Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Telt ház van a szállókon

A télies idő beköszöntével minden krízisszálló, éjjeli menedékhely és idényszálló megtelt Szegeden. A szakemberek szerint ha lassan is, de nő a hajléktalanok száma a városban, most körülbelül 1200-an vannak.
Fotó: Gyenes Kálmán
– Péntek kora délutántól hétfő reggel nyolc óráig krízisautó járja Szeged utcáit, így nyújtva segítséget azoknak, akik nem akarják valamelyik hajléktalanszállón átvészelni a hideg napokat. Sokan arra panaszkodnak, hogy ellopják az értékeiket a szállókon, de mi úgy látjuk, hogy a legtöbben nem tudják megszokni a menedékhelyek légkörét, szabályait – állítja Simon Attila szociális munkás. – Nagyon makacs emberek, például idegenkednek a kötelező tisztasági fürdőzéstől, ami nálunk kötelező – folytatja a szakember.

A belváros utcáin továbbra is sok hajléktalan vészeli át a nappalokat, sőt sokan éjszakára is itt maradnak, és a padokon alszanak. Az Oskola és az Oroszlán utca sarkánál mindennap órákig ücsörög egy hajléktalan. A nevét nem árulta el, annyit elmondott, hogy a rendőrök néha igazoltatják az úgynevezett koldusrendelet nyári bevezetése óta, de nem küldik el.

Hajléktalanszállóra mindaddig nem megy, amíg nem köszönt be az igazi fagy. Amikor lesik az első hó, általában megtelnek az intézményeink, és ez így van az idén is – mondja Kovácsné Elekes Tímea, az Indóház téri idényszálló vezetője. Ide azok a hajléktalanok jöhetnek, akik állandó jövedelemmel rendelkeznek, igazolni tudják, hogy a közelmúltban jártak tüdőszűrésen, illetve a magatartásuk megfelel az együttélés szabályainak. Itt 10 nő és 21 férfi lakhat jó körülmények között, a szállásért viszont fizetni kell, havonta 9240 forintot.

Az Algyői út közelében lévő Acél utcai nappali melegedő és népkonyha azoknak nyújt segítséget, akik nap közben melegre , társaságra és meleg ételre vágynak. Itt is, mint a többi ellátóhelyen regisztrálják az érkezőket, ami nem tetszik mindenkinek, hiszen így a rendőrség bármikor ellenőrizheti, ki, mikor, hol járt.

A Máltai Szeretetszolgálat is szeretne egy nappali melegedőt üzemeltetni, amiről egyelőre még csak egyeztetnek az önkormányzattal. Lengyel Gyula dél-alföldi régióvezető arról azonban már be tudott számolni, hogy beindították a teajáratot, amely a város 7-8 pontján gyülekező hajléktalanoknak visz meleg italt és szendvicset naponta többször. A szeretetszolgálat továbbra is gyűjti az adományokat a rászorulóknak. Meleg ruhából elegendő a készletük, ám téli cipőből nincs elég a raktáron.
Szegeden évről évre nő a hajléktalanok száma, igaz kis mértékben. Míg tavaly 1100 emberről tudtak a szakemberek, addig az idén 1200 hajléktalant regisztráltak.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenyilazták a humoristát, de felépült sebéből

A Fekete macska kabaréfesztiválon feltűnt Rácz László humorista betegsége miatt a legváratlanabb… Tovább olvasom