Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Teljesítőképessége határán a társulat

Nagyüzem van a Szegedi Nemzeti Színházban, amelynek társulata teljesítőképességének határára érkezett. Januárban három bemutatót is tartanak: a Szindbád a nagyszínházban, a Kényes egyensúly a kisszínházban, a Nyolc nő pedig a Korzóban kerül színpadra.
Az ünnepek elmúltával is nagyüzem van a Szegedi Nemzeti Színházban, amelynek művészei mostanra teljesítőképességük határához érkeztek. A jövőben bővíteni kell a társulatot ahhoz, hogy a két játszóhelyet üzembiztosan el tudják látni – mondta a tegnapi sajtótájékoztatón Székhelyi József színigazgató, aki szerint a túlterheltségre jó példa a tehetséges fiatal színésznő, Papp Gabriella esete, akinek kedden két nagyszínházi Bors néni-előadás után este még a kisszínházban, a Dulszka asszony erkölcsében is színpadra kellett lépnie. Annyira elfáradt, hogy ki kellett venni a jövő heti premierből, a Szindbádból. A zenés mesejátékot a darab egyik szerzője, Janik László színművész állítja színpadra. A direktor büszke arra, hogy élő zenekaros ősbemutatót tudnak adni a gyerekközönségnek.

Január 21-én Fekete Gizi és Székhelyi József főszereplésével mutatják be a Kényes egyensúly című Albee-színművet. A produkciót az egykor grafikusként indult Galambos Péter rendezi, aki az ősszel a Reviczky díszlettervezőjeként már dolgozott a kisszínházban. Rendezői diplomával a zsebében is szívesen tervez akár mások produkcióihoz is, ezért ő álmodja meg a színpadképet is. Galambos szerint az 1966-ban született színdarab direkt aktualizálás, mába helyezés nélkül is nagyon jelen idejű történet, amely a szerző másik népszerű művéhez (Nem félünk a farkastól) hasonlóan briliáns szereplehetőségeket kínál. Két ötvenes, amerikai, középosztálybeli házaspárról szól, akikről váratlanul kiderül mindaz, amit korábban elhallgattak. Albee a házaspárok egy hétvégéjének elmesélésével mutatja be, hogy a manipuláció miként költözik az emberekbe, és hogyan okoz egzisztenciális félelmet, rettegést az őket körülvevő világtól. Az abszurd ízekkel fűszerezett groteszk játék további szereplői: Csarnóy Zsuzsa, Cseh Zsuzsa, Bajcsay Mária és Szerémi Zoltán.

A Katedra Színitanoda végzős növendékei osztályfőnökük, Dálnoky Zsóka rendezésében január 27-én vizsgaelőadásként mutatják be a Korzóban Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiáját, amiből néhány éve Catherine Deneuve, Fanny Ardant főszereplésével François Ozon világsikerű filmet forgatott. A darab a női lélek rejtelmeibe vezeti be a nézőket egy külvilágtól elzárt franciaországi villában történt rejtélyes gyilkosság megoldásán keresztül. Dálnoky Zsóka elmondta: a színház lehetőséget adott arra, hogy növendékeik a gyakorlatban tanulhassák meg a szakmát. A tanoda másik vizsgaprodukcióját, a Ponyvaregényt Toronykőy Attila rendezésében februárban tűzik műsorra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom