Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Tele a határ törmelékkel

Nincs gazdája a szőregi illegális hulladéklerakóba hordott rengeteg törmeléknek. A szállítók megfenyegették a hatóságot és az önkormányzati képviselőt is. A környezetvédelmi felügyelőség nyomon van, rendőrségi feljelentést tesz.
Szőregen a régi vasútállomás mögött förtelmes szeméthegyek éktelenkednek. Végig a dűlőút mentén háromszáz méteren keresztül tizenöt méteres sávban meredeznek a bontásból származó téglahegyek, betontörmelékek, kábelek, fóliafoszlányok. Gyűlik a papír, rongy, rothad az ágybetét, arrébb milliónyi rozsdás fémdoboz. Egy részét már felgyújtották, füstölög és bűzlik a romja.

– Már az úton sem lehet bejárni a földekre, fölháborító ez a mocsok – háborog egy szomszéd. – Bejelentettem a közterület-felügyeletnél, de nem történt semmi. Meddig mehet ez így?

Lehet, hogy sokáig, mert az sem egyértelmű, kié a terület. És ez már nem az első eset. Szőregen négy éve takaríttatta el a vadlerakót a szegedi önkormányzat; akkor hatezer köbméter törmeléket szállítottak el, negyvenmillió forintba került. A rend – eddig tartott. Az út továbbra is az önkormányzaté, az erdő egy vadásztársaságé, a lerakó helyének viszont változtak a tulajdonosai. A szomszédok megnézték, szerintük a szőregi téesz a birtokosa, de annak a vezetője, Kállai Péter tagadta, hogy bármi közük lenne a területhez, ők béreltek belőle régebben. Megnéztük a földhivatali papírokat: egy rész valóban a Tisza-Maros Szög MgTsz. nevén van. Visszahívtuk Kállait, aki ezt adminisztrációs csúszással magyarázta.

Bozótharc

A szőregi vadlerakó helyén – javasolta Iványi Aurél, Szőreg képviselője négy éve is – le kellene zárni a dűlőt, és kulcsot adni a földtulajdonosoknak. De a gazdák nem akarják a kulcsosdit és a kerítést is drágállják. A közeli Szerb utca közepén épített volna a város korszerű hulladékudvart, de azt is megakadályozták a szőregiek, pedig az „mindössze" az illegális lerakó egyszeri kipucolásának az árából elkészülhetett volna. Az segítene legtöbbet, ha a környékbeliek és a hatóságok együtt lépnének föl a természetkárosítókkal szemben. Az kevés, hogy a képviselő ül a bozótban és kifigyeli a tetteseket... Ráadásul legutóbb őt is megfenyegették a szemetelők.

A téesz ugyanis végelszámolással megszűnt, a terület az önkormányzaté, csak a hivatalban szerepel a nevükön. A másik terület gazdáját, Csúth Zsoltot nem értük el. Pedig elméletileg a földek tulajdonosa viseli a takarítás költségeit, ha a hatóság nem találja meg a hulladék gazdáját.

– Hetente többször fordulnak a teherautók, hordják a törmeléket – teszi hozzá egy másik szomszéd, aki felírta a rendszámokat is. Nem mondott többet, mert a helyszínelő közterület-felügyelőket is megfenyegették a környezetszennyezők. A polgármesteri hivatal – mivel nem kommunális, „csak" építési hulladék – az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez (Ati-Ktvf) továbbítja az ügyet.

A felügyelőségnél már folyik egy vizsgálat, ők a szemétben számlákat is találtak, és mert a rendszámok is megvannak, ezek alapján a napokban állítják össze a rendőrségi feljelentést.

Ki fizeti tehát az újabb takarítást? Szilágyi Tamás, az Ati-Ktvf hulladékgazdálkodási osztályvezetője elmondta, ha a rendőrség eredménnyel jár, a természetkárosítóval fizettetik ki a takarítást. Ha nem találják meg, akkor a terület gazdája a felelős. Ha az sincs meg – mint négy éve –, akkor megint közpénzből kell eltávolítani a mocskot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új főjegyző a megyei önkormányzatban

Három felnőtt lányát útjára indította, és eddigi életének talán legnagyobb szakmai kihívásával néz… Tovább olvasom