Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Terápiás foglalkozás - földigilisztával

Szeged - Terápiás állattal tartottak foglalkozást nemrégiben a Bonifert-iskolában. Nem kutyát vagy macskát, még csak nem is lovat, hanem földigilisztát dédelgettek a diákok. A nemszeretem-állat eredetileg csupán szemléltető eszköz volt, a gyerekek azonban hamar megkedvelték a szótlan tanulótársakat.
Állatterápiás foglalkozást tartottak nemrégiben a makkosházi Bonifert Domonkos Általános Iskolában. Ma már nem ritkák az ilyen órák, a figyelmünket azonban az keltette fel, hogy ezúttal a terápiás állat a földigiliszta volt. Hamar kiderült: ebben az esetben nem a klasszikus módon kell értelmezni a foglalkozást.

– Ez nem olyan terápia, mint amit beteg gyerekeknél vagy időseknél alkalmaznak – mondta el Varga Orsolya napközis tanár. – Itt csupán kapcsolatteremtésről van szó az állattal, illetve arról, hogy az esetleges félelmet, undort csökkentsük vele szemben. Ráadásul azzal, hogy az élő állatot bevisszük az oktatásba, a gyerekek figyelme is jóval könnyebben felkelthető, vagyis a tanulásban is nagy segítséget jelent.

A tanárnő előző este ásta ki órája segítőit kertjükben, rögtön ki is osztotta a gyerekeknek. Néhány lány ezt hangos sikítással kísérte, mire Varga Orsolya megjegyezte: se nem harapnak, se nem bántanak.

Terápiás foglalkozás - földigilisztával. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

„Undorítóan néz ki". „Nyálkás". „Csúszik". Így magyarázták a gyerekek, miért nem szeretik a földigilisztát. Ahogy azonban múltak a percek, még a legfélénkebb diákok is megbarátkoztak új tanulótársaikkal, amelyeknek megmérték a hosszát, és meghallgatták, hogyan sercegtetik magukat a száraz papíron. És mindeközben megtudták, hogy a giliszta akár hossza felére is képes összezsugorodni, hogy ránézésre nem lehet megkülönböztetni az elejét a végétől, és hogy amint tehetik, sötétbe húzódnak. Mindezek nyilván benne vannak a tankönyveikben is, valószínűleg azonban érdekesebb volt mindezt a saját szemükkel látni.

S hogy mi újság az undor leküzdésével? Nos, az óra felénél azt kérdezte tanáruk a gyerekektől, milyen a mozgása a földigilisztának. Az első válasz erre az volt: „csikis". Majd jött egy közbeszólás: „Az enyém integet is". Az a kislány pedig, aki az elején a leghangosabban sikongatott, elmélyülten simogatta gilisztáját, mint valami kiscicát. Valószínűleg erre mondják azt: a foglalkozás elérte célját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Augusztusban határátkelő nyílik a Tiszán

Az 1 millió 592 ezer eurós, uniós támogatásból Szeged belvárosában, a Tisza-parton, a medencés kikötőnél, illetve a vajdasági Magyarkanizsánál építkeznek. Tovább olvasom