Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Teraszok az őszi napfényben

Amíg az időjárás nem kényszeríti a kávézókat és cukrászdákat teraszaik megszüntetésére, a vendégek inkább a szabad ég alatt fogyasztják el kávéjukat, süteményüket. Akad azonban olyan kávézó is, amelynek forgalmát éppen a rossz idő lendíti fel.
A vendéglátóhelyeknek még hűvösebb időben is sok bevételt hoznak a teraszok. Fotó: Frank Yvette
– Ha fázik az ember, hát betakarózik – mondta Gallai Niki, majd pléddel csavarta körbe a derekát. A lányt nem alvási, hanem kávézási szokásairól faggattuk a Hetes megálló nevű kávéház teraszán, ahol a hűvösebb idő ellen nemcsak meleg kávéval, hanem takaróval is védekezhet az ember.

Nemcsak itt, hanem a város többi kávézójának kerthelyiségében is készülnek már a zordabb időre, bár tegnap déltájt igazán kellemes, huszonöt fok körüli volt a levegő hőmérséklete. Ennek megfelelően a kávézók és fagyizók teraszai „teljes gőzzel" üzemeltek. Apró változások azonban már felfedezhetők voltak. A nyáron minden oldalról nyitott Mediterrán teraszt például műanyag falakkal tették szélvédetté, a Virág cukrászda „kerthelyiségének" területe pedig a felére csökkent. Fagyit már csak elvétve nyalogattak az emberek: a kávé, a tea és a sütemények időszaka köszöntött a városra. Az A Cappellában például a nyári, negyvenféle fagylaltkollekcióból már csak huszonnyolc ízt kóstolhatnak meg a vendégek.

A teraszok többsége azonban kitart, hiszen bevételük jelentős részét az utcai felszolgálás teszi ki.
– Hiába hűvösebb az idő, amíg van teraszunk, az emberek ott fogyasztják el italukat, édességüket. A cukrászda emeleti kávézójában például most sem ül senki – magyarázta Gyuris László. Az A Cappella tulajdonosa elmondta, ahogy megszüntetik a kiülős részt, forgalmuk szinte azonnal a felére esik vissza, így október vége előtt nem tervezik a betelepülést.

– Ha az előadások között van egy-két óra szünetünk, rendszerint valamelyik teraszon, egy kávé mellett ütjük el az időt. Itt sokkal kellemesebb beszélgetni, különösen ha az ember nem szereti a cigifüstöt – beszélt a szabad ég alatti kávéfogyasztás előnyeiről Tóth Tamás.

A város sétálóutcáján és környékén található teraszos vendéglők közül először a Kárász csárda fújt visszavonulót. Kedden megszüntették száz férőhelyes Klauzál téri teraszukat.
– A csárda belső udvarán azonban továbbra is a szabad ég alatt falatozhatnak a vendégek. Mivel a kinti részre már nemigen sütött a nap, ezért döntöttünk a bepakolás mellett – mondta Puskás László csárdagazda.

Amíg a teraszos vendéglátóegységek nyári bevételüknek csak töredékét tudják ősszel hozni, addig másokra ilyenkor köszönt a főszezon. A Bécsi Kávéház – kerthelyiség híján – például fordított turisztikai szezont bonyolít le. Nekik a hűvösebb idő és az egyetemi élet beindulása hozza meg a vendégeket. A nyárhoz képest forgalmuk ilyenkor a duplájára emelkedik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Anna a Fidesz-frakció megyei közgyűlési elnökjelöltje

Magyar Annát jelöli a Fidesz a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöki posztjára. A frakció erről a tegnap… Tovább olvasom