Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Téli takarója ledörzsölte a Mária-szobor festékét

Tavaly augusztusban avatták a frissen restaurált alsóvárosi Mária-szoborcsoportot. A városnak és a kulturális és örökségvédelmi hivatalnak összesen 10 millió forintba került, hogy helyreállíttassa a másfél évtizede előkerült háromszáz éves kőalakokat.
A három főalakot – Máriát és szüleit, Szent Annát és Szent Joachimot – Rákos Péter restaurátor és munkatársai újították föl, hogy visszakerülhessenek az eredeti helyükre, a Mátyás téri templom elé. Télire vászonruhát kaptak, ám amikor a napokban a leplet leszedték, szomorú látvány tárult föl: a vászon mozgott a szélben, és ahol hozzáért a kőfigurákhoz, lehorzsolta róluk a festéket.

Tegnap garanciálisan, vagyis ingyen kijavította a hibákat a restaurátor csapat. A szakemberek szerint azért sérülhetett meg az eredetihez hasonló speciális „kazeinfesték", mert a szegedihez hasonló teljes színrekonstrukciót még nem végeztek vele. A javításhoz újabb típusú kőfestéket használtak, télre pedig, a tapasztalatokból okulva, a szobrokra rögzítik a takaróleplet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolc banda muzsikál a szegedi lakodalmas döntőben

Szinte minden jegy elkelt lapunk lakodalmas fesztiváljának döntőjére. Az újszegedi sportcsarnokban… Tovább olvasom