Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Telt háznak örülnek a tapasztalt játékvezetők

A „hülye vagy" minősítésen csak mosolyog a Dobrovits–Tájok bírókettős, de vannak olyan szitkok, amelyek nekik is fájnak. Az újszegedi arénában is kaptak már kígyót-békát a fejükre a Pick Szeged–Dunaferr kézilabdameccs játékvezetői.
Hangos pfujolás fogadta a Pick Szeged–Dunaferr férfi kézilabda-mérkőzés két játékvezetőjét, Dobrovits Csabát és Tájok Pétert, amikor a műsorközlő bemutatta őket a közönségnek. A bírópáros a bajnoki fináléért folytatott csata második meccsén – a szegediek szerint – a Picket sújtó ítéletek sorával vívta ki az ellenszenvet.

Egy fiatal férfi például a középső ujját az ég felé mutatva köszöntötte a sípmestereket. Bár a Szeged nyert, egy-egy, az ellenfélnek kedvező sípszó után most is elszabadultak az indulatok a nézőtéren. Volt, aki a játékvezetők felmenőit szidta, más a „hülye vagy"-ot kiabálta, többen durva káromkodásokat engedtek meg maguknak.

Csaba is szitokáradatot szórt a játékvezetőkre, amikor azok neki nem tetsző ítéletet hoztak. – Ez a két hólyag elcsalta az előző meccset. Van, aki csak maga elé mondogatja a sértő szavakat, de én szeretem kiordítani magamból. A családjukat viszont nem bántom, a rokonaik nem tehetnek róla, hogy ezek ilyen hülyék. Aki játékvezetőnek áll, annak ezt el kell viselnie – magyarázta.

A válogatottat is kifütyülték

Nemcsak a játékvezetőket, olykor saját csapatuk tagjait, kedvenceiket is kifütyüli, becsmérli a közönség – ha nem úgy megy a játék, ahogy elvárják. Így járt tavaly novemberben a Pick Szeged válogatott balátlövője, Ilyés Ferenc is, akit az egyik Veszprém elleni idegenbeli meccs után egy Pick-szurkoló megrángatott, és nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazott. Ezután még jó néhány meccsen füttyöket és bekiabálásokat kellett hallgatnia a fiatal játékosnak. – Leginkább a játékomon látszott meg, hogy ez mennyire megviselt. Azelőtt sorban lőttem a gólokat, ezután meg alig találtam a kapuba. Álmatlan éjszakáim ugyan nem voltak a sértegetések miatt, de rosszulesett, hogy akik azelőtt a nevemet skandálták, most kifütyülnek. A barátaim sokat segítettek abban, hogyan kell ezt feldolgozni. Szerencsére azóta ismét jól megy a játék, és eltűntek a füttyök, szidalmak – mondta.  
– Szerencsére semmit nem hallottunk a szitkokból. Ilyen szempontból jó, ha sokan vannak a meccsen – mondták a mérkőzés után a bírók. Szerintük általános jelenség a pályákon, hogy a hibát – a nézők szerint – mindig a játékvezető követi el. Tájok Pétert az bántja leginkább, ha a képességeit vonják kétségbe. Bírótársa azt veszi zokon, ha a szidalom mellé a nevét is hozzáteszik. A „hülye vagy"-ot már fel sem veszik, a „szemüveget a bírónak" pedig – talán a kontaktlencse elterjedése miatt? – végleg kiment a divatból.

Mivel sok mérkőzésen dirigálnak, más sportágak meccseire szurkolóként nincs idejük kimenni. – A tévében is másképpen nézzük a mérkőzéseket, inkább a szakmai helyzeteket elemezzük. Persze ha hibát vélek felfedezni, azért kimondom: ezt jól elcseszte a bíró! – mesélte Tájok Péter. Elmondták, Szegedre kissé félve jöttek, de rosszabbra számítottak, mint amit végül tapasztaltak. Menekülniük még soha nem kellett a szurkolók elől, de a tavalyi kupameccs még az ő idegeiket is felborzolta. A kétszer harminc perc helyett több mint két órán át tartott a mérkőzés; a nézőtér két oldaláról – a pálya felett – csatokkal, üdítőkkel, öngyújtókkal és egyebekkel dobálták egymást a szurkolók.

Igaz, a mérkőzés nem Magyarországon, hanem Tunéziában zajlott, ahol két helyi csapat és a rajongóik csaptak össze egymással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szobaantennával is fogható lesz a szegedi városi televízió

Balástyán, Domaszéken, Mórahalmon és Sándorfalván is fogható lesz augusztustól a szegedi városi… Tovább olvasom