Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Telihayék átalakítják a társulat struktúráját

Szeged - A prózai társulat harmincegy tagjából nyolccal nem kötött szerződést a következő évadra a Szegedi Nemzeti Színház új vezetése, amely szerint a tagozat strukturális átalakítására van szükség. Ehhez új művészeket is hívnak.
A Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának harmincegy tagjából nyolcnak – Cseh Zsuzsának, Dénes Gergelynek, Harsányi Attilának, Kolozsi Kiliánnak, Márkus Juditnak, Papp Gabinak, Tóth Lambertnek és Varga T. Zsuzsának – a szerződését nem újította meg a következő évadra a július 1-jétől hivatalba lépő új vezetés. Mint ismeretes, Gyüdi Sándor, az új főigazgató Juronics Tamást kérte fel a színház egész arculatát meghatározó művészeti vezetőnek, az ő javaslatára pedig a neves – és Szegeden is jól ismert – rendezőt, Telihay Pétert hívták meg prózaitagozat-vezetőnek. – Péter hozta meg velem konzultálva a szakmai döntést a szerződtetésekről. A jövő évad műsortervéhez kell a társulatot felépítenünk. Péter javaslatára történnek a személycserék – hangsúlyozta Juronics Tamás.

Hárman azok közül, akik a következő szezonra nem kaptak szerződést: Papp Gabi... Fotó: DM/DV
Hárman azok közül, akik a következő szezonra nem kaptak szerződést: Cseh Zsuzsa... Fotó: DM/DV

Telihay Péter szerint a prózai társulatnak jelenleg rossz a struktúrája, azonos szerepkörökben sokan vannak. – Muszáj átalakítani ezt a struktúrát, meg kell erősíteni a középgenerációval. Jelenleg tárgyalásokat, egyeztetéseket folytatunk, szeretnénk, ha Gáspár Tibor, Szikszai Rémusz, Erdélyi Tímea is Szegedre szerződne, valamint játszana majd nálunk Schlanger András, László Zsolt, Anger Zsolt és Gubík Ági, aki idén a filmszemlén a legjobb női alakítás díját nyerte el – sorolja az új neveket Telihay Péter, aki szerint mindig dráma a vezetőváltás egy színház élén, de most mindenki felnőtt módon tudomásul vette a döntésüket.

...Márkus Judit... Fotó: DM/DV
...Márkus Judit... Fotó: DM/DV

Nem újították meg a szerződését Márkus Judit színésznőnek, akit szinte sokkolt a bejelentés. – Egyáltalán nem számítottam rá. Megdöbbentett, mert semmilyen jel nem utalt erre. Úgy érzem, mindig tőlem telhetően maximálisan teljesítettem. Nem is a képességeimet firtatták, azt mondták, sok hasonló karakter van a társulatban. Tagságot ugyan nem kaptam, de lehetséges, hogy szerződéssel két szerepet is tudnak majd ajánlani a következő szezonra. Nálam az is speciális problémát jelent, hogy a férjemnek, Janik Lászlónak viszont ajánlottak szerződést. Nem hiszek a távházasságban, ezért mindenképp szeretnénk együtt maradni valahol. Már tárgyalunk két olyan vidéki színházzal is, amely akár mindkettőnket szívesen látna – mondja Márkus Judit, aki az elmúlt négy évadban számos főszerepet játszott, és kétszer is elnyerte a szegedi közönség szeretetét jelző Dömötör-díjat.

...és Cseh Zsuzsa. Fotó: DM/DV
...és Papp Gabi. Fotó: DM/DV

– Benne van a pakliban, hogy az új színházi vezetés nem ajánl szerződést a régi társulat minden tagjának. Szabadon dönthetnek arról, kikkel szeretnének együtt dolgozni. Csak azt sajnáltam, hogy egyetlen darabban sem láttak bennünket, így arról, hogy ki menjen, vagy ki maradjon, legfeljebb fotó alapján dönthettek. Nehéz ilyenkor már máshol munkát találni, hiszen szinte az összes színházban lezajlottak a szerződtetési tárgyalások – véli Papp Gabi, aki kapott máshonnan ajánlatokat, de egyelőre nem akarja elsietni a döntést. Az elmúlt négy évad alatt letelepedett Szegeden, civil párja tősgyökeres szegedi, itt alakították ki az életüket, ami most megnehezíti a dolgát.

A leköszönő igazgató véleménye

– Az általam direktorált öt év alatt egy viszonylag állandó társulat teljesítménye nyomán a bérlőink száma megháromszorozódott, bevételi növekményünk pedig országos rekord. Természetesen minden új menedzsmentnek új elképzelései lehetnek, az új évadra szóló szerződtetés már az ő kompetenciájuk és felelősségük – fogalmazott Székhelyi József, a június 30-ával leköszönő régi direktor, aki színészként marad a társulat tagja.

Olvasóink írták

 • 17. Márkez 2008. április 13. 14:32
  „Kérem a lapot, hogy adjanak hírt az ekbocsátott színészekről! Különösen kíváncsi lennék Márkus Judit, Varga T. Zsuzsa és Harsányi Attila sorsára!! Velük tényleg minőséget vesztett a színház. Nem értem hogy lehetett megválni tőlük, amikor számos szakmailag alkalmatlan ember meg maradhatott. Kíváncsi lennék további sorsukra!!”
 • 16. Kakasi Ákos 2008. április 03. 13:12
  „Ne görcsölj Kam !!! Borovics még nem ment el és reméljük nem is fog..! Persze kérdés, hogy mi lesz a családdal? Én lennék a legszomorúbb, ha varga T. nem állna többet szegedi színpadon, de reméljük okosan megoldják majd!! A műsorterv tényleg gáz, mert ennek a városnak kell a könnyed szórakozás is, tekintve, hogy évek óta nem folyt itt közönségnevelés címén semmi. Ez nem Kaposvár és nem is Kecskemét. Szegeden tombol a sznobizmus és erre a műsorra sokan nem lesznek kíváncsiak.”
 • 15. Kam 2008. április 03. 12:36
  „A nézők tehetnek valamit a színészek érdekében?
  És nagyon gondolkodom, hogy ilyen műsorterv mellett- főleg, ha elmennek a kedvenc színészeink és férjeik- nem veszünk bérletet a jövő évadra.
  Úgy látszik, nem az a cél, hogy a nézők bemenjenek a színházba, de akkor miből akarják fenntartani?
  Csatlakozom az előttem szólóhoz: Borovics Tamás valóban óriásit alakított a Hamletben... és a Beszélő fejekben és a Dzsungel könyvében... és az Anconaiban...........
  De a többieket is lehetne sorolni.
  Ezek a színészek már letettek valamit az asztalra és ismerjük őket.”
 • 14. Kakasi Ákos 2008. április 03. 09:01
  „Az is megdöbbentő, hogy kik mennek el, de végéggondoltam -és az még megdöbbentőbb, hogy kik maradnak... Ki fogja a női szerepeket eljátaszani? Farkas Andrea, vagy a sosem látott Márkus melinda? Mert Melkvi alkata nagyon behatárolt... Sallai meg naiva. Borsos beáta nagyra nőtt ovodás...! Az összes NŐ elmegy!! És ezt Nem fogja pótolni Tlda, aki ennek az országnak 20 év múlva is Tilda lesz!!
  Arról nem beszélve, hogy ezek a lányok itt éltek közöttünk, és szegediek lettek. Ezt ne is várjuk el az ún. Sztároktól!! Tildával nem fogok találkozni az 5-ös trolin. Talán Cseh Zsuzsáért is ezért nem sír itt senki...:mert nem akart szegedivé válni. Szerintem ez fontos ennek a városnak!”
 • 13. barnamedvetalp 2008. április 02. 22:33
  „Ez őrület!!!
  Nem a szinészeknél kellene kezdeni!!! Ha már ez a triumvirátus került az élre, / akik közül csak 1 tud köszönni, a többi még bőgni se tanult meg / akkor jó lenne elsőként a közönséget

  megtartani, megfelelő darabokat tervezni, a vezetés jól átreformálni. A jelenlegi tervet sztem nem sok mindenki tudja hová tenni. Ismeretlen darabok ismeretlen emberekkel :(
  Elég sok a vezető, a marketing se áll a helyzet magaslatán, a művészi rész sztem siralmasabb lesz, de majd látjuk. Esélyt tényleg megérdemeltek volna . Nem csak a színész a hibás, ha

  nem megy a darab. Reklám, Marketing Pijááár, Kik azok a helyettesítő emberek?
  A magyar színházak közül majd a legnagyobb költségvetéssel rendelkező intézménye. Hova megy el az a rengeteg pénz? A zenekar egybeolvasztása minőségi javulást nem nagyon

  hozott, csak pénzátcsoportosítást. Balett, szimf. szinház viszonylatban. Hát örüljünk. Kíváncsian várom az eredményt. :( ami elég BALjóslatú

  "Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok
  zenés mesejáték " sajnos nem mese. telihajú azért ezt hiába nézné meg nem értene belőle smmit.”
 • 12. csetmenszky 2008. április 02. 22:14
  „Jól van, Telihajú már importálta is a feleségét...Ez a színházvezetősdi kezd egyre kínosabb lenni a qrva politika miatt. (értem az egész országra) Az összes kinevezett egy megalkuvó bérenc. Ez a trupp is csak a választásokig marad, aztán kezdődik újra...”
 • 11. Pánczél 2008. április 02. 20:11
  „Nagyon sajnálom- főleg a családokat.Ha jól tudom Varga T.-nek még gyereke is van! De a közönségnek is nagy veszteség ez!! (Abba bele sem merek gondolni, hogy Borovicsot is elveszíthetjük. A Hamlet óta imádom!!) Azt hittem kmolyan lehet venni Gyüdit, aki azt ígérte a közönségnek, hogy a kedvenceitől nem kell megválnia. De ez a jellemző. Aki hatalom közelébe kerül az egyből hazudik és elfelejti, hogy ő is volt kiszolgáltatott. Kecskeméten legalább kapott mindenki egy év esélyt! Itt is ez lett volna elegáns! Képzelem milyen szájízzel dolgozik majd a két férj...! Vagy ők nem veszik ezt ennyire véresen? Szakmai ártalom? hát...nem tudom!!”
 • 10. rS 2008. április 02. 18:30
  „Egyáltalá nem értek egyet az elbocsájtásokkal!A legtöbb jó színésznő távozik!És helyettük az ex-Tildát?Ez most tényleg komoly?És még lehet,hogy 2 jó férfi színészt is veszíthet a tárulat,ha Borovics és Janik is megy.Ez egy őrület!Nagyon fognak hiányozni!!Remélem találnak valami jó színházat!”
 • 9. Koppány 2008. április 02. 17:07
  „Hiányozni fognak nagyon! Minden jót nekik!”
 • 8. Kam 2008. április 02. 15:26
  „Sajnos megszokhattuk már, hogy mire felépül és összeszokik egy jó prózai társulat, jön az új igazgató, és robbant.”
 • 7. Kakasi Ákos 2008. április 02. 13:01
  „Persze! De azért kellett kinyírni ezt a korosztályt, meg kedves színészeink családjait, mert kellett a hely a sajátjának!! Gubik Ági u.is a Telihay felesége. (Habár a filmje alapján nem rossz színésznő! De nem is jobb mint ezek!)”
 • 6. Kamilkó 2008. április 02. 12:23
  „Na! Pont a kedvenc színészeimet! Márkus Juditot és Harsányi Attilát! Kívánok nekik és a többieknek is sok-sok szerencsét!”
 • 5. miá 2008. április 02. 09:51
  „Ja! És a Cseh-Márkus-Papp-Varga T. négyessel pont az ő korosztályukat nyírják ki!!!!Még ha nagyon szűkíteni is kellett a lányokból, legalább kettő simán maradhatott volna ebből a négyesből. Meg amit Juci is mondott: ő Janik felesége, varga T. meg Borovicsé. hmmm,hmmm”
 • 4. miá? 2008. április 02. 09:46
  „"Csak azt sajnáltam, hogy egyetlen darabban sem láttak bennünket, így arról, hogy ki menjen, vagy ki maradjon, legfeljebb fotó alapján dönthettek." Ezen meg sem lepődöm..Annyira jellemző. 1ébként varga T.-Márkus-Papp mind szerepelt az Anconaiban és teljesen jól elfértek1más mellett.
  "Muszáj átalakítani ezt a struktúrát, meg kell erősíteni a középgenerációval. Jelenleg tárgyalásokat, egyeztetéseket folytatunk, szeretnénk, ha Gáspár Tibor, Szikszai Rémusz, Erdélyi Tímea is Szegedre szerződne". Erdélyi? Csak nem az ex-Tilda??? Na ne má!!!”
 • 3. Kakasi Ákos 2008. április 02. 09:00
  „Varga T. Zsuzsa volt az egyetlen női karakterszínésze a társulatnak. (persze Szilágyi Annamária mellett,de ő más típus.)Kiváló komikai képességeit sajnos ritkán használhatta. Rosszul használták, pedig rengeteg fantázia lenne benne. Bármikor tud csúnya lenni és mindig képes ragyogni. Sajnálom, ha nem láthatjuk többet. De ne felejtkezzünk el Harsányi Attila érdemeiről sem!”
 • 2. szabó Zsuzsa 2008. április 02. 07:33
  „Édesanna, ne essen túlzásba! Fekete Gizi, Sallai Nóra, Melkvi Bea, Szilágygyi Anna. Soroljam még?”
 • 1. édesanna 2008. április 02. 06:33
  „Márkus Judit kiváló tehetség, a lehető legnagyobb ostobaság nem szerződtetni az egyetlen valamire való színésznőt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Juhász Gyula Szakolcán

Szeged - Április 4-én lesz Juhász Gyula születésének 125. évfordulója. A költő 1911–13 között a szakolcai királyi katolikus főgimnázium tanáraként szlovák, morva és magyar fiúkat tanított magyar nyelvre, irodalomra és latinra. Tovább olvasom