Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Télen sem alszik a Szegedi Vadaspark

Szeged - Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az állatok kilencvenöt százaléka a téli hónapokban is látható a Szegedi Vadasparkban. A tavasszal kilátogatók már az új Afrika Ház lakóit is megcsodálhatják.
A vadaspark igazgatója, Veprik Róbert szerint az állomány télen sem igényel nagyobb odafigyelést, mint máskor. Az állatgondozóknak egész évben résen kell lenniük. – Éjjel-nappali szolgálatot tartunk, mert egy lecsapódott biztosíték a fűtés leállása miatt akár végzetes is lehet. Télen ügyelnünk kell arra is, hogy a hagyományos itatókból rendszeresen kiverjük a jeget, igaz, már majdnem mindenhol fagymentes önitatót használunk.

A két majom: nem hall, nem beszél, nem fázik. Fotó: Segesvári Csaba

A látogatók egyik kedvence, Ernő, a sarkantyús óriásteknős télen külön kuckót kap, mint ahogyan néhány papagájfajt is másik röpdében tárolnak ilyenkor. A „fázósabb" állatok, mint a legtöbb majomfaj és a szurikáták belső helyre kerülnek, de ugyanúgy látogathatók. A nagytestű ragadozók közül a hiúz és a hópárduc télen a legaktívabb, de a szabadban maradt többi állatot sem kell félteni a hidegtől, eredeti élőhelyükön hozzászoktak a mínuszokhoz. – Az Andok hegységben élő lámák kitűnően viselik a fagyot, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a szalmázott faházuk ne vizesedjen fel, mert akkor felfázhatnak. A Mongóliából származó púpos tevék akár a mínusz 50 fokot is kibírják, míg a japán makákók a Fuji hegységben, a mínuszok idején a termáltavakban melegszenek – beszélt a vadaspark lakóinak tűrőképességéről az igazgató.

A szabadban maradt állatokat nem kell félteni a hidegtől

A nagykorúságát idén ünneplő, 18 éves vadaspark gyermeknapra egy jaguárpárral kedveskedett a látogatóknak. Tigi, a törpevíziló érkezése is szenzációszámba ment, jövőre társat kaphat, így ők lehetnek 2008 sztárpárja.

Jövőre egyébként is komoly változásokat terveznek: a város támogatásával tavaszra elkészül az új Afrika Ház, olyan új állatfajokkal, mint a gepárd vagy a törpekrokodil. Itt mutatják majd be a határon lefoglalt törpecerkófot, ami az egyetlen magyarországi példány és egy nagytestű majomfajt, a mangábét. Az eurázsiai rész egy ritka, északi ragadozóval, a rozsomákkal gazdagodik. Az adók egy százalékának fölajánlásaiból krokodilbemutató helyet adnak át. – Fontos változás lesz a vadaspark életében, hogy tavasszal a már elkészült új főbejáraton két vagy három pénztárral fogadjuk a vendégeinket. Ide kerülnek az irodák és egy ajándékbolt is – tudtuk meg az igazgatótól.

A hiúz télen is éber. Fotó: Segesvári Csaba

Húsvéti áradat

2007-ben húsvét hétfője volt a leglátogatottabb nap a vadasparkban. Húsvét három napján több mint tízezren keresték fel az intézményt. Novemberig több mint 153 ezren választották kikapcsolódásként a vadasparki sétát, ez alig néhány száz látogatóval marad el az előző évi csúcstól, amikor 154 ezer 348-an voltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észrevettük, kihúztuk, nem jelent meg

De akár meg is jelenhetett volna, mert az agyonterhelt, elbambult, szórakozott kolléga továbbengedte… Tovább olvasom