Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Tengerjáróval a szegedi Tiszán

Szeged - Kánikulában is elviselhető hely Szegeden a sétahajó fedélzete, menet közben. A szél – ugyanaz a szél, ami a városban, a forró aszfaltutak fölött olyan langyos, mintha a tengerparton lennénk – a Tisza fölött hűvös, friss-üde. Az utazóközönség: hollandok, magyarok, szegediek és nem szegediek.
Ünnepélyes pillanat, mikor elszakad a parttól, azaz a Béke úszóháztól a hajó.
– Svédországban készült, egy hatalmas óceánjáróról ez szállította partra az utasokat, illetve vissza – tudjuk meg Magyar Lászlótól, a járatot üzemeltető TiszaCharter Kft. ügyvezetőjétől, aki egyébként évekig az Adrián volt vitorlásoktató. Halkan zúg a motor, remeg a hajó, fölfelé indulunk, a tápéi kompig, majd irány lefelé, a Boszorkánysziget, aztán vissza a Béke úszóházhoz: kerek egyórás a program.

Kik az utasok? Egy holland társaság, akik a szegedi Maróti Lászlóéknál vendégeskednek néhány napig – viszonozva egy korábbi, hollandiai kirándulási lehetőséget –, erdélyi fiatalok, Fehér Sándor és barátnője, Melánia, akik elfogódottan üldögélnek a korlát mellett, Csókási Nándorné szegedi nagymama, aki meghajókáztatja az egy hétig nála tartózkodó unokáját, Viktóriát, egy győri házaspár, s így tovább.

Mindennap jár

Naponta délelőtt tíztől két óránként indul a hajó, ha összejön egy nyolcfős csoport. Hosszabb utakra is ki lehet bérelni – a közelmúltban például Algyőre utaztatott egy születésnapozó csoportot, s persze vissza. Csütörtökönként este 7-től 10-ig gitárzene szól a fedélzeten – óránként ekkor is megáll a hajó az úszóházon, ki-be lehet szállni. A járatot üzemeltető Tiszacharternek ez az első szezonja a Tiszán. A kft. együttműködik a Tourinformmal, s utazási irodákkal – sok vendéget köszönhet nekik, és ők is adnak tippeket, oda-vissza.

Elhalkul a trécselés, mindenki a korlátokhoz megy, nagy pillanatok: jobbról-balról szétágazik a folyó, egyik oldalt a tápéi jachtkikötő bejárata, másik oldalon a Maros-torkolat. A jachtkikötő előtt, a Sárgán strandolók integetnek a hajónak, a hajón lévők visszaintegetnek. Közeledünk a tápéi komphoz. Minden mozog: a piros komp keresztben halad a Tiszán, a mi hajónk hosszában, a felhők délről, a folyó délre – a nap pedig napnyugatra. A kompon túl: vidám, derült kék a végtelenbe vesző folyó, a színes, evezőcsapásonként meg-megiramodó kenuk – de már lefelé fordul a hajó. A Kiskőrössynél megáll – kirakja a holland–magyar csoportot, akik kiadják a jelszót, irány a halászlé; majd később visszajön értük a vízi jármű –, és folytatjuk utunkat lefelé.

A Laposon strandzsivaj, rengeteg ember, az árvízi emlékmű után már a Boszorkánysziget csöndje. Fordulunk vissza, előttünk a város, ellenfényben a képeslapra illő, legigazibb szegedi látkép, következik: a kikötés. Szegedre voltaképp csak hajón szabadna megérkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak rosszalkodni nem szabad az önkormányzati napköziben

Szeged - Az ötödik hét kezdődött az önkormányzat napközis táborában. A szegedi gedói iskolában… Tovább olvasom