Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Tematikus játszóteret és a Dózsa iskola felújítását is tervezi Tóth Károly

Szeged - A szegedi 14-es körzet önkormányzati képviselőjét, Tóth Károlyt kérdeztük a problémákról. Olvasóink felvetéseiből is szemezgettük.
Online interjúnk véget ért, köszönjük a kérdéseket, javaslatokat!

Egy szülő szerint a Dózsa György-iskolában vannak olyan osztályok, amelyeknek az óráit jórészt alagsori, levegőtlen helyiségekben tartják meg. Úgy tűnik, hogy az összevonás után nem tudnak mit kezdeni a gyereklétszámmal. Várható-e változás? Mi lesz, ha több, párhuzamos osztályt kell indítani?

Tóth Károly: - Remélem, hogy hamarosan jó hírekkel szolgálhatunk. Amennyiben az EU-s intézményfelújítási pályázatunkat jóváhagyják, a Dózsa György Általános Iskola felújítása lesz Szeged egyik legjelentősebb köznevelési intézményfelújítási programja. Ennek keretében a tantermek korszerűsítése, a nyílászárók cseréje, a tornaterem felújítása is megvalósulhat. A felújítás tervezésére már kiírtuk a közbeszerzési pályázatot.

A Csongrádi sugárút 65. szám alatti egyik lakó jelezte, hogy nagyon sok kellemetlenséget jelentenek az ottani játszótéren szabadon rohangáló kutyák. Előfordul, hogy a kutyák megijesztik a kisgyerekeket, de ami talán még ennél is rosszabb, hogy a kutyatulajdonosok nem takarítanak a dolgukat végző kutyák után.

Tóth Károly: - Ezen a játszótéren tábla tiltja a kutyasétáltatást és kutyafuttatást, de úgy tűnik, nem elegendő ez az egy darab tiltó tábla. Ezért azt tervezem, hogy a játszótér mindegyik sarkában elhelyezünk egy-egy figyelemfelhívó táblát. A Dugonics temetőnek a Makkosháza felőli kerítése mellett egy kutyafuttatásra ideális terület áll rendelkezésre. Annyit kérünk a kutyatulajdonosoktól, hogy a játszótértől 200 méterrel távolabb vigyék a kutyákat, és ott senkit nem fognak zavarni.

Fotó: Frank Yvette
Tóth Károly uniós pályázatból tematikus játszótereket építene.
Fotó: Frank Yvette

Kovács László kérdezi, hogy az Északi városrészben mikor újítják fel a sérült járdákat és a játszótereket.

Tóth Károly: - Egy önkormányzati képviselő viszonylag szerény összeggel, egy évben 6 millió forintos választókörzeti kerettel tudja ezeket az indokolt kéréseket támogatni. Ez természetesen nem elegendő minden jogos igény teljesítésére. A választókörzetem északi részén található Ortutay és Agyagos utcában már voltak kisebb járdajavítások. Hamarosan indul az Ortutay utca teljes felújítása, és néhány héten belül a Diófa ABC-vel szembeni járdák és a Rózsa utcai trolimegálló felújítása valósul meg. Hamarosan lezárul egy közbeszerzési eljárás, amely a város mindegyik városrészében anyagi fedezetet nyújt nagyobb járdafelújításokra, és bízom abban, hogy még az idén számos további utcában is járdafelújítás történhet. Külön intézkedést igényel a Csongrádi sugárút felújítási programja, mert a nagyon sűrű troli- és buszközlekedés miatt nagyon sok helyen 15-20 centis mélyedések keletkeztek. Ami a játszótereket illeti, szerda délután a Csongrádi sugárút 65-69. számú épület mögötti játszóteret a környéken lakók segítségével újítottuk föl. Lefestettük a padokat, hintákat, és hasonló akciókat szeretnénk megvalósítani az Ág és a Gáz utcai, valamint a Bimbó utcai játszótereken is. Mint jeleztem, a választókörzeti keret arra nem elegendő, hogy egy játszótér felújításánál az anyagköltséget és a munkadíjat is kifizessük, ezért jelentett nagy segítséget, hogy szerdán 15 önkéntes segítő vállalta lakókörnyezetük megszépítését. Amennyiben sikeresen pályázunk uniós forrásokra, szeretnénk tematikus játszótereket kialakítani. Ezek olyan játszóterek, amelyek bizonyos életkorúak vagy bizonyos érdeklődésűek számára lennének elsősorban vonzóak.

Az indokolt kéréseket egy önkormányzati képviselő egy évben 6 millió forintos választókörzeti kerettel tudja támogatni. Fotó: Frank Yvette
Az indokolt kéréseket egy önkormányzati képviselő egy évben 6 millió forintos választókörzeti kerettel tudja támogatni.
Fotó: Frank Yvette

A Gyöngytyúk utca 12/A-ban lakik az olvasó, Kiss Béla. Szemben velük van egy romház. 30 éve ugyanúgy áll, az ország szégyene. A Makkoserdő soriak már írtak másfél hónapja Solymos László alpolgármesternek, hogy elszaporodtak a patkányok. A régi képviselő nem tett semmit. A lakók bíznak benne, hogy Tóth Károly úr elmegy, megnézi, mert a házra van bontási engedély, csak 22 százalékban magánkézben van, ez okozhatja a problémát. Tud-e valamit tenni képviselő úr?

Tóth Károly: - Már tájékozódtam személyesen a helyszínen, és teljesen egyetértek Kiss Bélával abban, hogy rettenetes képet mutat a ház, vagy inkább házrom. Az önkormányzat 78 százalékos tulajdonrésze sajnos nem elegendő ahhoz, hogy elrendeljük az épület lebontását, és a 22 százalék tulajdonrésszel rendelkező magántulajdonos eddig olyan magas árat kért, amit a felelősen gazdálkodó önkormányzat nem tudott teljesíteni. Megpróbálkozom a kényszerbontás hatósági elrendelésével, de a legegyszerűbb megoldás az volna, ha a "kisebbségi tulajdonos" ésszerű árat szabna a saját tulajdonrészére.

Az a problémám - mondja Árokszállási Ildikó -, hogy a Csongrádi sugárút - Kecskeméti utca - Nádas utca kereszteződésében lévő zebra rendkívül veszélyes. Két alsó tagozatos fiam jár az Arany János iskolába, és reggelente a fent említett a legideálisabb útvonal az iskola felé a Sándor utcából. A hosszú, egyenes szakaszon nagyon gyorsan haladnak az autók, és sokszor azt sem veszik figyelembe, ha egy autó megadja az elsőbbséget, a másik sávban átvágnak a zebrán. Lehetséges lenne-e egy olyan megoldást találni abban a kereszteződésben - amelyre a város más pontjain már találtam példát -, hogy járdaszigettel, körfogalommal vagy lámpával védenék a gyalogosakat, egyszersmind megkönnyítenék a keresztben áthaladó autósok helyzetét.

Tóth Károly: - Számos alkalommal jeleztek hasonló problémát a környéken lakók. Kétségtelen, hogy a biztonságos átkelés a Rózsa utcánál történhetne meg, ezért kész vagyok támogatni ezt a felvetést, de két megjegyzésem hadd legyen. Egyrészt a Tündér utcai lakók is kérik, hogy zebrát létesítsünk a Csongrádi sugárúton való átkelés biztonsága érdekében, másrészt az illetékes közlekedési hatóság általában nagyon alapos szakmai vizsgálat után járul hozzá a közlekedési rend bármilyen megváltoztatásához. A közlekedési hatóság nagyon gyakran a tömegközlekedés zavartalanságát is mérlegeli, hogy a troliknak ne kelljen nagyon gyakran lassítani.

Fotó: Frank Yvette
Az önkormányzati képviselő azok pártján áll, akik a közterület mindenki által használatát szeretnék továbbra is.
Fotó: Frank Yvette

A Csuka utcán lakó olvasó kérdezi, van-e joga a magánszemélyeknek a közterületen lévő füves területeket kerítéssel, karókkal leválasztani. Az autók is megsérülhetnek az ilyen-olyan karók miatt, illetve a parkolást is megnehezítik. Ez a Csuka utcán egészen a Kecskeméti utcáig gyakori jelenség.

Tóth Károly: Közterületet tartósan elfoglalni vagy kisajátítani sem a Csuka utcában, sem bárhol máshol lakóknak nincs lehetőségük. Csak az önkormányzat kifejezett hozzájárulásával történhet bármilyen "területfoglalás" a közterületen. Azok pártján vagyok, akik a közterület mindenki általi használatát szeretnék továbbra is.

Korábban

Lehetne-e valamilyen megoldást találni a Csongrádi sugárút–Kecskeméti–Nádas utca veszélyes kereszteződésére? Megtehetik-e a magánszemélyek, hogy a közterületen lévő füves területeket kerítéssel, karókkal leválasztják? – olvasóink ilyen és hasonló kérdéseit is feltesszük Fogadóóra címmel indított új sorozatunk következő szereplőjének. A beszélgetés szerkesztett változatát pénteki lapszámunkban olvashatják.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csobbanj Európával – Mórahalmon

Mórahalomra érkezik pénteken a Csobbanj Európával programsorozat. Tovább olvasom