Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Télálló citrom és banán

Saját maga megtermelheti a család számára szükséges citromot az ember a kertben, télálló citromfa segítségével – mondja egy gyálaréti hobbikertész. Foglalkozik télálló banánfával is, ez szintén átteleltethető szabadföldön. Pálmákból is akad télálló. A szegedi Klauzál téren késő őszig is ott látható kenderpálmák kínai eredetűek, és nem jönnek zavarba, ha érkeznek a mínuszok.
A télálló banán nemcsak fólia alatt vészeli át a telet, hanem anélkül is. Fotó: Segesvári Csaba
A gyálaréti Antal Róbert télálló banán- és citromfákat nevel a kertben. A növények télen-nyáron kinn élnek a szabadban. Ez, ahhoz képest, hogy a banánt trópusinak ismerjük, a citromot pedig mediterránnak, meglepőnek hangzik. De egyre többen foglalkoznak ilyen fákkal Szegeden – halljuk a hobbikertésztől. Fólia alatt is él banán-, citromfa a gyálaréti kertben, és szabad ég alatt is.

– Mit kell csinálni a banánfával, hogy túlélje a zimankós hónapokat? – kérdeztük, miután erősen elképzelhetetlennek tűnt számunkra a hóval lepett egzotikus növény. – Körbe kell rakni kukoricaszárral, szalmával, majd letakarni fóliával, akár a fügét – jött a válasz. Az is megoldás, hogy az ember visszavágja a törzset, s a csonkot takarja be a már ismertetett módon, az is újrahajt tavasszal. Sőt! Ha nem vágjuk vissza, és körbe sem rakjuk semmivel, akkor ugyan lefagy mélyen a talaj alá a növény, de rizómájából újranő.

Pálma, kaktusz a szabadban

Pálmákból is akad télálló. A szegedi Klauzál téren késő őszig is ott látható kenderpálmák kínai eredetűek, és nem jönnek zavarba, ha érkeznek a mínuszok. A Hódmezővásárhely melletti Szikáncson több kertben találhatók télálló kaktuszok. A kivi – a közhiedelemmel ellentétben – nem trópusi, az is megmarad mérsékelt égövön.

Fantasztikus – gondoltuk magunkban, s mind kevésbé hittük a télálló banánt. Az általunk megkérdezett szakértők sem hitték. Internetes információk szerint azonban létezik. A télálló banán, a Musa basjoo – ezek szerint – Japánból származik, gyors növekedésű, akár ötméteresre is megnő, háromméteres magasság elérése után virágozhat és termést is hozhat. Gyümölcse ízletes, ahhoz azonban, hogy beérjen, be kellene vinni magát a növényt a szobába – csakhogy ez a méretei miatt lehetetlen. Jól tápoldatozott, dézsában tartott, kisebb példányainak gyümölcsei beérhetnek a lakásban – és saját termesztésű banánt fogyaszthat a család.

S a télálló citromfákról mit kell tudni? Ezekkel aztán végképp nem kell semmit csinálni: ha egyszer kiültették őket a kertbe, mindenféle fóliázás nélkül megmaradnak. A magyar citrom évente négyszer virágzik – az első virágzás még a kilombosodás előtt történik, virágba borul az egész fa –, a két első virágzásból be is érik a gyümölcs. A leszüretelt citrom fagymentes helyen, kamrában el is tartható – nem kell boltban vásárolni.

– Az én két, szabadban tartott fám idén harminc kilót termett – mondja a hobbikertész. Ősszel ugyanúgy lehullajtja leveleit a citromfa, mint bármely egyéb, és tavasszal újrarügyezik. Károsítók nem károsítják – még annyira új ez a növény itt, hogy ellenségei nem értek rá meghonosodni.

Olvasóink írták

  • 1. fulop tibor 2008. augusztus 11. 21:33
    „helo aszt szeretném tudni hogy a Télállo banankolkét leikel szedni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újszegedi bevásárlóközpont: új belváros?

Komoly versenytársat jelent a belvárosi üzletek számára, hogy Szegeden több befektető is… Tovább olvasom