Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Telt házzal ünnepeltek

Szeged - Hogyan választ olvasnivalót az ünnepi könyvheti vásárló? Mivel átlagosan két könyvet visz haza, biztosra megy – derült ki Szegeden, a Dugonics téri kiadók és kereskedők sátránál.
Zsúfolásig megtelt hétvégén a szegedi ünnepi könyvváros. A nyári napsütés és a betűtenger a Dugonics téri szökőkút köré vonzott fagyizó családot, bevásárlásból érkező nyugdíjast, bámészkodó turistát. Tíz lapozgató betűbarátból a sátraknál átlagosan kettő vásárolt; fejenként legfeljebb két könyvet, és összesen 5 ezer forintot költött.

Mi alapján választanak a vásárlók? Az otthoni sorozat nem lenne teljes nélküle, ezért viszik a Somogyi-könyvtár sátrából a Szeged története 5. kötetét, a Humanitás könyvesbolt asztaláról a Nobel-díjas Coelho friss regényét. Sokan gyarapították Wass Albert-sorozatukat a Szent Gellértnél, a Bálint Sándor könyvesbolttól Fekete Istvánt vásároltak, a Könyvmolyképzőnél pedig az Alkonyat-szériát bővítették.

Nem lehet elég korán kezdeni az olvasást. Fotó: Frank Yvette
Nem lehet elég korán kezdeni az olvasást.
Fotó: Frank Yvette

Elmaradhatatlan, mert a szegedi könyvünnep állandó szereplője a Bába Kiadó Szegedtől Szegedig antológiája, mint ahogy minden évben biztos befutó a Klauzál könyvesboltban a Körkép és a Szép versek válogatás.
Örökzöld kedvenc a szakácskönyv – bizonyította a Mars téri kereskedők toplistája. Antikvár kategóriában a Könyvmolynál legtöbben, akárcsak tavaly, most is Agatha Christie-t és Rejtő Jenőt keresnek. Több szempontnak tesz eleget az Eminens nyelvkönyvbolt, ezért népszerű a Mándy Iván idézetgyűjtemény fordítása: klasszikus, és angolt lehet gyakorolni vele. Hat a reklám, és az is, hogy szegedi az író, meg a könyvbemutatón dedikálja is történelmi krimijét, így a hétvége egyik legsikeresebb szerzőjének a Fókusz könyváruháznál Szilasi László bizonyult. Ők fából vaskarikát is tudnak mutatni azoknak, akik nosztalgiáznának: Poós Zoltán Táskarádióját kötve-fűzve, az ötvenes évek fülbemászó dallamairól.

Legek

Legmélyebben idén az nyúl a zsebébe egy kötetért, aki rászán 9995 forintot Bachmann Zoltán építészeti albumára. Legolcsóbban a nagykiadók kínálatából, 1000 forintért Becsy András Franciakrémese kapható. Legvaskosabb olvasmánynak Vámos Miklós 968 oldalas interjúkötete látszik. Mellette szinte észre sem venni a legvékonyabb kiadványt, Miszlai Gyula Herakleitosz 2006 nyarán címmel. Idén tenyérnyi a legparányibb könyvecske: Czakó Gábor lelki tapasztalatait foglalta egybe az imádságról Misztikai ösvény címmel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keressük Csongrád megye legjobb apukáját!

Továbbra is lehet jelentkezni az apák napja apropóján meghirdetett játékunkra: Csongrád megye… Tovább olvasom