacsint a kínai fiatalember. Hiába a győzködés, az asszonyok sarkon fordulnak, de érezhetően várják az árleszállítást. Nem csalódnak, 2300-ért vihetik a nadrágot.

Sokan a Cserepesről öltöztetik a családot. Próbafülke nélkül is. Fotó: Frank Yvette
Kicsit odébb Feketéék pulóvert válogatnak a dobozrengetegből. Az anyuka talál egy megfelelőt, de szeretné, ha második osztályos lánya felpróbálná. Kicsit muris a helyzet, hiszen a pufi kabátra kerül a pulcsi.
– Szerinted is jól áll a lányodon? – fordul a férje felé a hölgy.
– Nagyon – nevet a férfi –, biztosan jó lesz tíz év múlva is – válaszolja a feleségének, aki becsomagoltatja a norvégmintás kötött kelmét.

Sokan éppen azt kifogásolják a piacon, hogy nem lehet normálisan felpróbálni a ruhaneműket, mert a legtöbb helyen nincs próbafülke. Akik ezt hiányolják, általában nem a Cserepesen vásárolnak. Az egykori lengyel piac varázsa persze még mindig megvan, hiszen gátlástalanul lehet alkudni, és olyanokkal találkozhat a látogató, akit már régen látott.

Sokan sportot űznek a piacozásból, és a szombat délelőttjüket nem is tudják máshol elképzelni. Menő vállalkozók, orvosok, ügyvédek, cégvezetők vásárolnak a sorokon. Azt mondják, mindig ki lehet fogni valami jó cuccot. A szegényebb réteg viszont legtöbbször nem a minőséget nézi, hanem az árat: a gyerek úgyis hamar kinövi a cipőt, a nadrágot, a pulóvert. – A lényeg – mondják az anyukák –, hogy ne csak egy mosást bírjon ki a ruhanemű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pavlovits Dávid lemezfelvételre is felkérést kapott

Komoly szakmai sikert hozott az amerikai koncertkörút a szegedi gitárművész és komponista, Pavlovits… Tovább olvasom