Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Temetetlen hamvak

Szinte hihetetlen, mégis igaz: valamennyi szegedi temetkezési cég raktárában várnak sorukra olyan hamvak, melyekért a hozzátartozók régóta nem jelentkeznek. A végtisztesség megadása általában mindenkinek természetes – vannak azonban kivételek.
Fotó: Schmidt Andrea
A Szögi és Társa Temetkezési Kft. Fonógyári úti raktárában jelenleg nyolc olyan urna sorakozik, amelyeket évek óta nem keres senki. Gönczi Judit, a cég ügyvezetője elmondta, ezekben az esetekben is a szokásos ügymenet zajlott: a család megrendelte a hamvasztást – ennek a költségét általában ki is fizették –, majd elfelejtettek a hamvakért jönni. A temetés költségét egyébként nem is kell föltétlenül kifizetni, törvényi lehetőség van ugyanis arra, hogy valaki a kredenc tetején tartsa a nagypapa hamvait, vagy a Tiszába szórja – ha ez volt az elhunyt kívánsága.

A hamvasztással egybekötött temetés minimális költsége bruttó 39 ezer forint – amihez akár 27 ezres önkormányzati segélyt is kaphat a rászoruló család, sőt részletfizetésre is van lehetőség. Ezekért a porhüvelyekért ennek ellenére sem jelentkeztek a családtagok.
Az ügyvezető szerint a fölháborító esetek oka többnyire az volt, hogy a család egy része elkezdte intézni a temetést, közben azonban a hozzátartozók összevesztek az örökségen. Mialatt az élők az örökségen marakodtak, az elhunytról mindenki elfeledkezett.

A temetkezési cég munkatársai értetlenül forgatják az elfekvő urnákat. Fotó: Schmidt Andrea
A cég raktárában van olyan urna is, ami 1997 óta várja, hogy a hozzátartozók jelentkezzenek – akik a sokadik felszólításra sem reagáltak. Az ügyvezető hozzátette: minden esetben szegedi családok szegedi hozzátartozóiról van szó – így még az sem ad felmentést a rokonoknak, hogy az ország más részén, esetleg külföldön élnek. Gönczi Judit azt is hangsúlyozta, hogy jellemzően nem a kiskeresetűek feledkeznek el az elhunyt hamvairól. – Lehetne ugyan polgári pert indítani ellenük, fizetési meghagyást, jelzálogot kérni, de a hamvakat akkor is őriznünk kell: meghatalmazás nélkül ugyanis nem szórhatjuk szét – mondta a cégvezető a lehetetlen helyzetről.

Gönczi Judit szerint még mindig jobb, ha náluk állnak a raktárban az elfeledett urnák, mintha egy kukában találnák meg a hamvakat tartalmazó edényt. Néhány éve erre is volt példa.


Szégyen helyett fenyegetés

Nem csupán a Szögi és Társa Kft.-nél, de más szegedi temetkezési cégeknél – Testamentum, Pietas, Rekviem – is akadnak urnák, amelyeket évek óta nem vittek el a hozzátartozók. Kiss Ferencné, a Rekviem Kft. ügyvezetője elmesélte: tíz éve tároltak már egy urnát, amikor jelentkezett érte egy családtag. A hozzátartozó nem szégyenkezett, nem kért bocsánatot, hanem a temetkezési cég munkatársaira támadt. Közölte: bepereli a céget, amennyiben nem kapja meg az urnát. A családtag megkapta az urnát. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Misztikus történetek karácsonyra

A Da Vinci-kód és kapcsolt kötetei (A Da Vinci-blöff, A templomosok titka) az idei karácsony… Tovább olvasom