Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Teljes holdfogyatkozás lesz szombat éjszaka

A máról, vagyis szombatról vasárnapra virradó éjjel teljes holdfogyatkozást figyelhetnek meg az érdeklődők – ha nem lesz felhős az ég. Látni lehet majd: a telihold fokozatosan elsötétül, és szokványos, fehéres fényét sejtelmes bronzszín váltja föl.
Mi is a holdfogyatkozás? A Nap, a Föld és a Hold egy síkba kerül, a Nap sugarait felfogja a Föld, így a fény nem haladhat tovább a Hold felé. Hanem ellenkezőleg: a Föld hosszú, kúp alakban elnyúló árnyéka lesz az, ami eléri és sötétségbe borítja a Holdat. Persze attól, hogy Hold árnyékba kerül, nem tűnik el a szemlélő számára – elsötétedése, színeváltozása azonban így is drámai lesz – mondja Szathmáry Károly csillagász, a Szegedi Tudományegyetem Kísérleti Fizikai Tanszék docense. A jelenség este negyed tízkor kezdődik, a teljes fogyatkozás 0 óra 21 perckor éri el a „csúcspontját". Összesen hetvenhárom percig tart majd a nem mindennapi égi esemény.

Csillagászok figyelik

A holdfogyatkozással kapcsolatban a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja ma éjjel megfigyeléseket végez az újszegedi csillagvizsgálóban.

Ilyen jelenségre teliholdkor kerülhet sor – de akkor miért nem következik be minden teliholdkor? Mert a Hold pályasíkja nem esik pont egybe a Föld Nap körüli síkjával, s a Föld árnyéka vagy a Hold alatt vagy fölött halad el. Most azonban szerencsénk lesz, a Hold épp telibe találja a Föld árnyékát. Legutóbb egyébként tavaly szeptember 7-én volt Magyarországon is megfigyelhető teljes holdfogyatkozás – a legközelebbire pedig jövő februárban kerül sor. Úgyhogy aki átalussza a jelenséget, egy teljes évet várhat, mire hasonlót figyelhet meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éhségsztrájkba kezdett a pénzéért

Éhségsztrájkba kezdett tegnap egy építőipari vállalkozó, akinek tízmillió forinttal tartozik a… Tovább olvasom