Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Teljes értékű munkaidő az ügyelet

Teljes értékű munkaidőnek számít az ügyelet is – így döntött tegnap a Legfelsőbb Bíróság. Az eddigi ellentétes gyakorlat miatt több tízmilliárd forinttal tartoznak a munkáltatók az orvosoknak és a szakdolgozóknak.
A Legfelsőbb Bíróság egy tegnap meghozott felülvizsgálati döntésében kimondta: az orvosok és szakdolgozók ügyeletben eltöltött ideje teljes egészében munkaidőnek számít. A döntés várhatóan lavinát indít majd el az egészségügyben, hiszen az uniós csatlakozás óta több tízmilliárd forintnyi elmaradt ügyeleti díj halmozódott fel. Ezeket eddig egy kormányrendeletre hivatkozva az intézmények nem fizették ki. A rendeletet arra alapozva hozták, hogy ügyeleti időben az orvosok és szakdolgozók nem dolgoznak folyamatosan, így a túlmunkáért csupán az órabér fele, vagy adott esetben mindössze a negyede jár.

– A legfelsőbb bírósági döntés után sok per indulhat, melyekben az érintettek visszamenőleges hatállyal szeretnék visszaszerezni pénzüket – vélekedett Ágoston Zsuzsanna. A 2004-es egészségügyi sztrájk idején a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar EDDSZ sztrájkbizottságának elnökévé megválasztott szakember szerint sokakat felbátorít majd ez a döntés, így a politikusok is kénytelenek lesznek sürgősen megoldást találni.

A Szegedi Orvosi Kamara elnöke azonban nem látja biztatónak a helyzetet. Véleménye szerint a döntés ellenére sem fizetnek majd a munkáltatók. – Az egészségügyi intézmények vezetői ezek után is hivatkozhatnak a kormányrendeletre, vagyis a Legfelsőbb Bíróság határozata csupán azok számára segítség, akik pereket akarnak indítani – mondta Szilárd András. Hozzátette, a korrekt eljárás az lenne, ha ezt a rendeletet hatályon kívül helyeznék. Akkor nem állna fenn az a furcsa helyzet, hogy aki érvényt akar szerezni igazának, annak csupán egy eszköze van erre: az évekig tartó pereskedés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félig maradt meg a Megmaradás fala

Tízből négy emlékfalat lebontottak Ópusztaszeren a Megmaradás falánál, a többire fennmaradási… Tovább olvasom