Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Telelő varjúsereg

Rengeteg varjú telel nálunk évről évre – szerencsére. Mezőgazdasági kártevőket pusztít, madárinfluenzát nem terjeszt, mi kell még? „Bűne" csak az: túl sok, túl nagy, túl fekete, és azt mondja: kár.
„Kibírhatatlan ez a sok varjú a városban" – jelezte lapunknak egy olvasó. Erre azt válaszolhatjuk a szakemberek véleménye nyomán: csak örülhetünk, hogy itt vannak a varjak.

Kártevőket pusztít

Ha nem érkeznének milliós csapatokban minden ősszel hozzánk, s nem maradnának itt tavaszig, nem maradna gabona a gabonaföldeken, és lucerna sem a lucernaföldeken, mind megenné a mezei pocok, a telet sikerrel átvészelt rovar. Csak méreggel lehetne védekezni a rágcsálók ellen, s a növényekben fölhalmozódott szermaradványok végső soron hová kerülnének? Az emberi szervezetbe. Bár vetési varjú a csapatosan károgó, fekete madár teljes neve, nem a vetést pusztítják – hívja föl a figyelmet Lovászi Péter, a Magyar Madártani Egyesület (MME) megyei csoportjának szakembere –, hanem a vetés károsítóit: a mezei pockokat, a telelni elbújt rovarokat.

Északról jönnek

Honnan jönnek? Oroszországból legfőként, ahol ilyenkor már csikorgó hidegek vannak. Hányan lehetnek? Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatóhelyettese mondja: húsz-ötvenezer varjú is éjszakázik a vadasparki erdő fáin, de a megye más erdeiben is. Hogy a kertekbe is berepülnek diót csenni, azzal semmi kárt nem okoznak. Az a pár szem dió nem oszt, nem szoroz. Nyáron miért nincs nálunk varjú? Mert kiirtották a hazai állományt, lőtték-mérgezték, amíg nem lett védett – ma már az! –, s amíg el nem fogyott. Ezzel sok más, szintén hasznos, szintén védett, varjúfészkekben költő madár fészkelésére is megszűnt jóformán a lehetőség, a vörös- és a kékvércséktől az erdei fülesbagolyig.

Kötődik az emberhez

Csongrád megyében már csak Szegeden, az Izabella híd környékén él néhány párból álló, itt költő varjúállomány. A belvárosban többször megpróbált meghonosodni, de kiűzték, mert hangos, mert károg, mert „lemeszeli" az autókat, s egyáltalán, mert: van. És a madárinfluenzát terjeszti-e? Aligha, mert mire ideérne vele, ezer kilométerről, rég elhullott útközben – mondják a szakemberek. Egyébként a varjú nagymértékben kötődik az emberhez – ezen, az ember vele kapcsolatban tanúsított viselkedése alapján, csak csodálkozni lehet. Ha már varjúnk sem lesz, nagy baj lesz.


Dolmányos

Létezik a vetési varjúnak egy vele összetéveszthetetlen, fekete-szürke, egészében véve tarka benyomást keltő rokona, a dolmányos varjú. Ez – és nem a vetési – valóban nemkívánatos élőlény: a madárfészkeket kifosztja, a kiscsirkét még az udvarról is elviszi. Itt van nyáron is. Errefelé azonban alig akad belőle, városba meg pláne nem jön be. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többszintes buszportot épít Szegeden a Tisza Volán Rt.

A Tisza Volán Rt. társberuházókkal olyan többszintes buszportot szeretne építeni a Vásárhelyi Pál és… Tovább olvasom