Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 10°C Még több cikk.

Télen is kitehetik az adós bérlőt

Csongrád megye - Az önkormányzatoknak egy december 6-ai törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy télen is utcára rakják a tartozást felhalmozó bérlőket. Körképünkből kiderül, egyedül Szegeden próbálják kilakoltatni a nem fizetőket.
– Négy éve rákban meghalt a párom, a fiam nem dolgozott. Eladósodtunk, most több mint 1 millió forinttal tartozunk az IKV-nak, a kilakoltatásra várok – mondta Szőllősi Sándorné.

A szív- és cukorbeteg asszony egy Kereszttöltés utcai tízemeletes házban lakik, a fűtést már kikapcsoltatta, mert érezte, nem tudja fizetni a számlákat. – Rettegek, amikor megszólal a kaputelefon. 16 évet vártam a lakásra, nem megyek sehova. Ma is fizetek az IKV-nak, igaz, nem a teljes díjat. Nem tudom kigazdálkodni a 32 ezer forintos lakbért, ennyi pénzem nincs – mondta az asszony a beázás óta erősen málló falú konyhában. Hozzátette, a 34 éves fia december közepén elment Németországba dolgozni, abban bízik, tud majd rajta segíteni. – 14 éves korom óta dolgoztam, 7 szakmám van, a betegségek miatt mégis zátonyra futott az életem – panaszolta Szőllősi Sándorné.

Kilakoltatásra vár Szőllősi Sándorné. A szegedi asszony több mint 1 millió forinttal tartozik az IKV-nak. A szerző felvétele
Kilakoltatásra vár Szőllősi Sándorné. A szegedi asszony több mint 1 millió forinttal tartozik az IKV-nak. A szerző felvétele

A devizahitelesek kapcsán gyakran elhangzik, a kilakoltatási moratórium miatt nem lehet senkit az utcára tenni. Az Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a téli moratórium december 1-jétől március 1-jéig tart, ez alól tavaly december 6-án felmentést kaptak az önkormányzatok. Eszerint az önkormányzati bérlakásokból a téli moratórium ellenére is ki lehet rakni az adósokat, ha az ingatlankezelő vállalja, hogy két éven belül felújítja a visszakapott lakást.

A bérlők több mint fele tartozik Szegeden
56% Szegeden az önkormányzati lakások bérlőinek 56 százaléka, vagyis 2400 lakó tartozik az IKV-nak.
56 százalék tartozik

A szegedi bérlakásokat kezelő IKV Zrt.-től megtudtuk, tavaly 13 esetben kértek kilakoltatást, ebből 9 esetben bérletidíj-tartozás miatt. A fennmaradó 4 ügyben a határozott idejű szerződés meg nem hosszabbítása miatt indult az eljárás. Az IKV-tól megtudtuk, az önkormányzati lakások bérlői közül 2400-an közel 490 millió forintos tartozást halmoztak fel. Nyilvántartásuk szerint a bérlők 56 százaléka tartozik az önkormányzati cégnek.

Vidéken nem megy a végrehajtó

Hiába a tetemes tartozás, a környező városokban nem divat a kilakoltatás. Szentesen mindössze 460 bérlakás van, az elmaradásban lévő lakók közel 26 millió forinttal tartoznak. 2014-ben nem volt kilakoltatás. Az önkormányzat nagyvonalúságát mutatja, hogy azt a bérlőt sem tették még eddig utcára, aki már 1,6 millió forinttal tartozik a tulajdonosnak.

Hasonló a helyzet Csongrádon is. A 183 bérlakásban összesen 10 millió forintos tartozást halmoztak fel a lakók, ennek ellenére sem volt kilakoltatás. Mint fogalmaztak, „családonként a néhány tízezres elcsúszástól az évek alatt felhalmozott több százezres kintlévőségig változatos a kép".

Három havi díjat kell letenni óvadékként

Hódmezővásárhelyen mintegy 800 önkormányzati bérlakás található, zömében szociális. A bérleti szerződés feltétele, hogy a nyertes pályázó 3 havi bérleti díjnak megfelelő összegű óvadékot megfizessen, 6 hónapra kötnek szerződést vele. A következetes pályáztatási rendszer miatt nem alakulnak ki jelentős összegű tartozások. Ha a renitensek 2 hónapig nem fizetnek, akkor a családsegítő központ munkatársai próbálják kideríteni az okokat, segítséget ajánlanak. Három hónap után felszólítás megy, ilyenkor már csak 8 napja marad a bérlőnek, hogy kifizesse az adósságot. Ha ez nem történik meg, és önként nem költözik ki, akkor végrehajtást kezdeményeznek. Megjegyezték, annak ellenére, hogy a kilakoltatási moratórium nem vonatkozik az önkormányzatokra, Hódmezővásárhelyen mégis betartják. Elmondták, összesen mintegy 8 millió forint tartozást tartanak nyilván.

Makó is gáláns: senkit sem tesznek az utcára, pedig a lakbér- és lakáshasználat-hátralék több mint 17 millió forint. Makón 193 bérlakást adtak ki, amiből 90 az összkomfortos, 59 a komfort nélküli.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly tél sem kell a kátyúhoz

Tavaly 130 millió forint jutott kátyúzásra Szegeden, miközben az utak rohamtempóban mennek tönkre. Már komolyabb fagy sem kell az újabb kátyúsodáshoz, a balesetveszélyes lyukakat pedig esőben nem lehet javítani. Tovább olvasom